Witam,
Właśnie projektuje adapter pozwalający na montaż głowicy Ilford Multigrade 500 do powiększalnika de Vere 507.
Czy ktoś z was robił coś podobnego?
Może macie jakieś sugestie?
pozdrawiam,
l
[ Dodano: Pią 30 Sie, 2013 ]
Problem jest mniej więcej taki:
- Ilford Multigrade 500 kryje maksymalnie 4x5 - de Vere 5x7
- u Ilforda pudełka mieszające światło opadają niżej niż podstawa głowicy
- głowica Ilforda waży z 2-3 kg a oryginalna 16 kg - jeśli waga nie będzie się zgadzać to sprężyna będzie ciągnąć w górę...
Rama powiększalnika jest narysowana na czarno, głowica na szaro, adapter na czerwono.
Czy ktoś wie gdzie zlecić precyzyjne gięcie blachy - rant pudełka mieszalnika (tam gdzie chwyta szkło - czyli u spodu) ma zagięcie o szerokości 2 mm. Nie da się tego zrobić w pierwszym lepszym zakładzie zajmującym się obróbką metali.
Głowica Ilford Multigrade 500 i de Vere 507
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- Kontakt:
Mam taki odważnik ale wstępnie zdecydowałem się na inne rozwiązanie - za głowicą będzie kilka leżących na sobie odważników (na rysunku wraz z uszkiem do montowania). W razie potrzeby dodam lub odejmę kolejny.
Dzięki za informacje o pudełkach mieszających. Nie wiedziałem, że Ilford produkował też krótszą wersje - zawsze mnie dziwiło, że na niektórych zdjęciach głowica leży bezpośrednio na karetce.
Właściwie mógłbym przyciąć pudełka - wtedy nie muszę robić grubej podstawy (2 cm blacha w której trzeba precyzyjnie wyciąć otwór), co pewnie miałoby wpływ na koszta. Tyle, że wtedy powinienem na nowo przygotować wnętrza pudełek (biała tektura, srebrny odbłyśnik). Z drugiej strony gruba płytka to dodatkowa waga i solidna podstawa dla całego urządzenia.
Czy wiesz może w jakich zakresach pracują filtry do głowicy? Chodzi mi o długości fal dla filtra niebieskiego i zielonego - producent milczy, konkretnych informacji w sieci nie znalazłem.
[ Dodano: Nie 22 Wrz, 2013 ]
Po konsultacjach z firmą, która ma mi ten adapter zrobić nastąpiła zupełna zmiana koncepcji. Wychodzi na to, że sensowniej będzie podnieść halogeny.
[ Dodano: Nie 13 Kwi, 2014 ]
Zmiany, zmiany, zmiany.
Adapter będzie na cieńszej podstawie. Przerobiona zostanie również oryginalna podstawa głowicy Ilforda (przycięta do formatu 5 x 7).
Blachy są już gotowe, odważniki też, podstawa przycięta, wkładki do mieszalników na różne formaty też. Wszystko jest już pomalowane.
Czyli na dzień dzisiejszy sprawy maja się tak:
Dzięki za informacje o pudełkach mieszających. Nie wiedziałem, że Ilford produkował też krótszą wersje - zawsze mnie dziwiło, że na niektórych zdjęciach głowica leży bezpośrednio na karetce.
Właściwie mógłbym przyciąć pudełka - wtedy nie muszę robić grubej podstawy (2 cm blacha w której trzeba precyzyjnie wyciąć otwór), co pewnie miałoby wpływ na koszta. Tyle, że wtedy powinienem na nowo przygotować wnętrza pudełek (biała tektura, srebrny odbłyśnik). Z drugiej strony gruba płytka to dodatkowa waga i solidna podstawa dla całego urządzenia.
Czy wiesz może w jakich zakresach pracują filtry do głowicy? Chodzi mi o długości fal dla filtra niebieskiego i zielonego - producent milczy, konkretnych informacji w sieci nie znalazłem.
[ Dodano: Nie 22 Wrz, 2013 ]
Po konsultacjach z firmą, która ma mi ten adapter zrobić nastąpiła zupełna zmiana koncepcji. Wychodzi na to, że sensowniej będzie podnieść halogeny.
[ Dodano: Nie 13 Kwi, 2014 ]
Zmiany, zmiany, zmiany.
Adapter będzie na cieńszej podstawie. Przerobiona zostanie również oryginalna podstawa głowicy Ilforda (przycięta do formatu 5 x 7).
Blachy są już gotowe, odważniki też, podstawa przycięta, wkładki do mieszalników na różne formaty też. Wszystko jest już pomalowane.
Czyli na dzień dzisiejszy sprawy maja się tak: