Taśma bezkwasowa

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

radekone
-#
Kontakt:

Taśma bezkwasowa

Post autor: radekone »

Hmm, potrzebuję zamontować odbitki (20x30cm) w dość niestandardowy sposób, tak aby każdą z nich móc przykleić do gładkiej, plastikowej powierzchni o wymiarach 1x2cm. Z uwagi na właśnie małą powierzchnię potrzebuję taśmy dwustronnej z mocnym klejem i najlepsza jaką dotychczas znalazłem to taka elastyczna budowlana. Nadaje się idealnie, trzyma tak jak należy a sam klej można później bezproblemowo usunąć (ma konsystencję zużytej gumy do żucia). Problem z nia jest taki, że na pewno nie jest bezkwasowa. Pytanie teraz mam, czy kontakt z taką taśmą przez okres kilku tygodni (4-6) jest im w stanie wyrządzić krzywdę? Ewentualnie, czy spotkał się ktoś z bezkwasową taśmą dwustronną z porządnym klejem? :-)
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

Mam Neschen Gudy 800, ale nie kleiłem na tak małej powierzchni przylegania, więc trzeba by wypróbować. Na pewno ma bezkwasowy klej.
TU masz link do produktu z opisem.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

radekone pisze:czy kontakt z taką taśmą przez okres kilku tygodni (4-6) jest im w stanie wyrządzić krzywdę?
Od dawna podklejam tym wynalazkiem swoje zdjęcia, na PE i na barycie. Nie zauważyłem żadnych złych objawów nawet po kilku latach. Klej bardzo ładnie zmywa się benzyną ekstrakcyjną. Jedyny problem to taki, że jest ona dosyć gruba (niestety) i odznacza się po przyklejeniu. Lepsza jest taśma dostępna w papierniakach - taka z białym papierem ochronnym o różnej szerokości, od 0,8 cm do 4 cm. Tam jest sam klej - taka błonka, podczas gdy w tej żółtej klej jest naniesiony obustronnie na cienką folię.

[ Dodano: Czw 30 Maj, 2013 ]
PS - A w ogóle to Ty NAS pytasz? Myślałem, że w Edingradzie jest większy wybór ;-) Dwustronnego scotcha nie mają?
Lux mea lex
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

No taką akurat mam pod reką. Sprawdziłem i po 24 godzinach taśmy odkleić z odbitki się nie da, a skrobać nożykiem to chyba nie ma sensu :-) Trzeba szukać dalej.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
ODPOWIEDZ