"Ładne" czyli wyraźne i ostre (nie zbite w kluski, nie nadżarte przez wywoływacz "drobnoziarnisty").
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
ja miałem. to mój podstawowy wywoływacz. zaraz po ID68.sir_kane pisze:Miał ktoś do czynienia z Tetenalem Ultrafin Plus? Zastanawiam się czy to nie jest coś podobnego do tego Ilfoteca DD-X?
moim przypadku jest tak, że mam 500ml r-ru zapasowego do wołania 1:0. wywołałem w nim już chyba cztery filmy, a stoi na półce chyba drugi, albo trzeci miesiąc, w butelce oranżowej pod gazem. tak, trzeci miesiąc, bo pamiętam, że go składałem, żeby filmy z urodzin Córki wywołać. wołałem w nim ostatnio i co prawda na dnie pojawił się czarny osad, ale sam wywoływacz zadziałał w 100% poprawnie. mniej więcej równolegle wysłałem koleżance paczkę id68 i z tego co wiem, ona też woła w stocku i wywoływacz zachowuje się identycznie. także, myślę, że trzy miesiące powinien wytrzymać na luzie.technik219 pisze:Powiedz mi tylko jedno: Jak długo przechowujesz ID 68 i jak utrzymuje on swoje właściwości w czasie przechowywania. Załózmy np. że wywołałem w litrze 2-3 filmy, zagazowałem go i... No właśnie, jak długo może postać?
Poprzedni roztwór litrowy zużyłem w ciągu 2 tygodni, teraz mam lekki przestój, a szkoda by było tak "bez dania racji" go wylać.
w sumie ja go kupiłem pod kątem użycia z filtrami IR, ale Twojego przepisu, też wypróbuję. zastanawiałem się, czy ten RR400S nie ma czegoś wspólnego z R IR400, ale chyba nie, bo tamten wołałem w rodinalu (oryginalnym agfy jeszcze) 1:50 przez 12 minut i negatyw raczej utrzymywałem ładnie kryty. aczkolwiek...technik219 pisze:1. Również uważam, że RR 400S nie ma deklarowanych 400 ASA. Z moich obserwacji wynika, że powinno się go naświetlać na 200 ASA i będzie ładny (bez zmiany czasu wywoływania). Używam do niego Rodinala 1:50 (22 min) i w tej kombinacji zarówno ziarno jak i kontrastowość jest optymalna.
ostatnie zabawy z RR400S wskazują, że ten film w rodinalu 1:25 osiąga raptem 100ASA, w ID-68 góra 160ASA. ziarno w rodinalu ma bardzo przyzwoite, oto poszlaka:technik219 pisze:1. Również uważam, że RR 400S nie ma deklarowanych 400 ASA. Z moich obserwacji wynika, że powinno się go naświetlać na 200 ASA i będzie ładny (bez zmiany czasu wywoływania). Używam do niego Rodinala 1:50 (22 min) i w tej kombinacji zarówno ziarno jak i kontrastowość jest optymalna.