A czego to dowodzi? Z tego skanu wynika, że jest tam gdzieś koło 1:16 kontrast. Bo nie wmówisz mi, że podłoże było oświetlone światłem słonecznym.JaZ99 pisze:zmierzyłem światło padające na koła, ustawiłem aparat i nacisnąłem spust.
Dobrze żeś dodał to w nawiaśie. Ja się w ogóle nie stosuję do systemu strefowego.JaZ99 pisze:Prawda. Pamiętaj jednak o tym, że system strefowy powstał głównie po to, aby obejść brak papierów zmiennogradacyjnych. Teraz dostępne są bardzo dobre papiery i system strefowy ma znaczenie głównie edukacyjne (IMHO, oczywiście).
Ale poznałem go i doceniłem. Oraz wykożystywuję jego zalety.
JaZ99 pisze:(już nie robię odbitek, tylko drukuję).
Po co w ogóle męczysz się z analogiem? Ja w tym momencie zrobiłbym AEB +/-2 EV 5 naświetleń i tyle.JaZ99 pisze: Potem po zeskanowaniu
chyba używamy innych slajdów, albo robimy diametralnie różne sceny. Bo mi na slajdach notorycznie coś sie nie chce zmieścić i musze decydować co poświęcić.JaZ99 pisze:lub ważne światła (przy slajdach) zmieszczą się na krzywej filmu. Cała reszta na pewno się zarejestruje.
I nie mów mi, że na płaskim skanerze wyciągniesz cienie. Bo to po prostu nie prawda. Nie da się.
Nie wszyscy. Ja w ogóle jak mam zrobić zjdęcie do komputera nie używam analoga, bo to robienie sobie pod górkę.taharii pisze:Tylko nie wszyscy (chyba) robią zdjęcia na filmie, żeby je później skanować?