Wywoływanie odwracalne papieru

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Wywoływanie odwracalne papieru

Post autor: rayman »

Cześć.

Wiem że się da, bo koledzy ogniś wywoływali odwracalnie dwumetrowe pinhole na papierze. Niestety, są teraz średnio dostępni by ich zapytać.

Czy ktoś kiedykolwiek próbował uskuteczniać odwrotkę na papierze? Jakie są tego plusy i minusy? Na jakiej gradacji najlepiej odbijać? O czym pamiętać?

(Sam slajd jest mięciutki, ale jako materiał z wiadomych przyczyn jest gęsty).

P.S. Nie dysponuję papierem wprospozytywowym i nie zamierzam specjalnie go kupować :)
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

rayman,
rayman pisze:Czy ktoś kiedykolwiek próbował uskuteczniać odwrotkę na papierze? Jakie są tego plusy i minusy? Na jakiej gradacji najlepiej odbijać? O czym pamiętać?
Zaczął bym od papieru na podłożu PE, ze względu na płukanie. A płukań jest sporo. Myślę, że raczej gradacji 4 niż 2. W końcu odwracanie podnosi dość mocno kontrast. A dalej to raczej kwestia czasu pierwszego wywoływania. Myślę że sam proces będzie łatwiejszy niz odwrotka na filmie. Z powodu tego, że i tak w procesie "papierowym" wywołuje sie do dna.

Edyta się za głowę złapała.
Miało być raczej 2 niż 4.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Borys94
-#

Post autor: Borys94 »

Ja robiłem cos takiego na papierze, Fomaspeed 313N, Z jednej podróży do Belgii Zrobiłem masę slajdów Z AGFY APX a z których wywołałem masę odbitek, podstawa do dobrze naświetlić papier i wywołać bardzo kontrastowo.
Mogę podać czasy i temp. Dla papieru Fomaspeed 313N format 9X13
1 Naświetlenie jakieś 5-7s przysłona 2.8
2 wywołanie 2M-PK bądź inny kontrastowy, obraz musi być czarny i bez szczegółów 25*C jakieś 3-4 min
3STOP
4odbielenie 25*C ja robiłem KMnO4 + Kwas i do 20 odbitek pracował sprawnie potem spowolnił się, nie podaje czasu bo to zalezy od odbitki, wybielamy aż zniknie obraz
5 klarowanie siarczyn sodu i wodorotlenek potasu i w tym momencie zapalamy światło w ciemni by zaświetlić papier 25*C jakieś 2-3 min
6 płukanie pod bieżacą woda, teraz można zaobaczyć ze papier ma jak by puste miejsca i kremowe szczegóły( to zalążek obrazu pozytywowego )
jeśli wystawimy pod lampę sam zacznie się zaczerniać
7 wtórne wywołanie i tu trzeba na oko, najpierw zacznie sie robić takie machoniowe ale później dojdzie do zaczernienia i powstanie widoczny obraz, wywołujemy przy świetle białym znów 2M-PK by był czarnobiały lub D-76 by były ciepłe brązowawe tony.
później już normalnie jak w procesie negatyw pozytyw i mamy gotową odbitkę, kontrast będzie trochę obniżony a ramka w wokół obrazu jest czarna. Proces długi ale warto go przeprowadzić by cieszyć się czarnobiałymi slajdami i odbitkami, jak wspomniałem dane są podane dla papieru Fomaspeed 313N Velvet, i w rozmiarze 9X13 czyli obraz ma wielkość 8.5X12.5, czasy naświetlania zależy jak ciemny jest pozytyw, jak bardzo np światła w nocy to naświetlenie nawet do 15s, Naświetlać tak by po pierwszym wywołaniu był a tylko czarna Plama bez wyraźnych szczegółów. Życzę powodzenia
ODPOWIEDZ