Jaka klisza będzie miała ładniejsze ziarno po forsowaniu?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Jeśli ziarno to jak pryszczata dziewczyna ;-)
"Ładne" czyli wyraźne i ostre (nie zbite w kluski, nie nadżarte przez wywoływacz "drobnoziarnisty").
sir_kane
-#

Post autor: sir_kane »

Dzisiaj wywołałem dwie HP5+, jedną naświtlaną na 400 drugą na 1600 i Tri-x'a naświetlanego na 1600. Wszystko w nowym dla mnie Ilfotec DD-x 1+4. Jestem wprost zachwycony, jeszcze nie miałem tak ładnie wywołanych kliszy. Do tej pory przede wszystkim w Ultrafinie liquid wołałem, efekt był dobry, ale nie aż tak. Dzisiaj wsadziłem te klisze pod powiększalnik, są pięknie ostre, te na 1600 mają ładne delikatne ziarno, piękna tonalność. HP5+ wyszła według mnie trochę lepiej od Tri-xa, chociaż Tri'x też nieźle. Dodam że obydwa filmy robiłem w takich samych warunkach, jeden po drugim, na tym samym sprzęcie z tą samą optyką. Chyba to będzie mój ulubiony wywoływacz od dzisiaj i HP5+. Jeszcze popróbuje kiedyś z Deltą 400 i 3200 dla porównania. Ale HP5+ forsowany na 1600 z DD-X jest dla mnie super.

Miał ktoś do czynienia z Tetenalem Ultrafin Plus? Zastanawiam się czy to nie jest coś podobnego do tego Ilfoteca DD-X?
"Rutynowo fotografuję w myśli wszystko, co widzę" - Minor White
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

sir_kane pisze:Miał ktoś do czynienia z Tetenalem Ultrafin Plus? Zastanawiam się czy to nie jest coś podobnego do tego Ilfoteca DD-X?
ja miałem. to mój podstawowy wywoływacz. zaraz po ID68.

kiedyś nawet napisałem jego "recenzję" na AT. zaraz wrzucę na bloga, jakby co.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Ja zaś Hp5+ lubię forsować w Microphenie...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

zasadniczo, to ID68 to jest "to samo" co microphen. o ID68 też coś tam na blogu skrobnąłem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

No więc zajrzałem na Twojego bloga rbit9n i w związku ze związkiem nasunęło mi się kilka uwag:
1. Również uważam, że RR 400S nie ma deklarowanych 400 ASA. Z moich obserwacji wynika, że powinno się go naświetlać na 200 ASA i będzie ładny (bez zmiany czasu wywoływania). Używam do niego Rodinala 1:50 (22 min) i w tej kombinacji zarówno ziarno jak i kontrastowość jest optymalna.
2. Od niedawna również używam ID 68 do 4-setek (oprócz RR 400S ;-) )i w całej rozciągłości podzielam Twoje zdanie na jego temat. Dopiero w tym wywoływaczu moja ulubiona Foma 400 pokazała pazurek. Ziarenko palce lizać, kontrastowość jak marzenie, i niech mi kto powie, że Foma 400 nie dociąga do 400 ASA!
Powiedz mi tylko jedno: Jak długo przechowujesz ID 68 i jak utrzymuje on swoje właściwości w czasie przechowywania. Załózmy np. że wywołałem w litrze 2-3 filmy, zagazowałem go i... No właśnie, jak długo może postać?
Poprzedni roztwór litrowy zużyłem w ciągu 2 tygodni, teraz mam lekki przestój, a szkoda by było tak "bez dania racji" go wylać.
PS. Też zaskoczyła mnie funkcjonalność "ruskich" piór ;-)
Lux mea lex
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

technik219 pisze:Powiedz mi tylko jedno: Jak długo przechowujesz ID 68 i jak utrzymuje on swoje właściwości w czasie przechowywania. Załózmy np. że wywołałem w litrze 2-3 filmy, zagazowałem go i... No właśnie, jak długo może postać?
Poprzedni roztwór litrowy zużyłem w ciągu 2 tygodni, teraz mam lekki przestój, a szkoda by było tak "bez dania racji" go wylać.
moim przypadku jest tak, że mam 500ml r-ru zapasowego do wołania 1:0. wywołałem w nim już chyba cztery filmy, a stoi na półce chyba drugi, albo trzeci miesiąc, w butelce oranżowej pod gazem. tak, trzeci miesiąc, bo pamiętam, że go składałem, żeby filmy z urodzin Córki wywołać. wołałem w nim ostatnio i co prawda na dnie pojawił się czarny osad, ale sam wywoływacz zadziałał w 100% poprawnie. mniej więcej równolegle wysłałem koleżance paczkę id68 i z tego co wiem, ona też woła w stocku i wywoływacz zachowuje się identycznie. także, myślę, że trzy miesiące powinien wytrzymać na luzie.
technik219 pisze:1. Również uważam, że RR 400S nie ma deklarowanych 400 ASA. Z moich obserwacji wynika, że powinno się go naświetlać na 200 ASA i będzie ładny (bez zmiany czasu wywoływania). Używam do niego Rodinala 1:50 (22 min) i w tej kombinacji zarówno ziarno jak i kontrastowość jest optymalna.
w sumie ja go kupiłem pod kątem użycia z filtrami IR, ale Twojego przepisu, też wypróbuję. zastanawiałem się, czy ten RR400S nie ma czegoś wspólnego z R IR400, ale chyba nie, bo tamten wołałem w rodinalu (oryginalnym agfy jeszcze) 1:50 przez 12 minut i negatyw raczej utrzymywałem ładnie kryty. aczkolwiek...

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

technik219 pisze:1. Również uważam, że RR 400S nie ma deklarowanych 400 ASA. Z moich obserwacji wynika, że powinno się go naświetlać na 200 ASA i będzie ładny (bez zmiany czasu wywoływania). Używam do niego Rodinala 1:50 (22 min) i w tej kombinacji zarówno ziarno jak i kontrastowość jest optymalna.
ostatnie zabawy z RR400S wskazują, że ten film w rodinalu 1:25 osiąga raptem 100ASA, w ID-68 góra 160ASA. ziarno w rodinalu ma bardzo przyzwoite, oto poszlaka:
Obrazek
część górna: powiększenie dziewiętnastokrotne
część dolna: powiększenie pięciokrotne
durst m670 z mieszaczem, neonon 2,8/50 na f/4. fomaspeed N312, G.262 1:1.

ODPOWIEDZ