To jest temat całkowicie dla mnie nieznany, ale zastanawiam się czy jest możliwość i w jaki sposób się za to zabrać. Chciałbym z wielkoformatowych błon RTG mieć obraz pozytywowy.
Da się?
W jaki sposób to zrobić?
Ktoś może już tak działał?
Błony RTG wywołane jako pozytyw?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Błony RTG wywołane jako pozytyw?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Na pewno się da.
A zrobić trzeba tak jak się robi cz-b odwrotkę. Ja bym się zabrał do tego od naświetlenia cz-b slajdu i zrobienia kopii pod powiększalnikiem. Można też użyć tego materiału jako jedynego oryginału, czyli naświetlać bezpośrednio w aparacie.
Nie robiłem, ale nie widzę powodu by miało nie wyjść. A co wyjdzie to już zupełnie inna kwestia.
A zrobić trzeba tak jak się robi cz-b odwrotkę. Ja bym się zabrał do tego od naświetlenia cz-b slajdu i zrobienia kopii pod powiększalnikiem. Można też użyć tego materiału jako jedynego oryginału, czyli naświetlać bezpośrednio w aparacie.
Nie robiłem, ale nie widzę powodu by miało nie wyjść. A co wyjdzie to już zupełnie inna kwestia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Da się je obrabiać przy świetle ochronnym to fakt, ale bardzo często mi je zadymiało, więc wolę to robić w całkowitej ciemności.
J.A. - reasumując - naświetlam błonę. I wywołuję ją w chemii do E6 - to da obraz pozytywowy, czy inaczej się do tego zabiera?
J.A. - reasumując - naświetlam błonę. I wywołuję ją w chemii do E6 - to da obraz pozytywowy, czy inaczej się do tego zabiera?
Bo one wymagają głębokiej czerwienie, a błony do mammografii to już zupełnie prawie ciemno, ale są do nich lampy.ModusOperandi pisze:Da się je obrabiać przy świetle ochronnym to fakt, ale bardzo często mi je zadymiało, więc wolę to robić w całkowitej ciemności.
Jak ją wywołasz w chemii do E-6 to będziesz miał piękne czyste klisze. To trzeba wywołać w zimnym procesie do cz-b odwrotek.ModusOperandi pisze:J.A. - reasumując - naświetlam błonę. I wywołuję ją w chemii do E6 - to da obraz pozytywowy, czy inaczej się do tego zabiera?
Moza się wzorować na procesie do Fomy R-100, albo do Agfy Scali, tekiej co mi ją sprzedałeś. Ale to tylko jako przykład procesu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Wyszukałem trochę tematów odnośnie wywoływania pozytywowego materiałów czarno-białych - wrzucę linki, co by wszystko było w jednym temacie.
Korex 1
Korex 2
Korex 3
Link do strony Piotra Kosiedowskiego o wywoływaniu pozytywowym materiałów czarno-białych.
Trzeba spróbować a jak :)
Korex 1
Korex 2
Korex 3
Link do strony Piotra Kosiedowskiego o wywoływaniu pozytywowym materiałów czarno-białych.
Trzeba spróbować a jak :)