Jobo 1520

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

BW pisze:Jak się przyznał kolega "JA"
No więc kolego BW, w koreksie Jobo 1520 wywołuję rotacyjnie 2 filmy (słownie dwa filmy) 120 lub 135, lub 1 film (słownie jeden film) 220 w zalecanej przez producenta owego koreksu objętości chemii. Czyli 240 (minimum wypraktykowane to 200) ml. Bez znaczenia czy jest to tfu stock, czy roztwór roboczy 1:1. Ba nawet 1:3 (XTol lub D-76). Dla DD-Xa 1:4, a dla Ultrafina 1:6. Jeżeli kolega BW, ma coś rzeczowego do powiedzenia poza próbami ośmieszenia, to uprzejmie proszę chętnie poczytam.
BW pisze:nie zastosowanie się do zaleceń grozi np. niedowołaniem brzegu filmów czy wystąpieniem smug,
W obróbce rotacyjnej grozi niewywołaniem jednego z końców filmu - tego bliżej rdzenia. Warto o tym wiedzieć pisząc w wątku o takiej obróbce.
BW pisze:po drugie - każdy wywoływacz ma określoną wydajność
Żadna nowość. Perpetum Mobile jeszcze nie wymyślono, nawet w chemii.
BW pisze:(np ID-11 to 10 filmów typ 135/36 lub 10 filmów typ 120 w jednym litrze nie rozcieńczanego wywoływacza a dla D76 producent podaje 4 filmy na 1 litr
Co oznacza, że któryś z producentów bezczelnie kłamie, bo to są identyczne formuły. Ale nie. To nie jest kłamstwo, tylko pomyłka Kodaka w jednym ze swoich starszych dokumentów. Ktoś się po prostu walnął i tyle. Dla ścisłości i Ilford i Kodak podają wydajność ze sporym zapasem. Praktycznie i z pomiarami densytometrycznymi sprawdzone, że 16 filmów z litra oba te wywoływacze dają radę bez uszczerbku dla jakości obrazu.
Nie odróżnisz na oko obrazu z filmu wywołanego jako pierwszy i jako szesnasty. Densytometr też nie odróżni.
BW pisze:Z mojego doświadczenia wynika że w litrze ID 11 można bezproblemowo wywołać 13 filmów (czyli po ok 75 ml nie rozcieńczonego wywołwacza na film)
Twoje doświadczenie błędnie utożsamia minimalną ilość reduktora na film, z wydajnością kąpieli roboczej.
Zapewne wywołujesz nie w jednorazowych porcjach, tylko wlewasz X ml do koreksu, wywołujesz film(y), zlewasz roztwór używany do nie używanego itd.
Dzięki takiej metodzie zużywasz swój wywoływacz dwa razy. Raz wywołując filmy, a drugi raz gdy stoi już użyty.
Gdybyś wywoływał rotacyjnie mógłbyś wlać do koreksu 200 ml roztworu roboczego na 2 filmy. Roztwór roboczy mógłby być 1:1. Dzięki temu jeżeli by Ci się D-76 nie zestarzał wywołałbyś w jednym litrze 20 filmów. 50 ml roztworu zapasowego (tfu stocka) na film.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2013, 09:27 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
BW
-#

Post autor: BW »

Przynajmniej się zgadzamy co do używania koreksu Jobo 1520, a co i jak może się niedowołać to też żadna nowość. Co do mojego sposobu wywoływania Kolega jest w błędzie gdyż podobnnie, zapewne jak Kolega, używam jednorazowych porcji wywoływacza a co do wniosków - każdy z nas ma jak widać własne zdanie i przy tym pozostańmy. Może ktoś trzeci jeszcze zaprezentuje własne zdanie i wniesie coś nowego do dyskusji 8-)
nipen
-#

Post autor: nipen »

Przyjemnie się czyta, ale może proszę o konkrety typu: Jobo 1520, rotacja, neg.120 x2 ....ml nierozcieńczonego Id11, Jobo 2830... itd. Najlepiej w oparciu o własne doświadczenia, ale w kontekście info producenta : ). I tak ze wszystkimi koreksami i wywoływaczami, będzie przynajmniej kolejna, poważna informacja z ilościami wyjściowymi, a i cena marnowanego materiału odgrywa coraz większą rolę w tej naszej radosnej twórczości ; ).
Awatar użytkownika
J.A.
-#

nipen pisze:Jobo 1520, rotacja, neg.120 x2 ....ml nierozcieńczonego Id11,
Dzięki temu jeżeli by Ci się D-76 nie zestarzał wywołałbyś w jednym litrze 20 filmów. 50 ml roztworu zapasowego (tfu stocka) na film.
nipen pisze:2830...
To akurat oznaczenie puszki do papieru. Tank na filmy zwojowe i błony cięte to seria 25xx, inaczej multitank. Na dwa filmy 135 i 120, lub 6 arkuszy 4x5 in, będzie to multitank 2, lub 2520. Ilości nieznacznie większe w stosunku do 1520. Minimalna ilość do zakrycia i pewnego wołania to 220-240 ml.
nipen
-#

Zgadza sie, to tank do papieru, ale nie przeszkadza wołać dwóch błon 13x18 rotacyjnie, co też zacząłem robić. Jedynie ilość chemii (Id11 1+1) zwiększyłem do 150 ml.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

przepraszam, że nie na temat, ale byłem w Biessach i jakoś nie mogę się zmusić do pracy więc piszę.

używając koreksu J1520 niejednokrotnie wywoływałem dwa filmy w roztworze roboczym 1:3, co daje 62,5ml na film, co daje 16 filmów z litra roztworu zapasowego. wołałem też w rozcieńczeniu 1:4 (50ml/film), a są i tacy, co wołali w rozcieńczeniu 1:7 (31,5ml/film). filmy wywołują się jak należy, producent nie zaleca jednak takich gimnastyk ze względów bezpieczeństwa.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
nipen
-#

Chyba robiłeś szlak z Widełek na Bukowe Berdo (flickr)? Albo odwrotnie. Mam w planach tą trasę, ale podobno z Mucznego lepiej się idzie (jeśli chodzi o pejzaż). Dwa tygodnie temu zrobiłem "koronkę", ale na rzeczone trasy spadł deszcz i trzeba było wracać. Opisz wrażenia na pw. Pozdrawiam.
sweetek
-#

Post autor: sweetek »

na stronie jobo są dostępne opisy co i w jakiej ilości chemii:
http://www.jobo.com/System-Tanks-2500.853.0.html
http://www.jobo.com/System-Tanks-1500.854.0.html
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

nipen pisze:Chyba robiłeś szlak z Widełek na Bukowe Berdo (flickr)? Albo odwrotnie. Mam w planach tą trasę, ale podobno z Mucznego lepiej się idzie (jeśli chodzi o pejzaż). Dwa tygodnie temu zrobiłem "koronkę", ale na rzeczone trasy spadł deszcz i trzeba było wracać. Opisz wrażenia na pw. Pozdrawiam.
z tego wyjazdu jeszcze nie wywołałem filmów. poza tym teraz przyuczamy dziecko do turystyki górskiej, więc trasy prostsze i krótsze. jak na razie udało się zaciągnąć Młodą na Wetlińską, na Puchatka.
natomiast jeśli chodzi o BB, to zazwyczaj wchodziliśmy z Mucznego, podejście ostrzejsze, ale krótsze. w przypadku wycieczek jednodniowych bardziej się sprawdza taka opcja. podobnie jak i trasa Wołosate, Tarnica, Krzemień, Halicz, Rozsypaniec. minus tej ścieżki, to długi powrót asfaltem po drodze przemytników.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

nipen
-#

Ja zaczynałem od asfaltu i było dobrze. Zresztą, tam zawsze jest dobrze : ).
Sweetek, dzięki za linki.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

sweetek pisze:na stronie jobo są dostępne opisy co i w jakiej ilości chemii:
http://www.jobo.com/System-Tanks-2500.853.0.html
http://www.jobo.com/System-Tanks-1500.854.0.html
Te same informacje są na koreksach. Ale to są dane producenta, który musi podać je tak by nikt do niego nie miał pretensji. I nie są to tzw minimalne ilości potrzebne do wywołania materiału. Tego JOBO wiedzieć nie może, bo minimalna ilość reduktora jest zależna od reduktora, a nie koreksu.
Z praktyki podałem wyżej ile chemii potrzeba by cały film się zamoczył i nie wysechł w czasie obróbki. Mniej już nie lałem bo uznałem, że 100 ml chemii na jeden film jest wystarczająco "oszczędnie".
sweetek
-#

Post autor: sweetek »

wydaje mi się, że na chemii nie ma co specjalnie oszczędzać - bo i to oszczędność nie duża. Ja jak wołam 1x120 to daje 270 ml, jak wołam 2x120 to też 270.
Nie liczyłem ile mnie kosztują odczynniki do d76, ale rocznie wychodzi mi jakieś 120 zł.
Awatar użytkownika
BW
-#

rbit9n pisze:przepraszam, że nie na temat, ale byłem w Biessach i jakoś nie mogę się zmusić do pracy więc piszę.

używając koreksu J1520 niejednokrotnie wywoływałem dwa filmy w roztworze roboczym 1:3, co daje 62,5ml na film, co daje 16 filmów z litra roztworu zapasowego. wołałem też w rozcieńczeniu 1:4 (50ml/film), a są i tacy, co wołali w rozcieńczeniu 1:7 (31,5ml/film). filmy wywołują się jak należy, producent nie zaleca jednak takich gimnastyk ze względów bezpieczeństwa.
Chyba jednak będę musiał przyznać się do błędu i zweryfikować swoją opinie o wydajności D76 :-P Skoro kolega "rbit9n" osiągnął dobre rezultaty przy tak dużym rozcieńczeniu 8-) A swoją drogą przy najbliższej okazji dla swojej wiedzy i pociechy forumowiczów wywołam filmy w D76 - jeden np w 120 ml roztworu 1:1 a drugi w 300 ml oczywiście przy tym samych sposobie i czasie wywoływania i podzielę się wnioskami 8-)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

wiesz, tu nie chodzi o udowadnianie czyjegoś błędu, chciałem zwrócić uwagę, że ilości koncentratu podawane przez producenta należy traktować jako ilości podawane ze sporym buforem bezpieczeństwa. to tak jak mityczne 5ml rodinalu na film. niejednokrotnie wołałem dwa filmy w 500ml r-ru roboczego 1:100 i zawsze filmy wychodziły jak należy.

Awatar użytkownika
BW
-#

rbit9n pisze:wiesz, tu nie chodzi o udowadnianie czyjegoś błędu, chciałem zwrócić uwagę, że ilości koncentratu podawane przez producenta należy traktować jako ilości podawane ze sporym buforem bezpieczeństwa. to tak jak mityczne 5ml rodinalu na film. niejednokrotnie wołałem dwa filmy w 500ml r-ru roboczego 1:100 i zawsze filmy wychodziły jak należy.
OK. :-> Dzięki za dobre słowo i wskazówki praktyczne.
ODPOWIEDZ