baryt adox i rollei

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Linhof
-#

baryt adox i rollei

Post autor: Linhof »

Cześć. Znam baryty Ilforda. Ich cenę również. I to jest to główny powód, że chcę poszukać alternatywy. W szczególności przyszły mi do głowy Adox i Rollei. Czy może ktoś z Koleżanek bądź Kolegów ma doświadczenia z innymi barytami i mógłby coś polecić, co da w miarę porównywaln
e wyniki? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Technikardan + mała szklarnia
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

Pomijając odcienie i głębię czerni to większość (a raczej wszystkie choć wszystkich nie próbowałem) papierów przegrywa z Ifordem w zakresie oferowanego kontrastu. Mówiąc inaczej - nie spotkałem papieru który by miał większy kontrast niż Ilford na 5 i równocześnie niższy niż Ilford na 00. Ale jeśli negatyw jest "zdrowy" i fajnie się kopiuje to bardzo fajnym papierem jest Adox MCC - ma nawet mocniejszą czerń niż Ilford. W większości przypadków daje ciut chłodniejszy odcien...bardzo lubię ten papier...prawie jak Ilforda :-)
junkers_ju-87
-#

Re: baryt adox i rollei

Post autor: junkers_ju-87 »

Linhof pisze:Cześć. Znam baryty Ilforda. Ich cenę również. I to jest to główny powód, że chcę poszukać alternatywy. W szczególności przyszły mi do głowy Adox i Rollei. Czy może ktoś z Koleżanek bądź Kolegów ma doświadczenia z innymi barytami i mógłby coś polecić, co da w miarę porównywaln
e wyniki? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
ja bym ci zwrócił uwagę na 2 fakty
1 ROLLEI = FOMA
tak więc zwróć uwagę na papiery FOMY
2 Obie marki mają w ofercie również inne papiery niż tylko typowy połysk i mat czyli np 111 i 112

ja w tej chwili będę testował Fomę 123 i Rollei 128

Co do porównania z ILFORDEM to nie będę się wypowiadał bo nie testowałem
aczkolwiek mam negatywne odczucie co do Ilforda .
A konkretnie jego papieru PE perła , porównałem go z Rollei 314 też perła i stwierdziłem że
to są papiery prawie takie same . No Ilford ma powierzchnię z minimalnie większym połyskiem .
Za to cena jest dużo , dużo większa niż Rollei. I to mi się nie spodobało.

Być może jakość barytów Ilforda jest faktycznie większa niż barytów Rollei/ Foma

Jednak na pewno warto zwrócić uwagę na Rollei i Fomę bo mają większą ofertę niż Adox
i są trochę tańsze .

Co do Adoxa to na pewno mimo że jest droższy to warto go przetestować
ale raczej serię MCC lub Variotone Premium
Ostatnio zmieniony 24 lip 2013, 10:42 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
ju_87
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Bardzo Wam wszystkim dziękuję. Będę próbował i Adoxa i Rollleia w takim razie i podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Adams
-#
Kontakt:

Post autor: Adams »

Używam Adoxa mcc i tak jak pisze DADI jest to fajna alternatywa do Ilforda.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Adorama - to jest świetna alternatywa dla Ilforda :)
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Racja.
ODPOWIEDZ