Proszę o pomoc. Wywoływałem odbitki na dwóch powiększalnikach i w każdym miałem ten sam problem byl to opemus 6 a teraz opemus 5. Mianowicie odbitka jest wyraźnie niedoświetlona z prawej strony po całości. Przy negatywach mało przejrzystych np foma, polypan ten problem jest mneijszy. Niedoświetlenie jest małe i akceptowalne. Natomiast przy retro 400s gdzie negatyw w miejscach nienaśweitlonych jest bardzo przezroczysty rozwala to system. Nie wiem już co zrobić. Wydaje mi się że może moja żarówka choć kupiona specjalnie do powiększalnika świeci nierówno jakoś. Negatywy są w 100% doobrze naświetlone.
Proszę o pomoc, może ktoś się z tym już spotkał?.
Powiększalnik niedoświetla z jednej strony
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
1. Jeżeli powiekszalniki były różne - tzn nikt nic w nich przy mocowaniu żarówek nie majstrował
2. Jeżeli gołym okiem nie widać różnicy po obu stronach w świeceniu na blat powiększalnika bez włożonego negatywu
3. Jeżeli powiększalnik jest mniej więcej wyjustowany
4. Jeżeli aparat którego używasz ma migawkę o przebiegu poziomym
to spróbuj naświetlić odbitkę obracając negatyw o 180 stopni a może zobaczysz że nagle niedoświetlenie jest po drugiej stronie
5. Jeżeli nie to przeanalizuj poprzednie cztery "jeżeli" i poszukaj przyczyny.
2. Jeżeli gołym okiem nie widać różnicy po obu stronach w świeceniu na blat powiększalnika bez włożonego negatywu
3. Jeżeli powiększalnik jest mniej więcej wyjustowany
4. Jeżeli aparat którego używasz ma migawkę o przebiegu poziomym
to spróbuj naświetlić odbitkę obracając negatyw o 180 stopni a może zobaczysz że nagle niedoświetlenie jest po drugiej stronie
5. Jeżeli nie to przeanalizuj poprzednie cztery "jeżeli" i poszukaj przyczyny.