Mamiya 645afd III problem z przewijaniem filmu

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

necropost
-#

Mamiya 645afd III problem z przewijaniem filmu

Post autor: necropost »

Witam serdecznie ! Mam takie pytanie odnosnie ww. aparaciku poniewaz zauwazylem przez ostatnie kilka dni pojawia sie problem z przewijaniem filmu 120 w pleckach. Co prawda indykator poziomu naladowania baterii pokazuje jej fill ale film raz sie przewija a raz nie, szkoda mi marnowac klatek na podwojne naswietlanie ich az wkoncu zaskoczy i przewinie po pojedynczym wsadzie ale tu pojawia sie pytanie czy to kwestia baterii w pleckach czy kwestia wsadu na film czy moze kwestia pleckow lub cos nie tak z body ?

dzieki z gory za pomoc i pozdrawiam
mamiya lover:)
Awatar użytkownika
jac123
-#

?

Post autor: jac123 »

A co to za baterie, jakiego rodzaju? Czy aby nie jaki szajs?
necropost
-#

w pleckach na film takie pestki dosc sporej wielkosci ale wydaje mi sie ze one slusza jedynie do zasilania wyswietlacza w tych pleckach , a mechanizmem krecenia filmu zasila sie juz z body , baterie raczej dobre , wsadzilem alkaliczne energizery i dalej raz idzie raz nie , i tu pytanie czy moze to byc wina wkladu na film , czy calych pleckow na film czy tez body , czy ktos juz mial takie problemy ?

pozdrawiam

[ Dodano: Czw 27 Cze, 2013 ]
dzisiaj przyjrzalem sie body raz jeszcze , kurcze na wyswietlaczu w momencie wyzwalania migawki miga mi komunikat err 02 no i aparat juz calkowicie nie przewija filmu , co dziwne w momencie kiedy odpialem obiektyw plecki przewijaly film , w momencie podpiecia obiektywu spowrotem nie , juz sam nie wiem co tu moze byc grane i szczerze mowiac cala sytuacja irytuje mnie strasznie mial ktos juz moze do czynienia z tym err02 lub wie co to jest ?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Post autor: jac123 »

To by oznaczało , że obiektyw wprowadza jakieś zamieszanie (zwarcie?). Najlepiej sprawdzić to podczepiając inny obiektyw.
A styki na body i obiektywie czyste?
necropost
-#

jac dzieki za pomoc , no czyste , czyscilem je jeszcze wczoraj podobnie od film-backu i dalej ... kapa :( problem w tym ze nie ma mnie teraz w kraju i jedyne szkielko to wzialem moje 55mm i nie mam na czym innym sprawdzic w tej chwili ehhhh , ale kiedy go odpinam to przewija sie film i slysze trzask migawki , juz sam nie wiem co sie dzieje , problem czytalem w internecie gdzies tez juz sie pojawial ale zero jakies konstruktywnej pomocy ehhhh

macie moze jakis namiar na jakis serwis ktory naprawia takie aparaty (chodzi semi elektro-mechaniczne) tak bym sie go juz calkowicie nie pozbyl i ewentualnie gdzie daloby sie napisac czy takie cos juz mieli i co bylo powodem ? napisalem do pana nagova ale nie wiem kiedy doczekam sie odpowiedzi , a tu tyle fotek by sie jeszcze strzelilo :(

dzieki z gory za pomoc
pozdrawiam
kałboj61
-#

Post autor: kałboj61 »

Miałem podobny problem w 645AF pomogło ponowne przezbrojenie kasety ze 120 na 220 i z powrotem , nie wiem dlaczego ale pomogło , żaden błąd nie wyskakiwał. Pozdrawiam
necropost
-#

witam serdecznie po raz kolejny ! no po pracy sprawdze , przezbroje na 220 , kalboj61 a tez wyskakiwalo ci err-02 ? no ja mam to permanentnie

a moze ktos z kolegow zna serwis gdzie mozna oddac mamiye 645afd ? z odpowiedzi od pana Nagova juz wiem ze nie serwisuje takich aparatow , a profilaktycznie dalbym do sprawdzenia i aparat i obiektyw

dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam

[ Dodano: Pią 28 Cze, 2013 ]
No i lipa , pelen nadziei przed chwila przezbroilem wklad i lipa , nie rozumiem kompletnie co sie dzieje , kiedy nie ma filmu wciskam do polowy spust slysze ze plecki przewijaja pusty wklad - wiec dzialaja , tyle ze nie strzela migawka. Kiedy zdejme obiektyw widze ze migawka strzela , wsadzilem nawet na zmarnowanie rolke filmu i przewijala sie elegancko, co dziwne obiektyw lapie af itd wiec komunikacja wyglada jakby byla ok , wiec czyzby cos nie tak z body ? Co gorsza jakos brak mi pomyslu gdzie to teraz serwisowac :/ moze ktos zna jakies lekarstwo , moze wie jak to zresetowac jakos ?

pozdrawiam
kałboj61
-#

U mnie nie wyskakiwał error , kolega miał problem z migawką ( u ciebie chowa się elegancko po zdjęciu obiektywu ? ) i wysyłał body do Holandii .
necropost
-#

witam serdecznie ! kalboj61 u mnie po zdjeciu obiektywu jest dalej zaslonieta , po zdjeciu filmbacku chowa sie i widze lustro , tak masz u siebie ? a nie wiesz ile kosztowala go ta naprawa oraz ewentualnie jakiegos namiaru gdzie wysylal ?
kałboj61
-#

U mnie po zdjęciu obiektywu i kasetki było widać tyko dziurę :-) muszę pogrzebać w archiwach (body było wysyłane w 2008) jak znajdę namiary to podeślę , pamiętam że koszty naprawy były małe , chyba tyle samo co za transport DHL. Daję namiary na bardzo dobrego fachowca naprawiającego optykę , korzystałem kilkakrotnie i polecam : FOTOOPTYKA - NAPRAWA
Szczepan Kostrzewski
60-241 POZNAŃ ul.Kuźnicza 13/8
tel 061 862 63 23
necropost
-#

dziekuje ci serdecznie kalboj - wielka pomoc z twojej strony , jakbys mogl mi jeszcze podac adres gdzie twoj znajomy odsylal mamiyke to bede ci bardzo wdzieczny - z tego co zauwazylem nasze serwisy kiedy slysza to slowo odnosnie aparatu nie calkiem mechanicznego to odrazu odpowiedz negatywna w sprawie podjecia sie naprawy :/

wczoraj zaeksperymentowalem i dorobilem sobie podobny ring jak bagnet obiektywu i normalnie lustro sie podnosilo i elegancko migawka strzelala (u mnie tez jak odepne obiektyw i plecki to dziura na wylot :)) wiec wpadlem na pomysl zaklejenia stykow na mojej nieszczesnej 80tce i o dziwo aparat w manualu chodzi , migawka strzela , film sie przewija i wsio chodzi czyzby to byla wina obiektywu ? bo nie sadze ze body , moze obiektyw gdzies uderzylem w trakcie podrozy ale nie sadze :( jeszcze rozkrece blaszke przy stykach i sprawdze czy tam moze jakies paprochy sie nie dostaly itd mam teraz jednak nadzieje ze jest to kwestia obiektywu - co byloby do przelkniecia , ale mimo wszystko body bym wyslal do czyszczenia itd , a oprocz tego jeszcze obiektyw do sprawdzenia

pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ