Szafa do suszenia negatywów

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

Szafa do suszenia negatywów

Post autor: Helios »

Używam coś takiego w ciemni. Zrobiona jest z powlekanej płyty wiórowej, ma aluminiowe drzwiczki z mleczną szybą. Na górze uchwyty na spinacze do negatywów, na dole kuweta, a po bokach filtry przez które krąży powietrze (jeden na dole, drugi na górze). Przy okazji wrzucę zdjęcia.

Proste a skuteczne. Może ktoś stosuje inne rozwiązania?
Canon T70 + (28/2.8 50/1.8 135/3.5 soligor 300/4.5), Zenit E 79' (wersja olimpijska), Velbon Sherpa 450R

http://www.youtube.com/watch?v=94DeLrIU9Jw
voided
-#

Post autor: voided »

tradycyjne rozwiazanie z zaparowana lazienka. ale ja to amatorszczyzne uprawiam...

p.
Awatar użytkownika
Jazonet
-#

Post autor: Jazonet »

Płyta wiórowa. Filtry na dole i górze. U góry kratka na wieszaki i wielkie grzewcze żarówy. Niestety nie moja ale szkolna.

Myślę o zrobieniu sobie takiej z pleksi.
Żarówki - nie klopot.
Filtry - nie klopot.
Wiatraczki - wystarcza trzy 8x8cm, takie komputerowe, żeby tylko ruch powietrza był.

Tylko gdzie to postawić :-/ .
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

Jazonet pisze:Płyta wiórowa. Filtry na dole i górze. U góry kratka na wieszaki i wielkie grzewcze żarówy. Niestety nie moja ale szkolna.

Myślę o zrobieniu sobie takiej z pleksi.
Żarówki - nie klopot.
Filtry - nie klopot.
Wiatraczki - wystarcza trzy 8x8cm, takie komputerowe, żeby tylko ruch powietrza był.

Tylko gdzie to postawić :-/ .
Zarówki grzewcze - wg. mnie chybiony pomysł. Za szybko film wysycha
Wymuszona wentylacja też - pył
Canon T70 + (28/2.8 50/1.8 135/3.5 soligor 300/4.5), Zenit E 79' (wersja olimpijska), Velbon Sherpa 450R

Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Najlepiej zostawić negatyw w spokoju, żeby doszedł do siebie - bez wspomagania tzn. żarówki jako źródła ciepła, czy wymuszona wentylacja.
Ja zawieszam w łazience na noc.
Awatar użytkownika
Jazonet
-#

Helios pisze:Zarówki grzewcze - wg. mnie chybiony pomysł. Za szybko film wysycha
Wymuszona wentylacja też - pył
Przecież to nie są żarówki 1000W, a wentylacja jest po to aby wymusić lekki ruch powietrza aby to ciepłe nie zbierało się u góry, a zimne na dole, tylko żeby temp. była w miarę taka sama "na różnych poziomach" szafy. Od zbierania pyłu są filtry. "Nie bój niiiiic." ;-)

W szafie suszę tylko w szkole kiedy nie mogę zostawić negatywu na noc. W domu suszę tak jak sławoj.
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

Ja i tak wole naturalną wentylacje, a nich sobie filmisko dochodzi w swoim czasie..

Łukasz Omasta
-#

Post autor: Łukasz Omasta »

Jazonet w Łodzi w szkole za moich czasów była (chyba nadal jest) szafa grzewcza z lampami. I nikt jej nie używał bo od szybkiego wymuszonego schnięcia niestety zacieki się robią...
Awatar użytkownika
Jazonet
-#

Ja jakoś zacieków po suszeniu w szafie nie mam.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

To już chyba problem ostatniego płukania, o czym jak zwykle mowa gdzie indziej.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

Tak to mniej więcej wygląda..
Załączniki
szafka.jpg

kebob
-#

Post autor: kebob »

Helios, gdzie można dostać taką szafę?

Nie mam totalnie warunków u siebie do suszenia negatywów i zastanawiam się jak zrobić taką szafę. Czy z plexi czy ze sklejki/płyty paździerzowej, jakaś wentylacja?
Myślałem, żeby zrobić ją dosyć szczelną, ale żeby zamontować dwa wentylatory (komputerowe 12cm) + do tego filtry przeciw pyłowe (myślałem o zaadoptowaniu jakichś filtrów samochodowych (albo zwykłe filtry powietrza albo kabinowe z aktywnym węglem)).
Na razie wiem tyle, że wysokość będzie musiał oscylować w granicach 200cm.
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Aktywny węgiel??? Przesada moim zdaniem :lol: Wystarczą wkłady do okapów kuchennych.

Ja zostawiam film do suszenia w piwnicy, na następny dzień jest już suchy, bez zacieków i paprochów. Nigdzie mi się nie spieszy.
kebob
-#

Post autor: kebob »

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w piwnicy jest straszna wilgoć, śmierdzi stęchlizną i masa kurzu (może to kwestia tego, że mój blok ma kilkadziesiąt lat).
Co do tego aktywnego węgla to tak tylko strzeliłem, bo jest stosowany w filtrach kabinowych do samochodów, także wydatek praktycznie żaden ;)
ODPOWIEDZ