pozdr
yaki

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Zapamiętaj regułę słonecznego F16 i światłomierz nie będzie potrzebny, i inwestycja zerowa i nie będzie konieczności rezygnowania ze świetnego średniego formatu (jakościowo to jest baaardzo duży skok w por z 35 mm).yaki pisze:no wlasnie do streetu cos , chodzi , bo mam rolleicorda 6x6 super aparat zadowolony na maks z fot jestem , ale na ulicy jak cos czasami trzeba , to zanim wyjme swiatlomierz jest pozamiatane :))
to rób na 1/250. Ja ostatnio trochę bawiłem się fomapanem 100 i 400, oba przeterminowane w 1997 roku. Akurat bawiłem się Holgą, która jak to wiadomo TEORETYCZNIE ma 1/125. Wyszło nadzwyczaj dobrze, zaskakująco :) jakoś specjalnie nie przejmowałem się warunkami oświetleniowymi, głównie - szary, ponury dzień.yaki pisze:hm interesujace , dobra mam teraz jeden film fomapan 400 , robie na Twoja odpowiedzialnosc ;)) , jak wywolam to podziele sie zdaniem :)![]()
[ Dodano: Pią 03 Maj, 2013 ]
tylko moj rolek ma 1/250 najszybciej
Minoltę 7000i, Minoltę 8000i. Oba body mają świetne osiągi migawki, są bezawaryjne, mają świetne światłomierze (punktowy, centralny, matrycowy), krok ekspozycji 0,5 EV po odblokowaniu. Bardzo wytrzymałe.jaki aparat na na film 35mm polecacie?
Nie zgodzę się. Chyba, że 100% twoich zdjęć zostaje popełnionych w opisanych przez Ciebie warunkach, a i tu można popełnic bład.Linhof pisze:Zapamiętaj regułę słonecznego F16 i światłomierz nie będzie potrzebny
A co, jesli będę chciał użyć przysłony np. 4? Bedę musiał sobie policzyć w pamięci o ile skrócić czas... A tak, mająć światłomierz, mierzę światło ze sniegu z korektą + 2,5-3 EV (7-8 strefa według uproszczonego systemu strefowego) i mam załatwioną sprawę. W priorytecie przysłony body samo przeliczy i dobierze idealnie czas.Linhof pisze:Obiekt na śniegu lub piasku oświetlony pełnym słońcem: f/22