HP5 - jestem zdziwiony

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

jerezano
-#
Kontakt:

HP5 - jestem zdziwiony

Post autor: jerezano »

Zrobiłem 4 rolki filmu - 2x HP5 i 2x Rollei 400S. Wywołałem w Ultrafinie 1+10 4,5 min (jak zalecają dla tego ilforda).
Moje zdziwienie było wielkie gdy po wyjęciu filmu zobaczyłem efekt wywoływania (obie rolki HP5 wyglądają podobnie).
To, po zeskanowaniu w kolorze:
Obrazek
Po konwersji na szarości:
Obrazek
Po odwróceniu:
Obrazek
I po zgrubnym "wypoziomowaniu":
Obrazek

Co ciekawe, obie rolki Rolleia wywołane w tej samej wywojce co ilford, wyszły ok.
Mieliście może taki patologiczny przypadek? Co może być przyczyną? Zarówno filmy jak i chemia nie były przestarzałe...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Przeterminowany i do tego źle przechowywany. Albo źle go utrwaliłeś, bo ta ciemniejsza smuga przez środek ( w negatywie ), wygląda jak nie do końca sklarowany film.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

A jak go świeciłeś - bo na moje oko jakby niedoświetlony? Taki mało gęsty/mdły negatyw. Tym bardziej, że robiłeś w Ultrafinie 1+10, wiec wywoływanie było dość energiczne (osobiście wolę 1+20 i wychodzi ok). Robiłeś próbę wywoływacza na kawałku błony przed? (wiem, że drugi film wyszedł dobrze, ale jestem ciekaw... ;-)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

no właśnie, pisz nam tu Jędrzeju, jakiego koloru jest ta smuga. czy czarnawa od srebra, czy biaława od halogenków. bo jak on ten film taki różowawy, to ja bym się przychylił do zbyt słabego utrwalania.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
jerezano
-#
Kontakt:

Nic nie było przeterminowane! Pisałem o tym.

Jak patrzę na negatyw pod światło lub z ukosa, żeby widzieć pozytyw to ten pas przez środek jest jakby mleczno biały...
Utrwalanie ok. - 4min w superfixie z 2-3 przewrotkami dla lepszego rozprowadzenia - robię tak zawsze i jest dobrze. Odczynniki nie decydują tutaj bo przecież Rollei wywołał się poprawnie.

Czy mogło mieć wpływ wstępne namaczanie? Przez ok. 2 min namaczałem filmy za pomocą wody bieżącej...
cichy70
-#
Kontakt:

Post autor: cichy70 »

zawsze namaczam w demineralce, 3 min.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

jerezano pisze: Jak patrzę na negatyw pod światło lub z ukosa, żeby widzieć pozytyw to ten pas przez środek jest jakby mleczno biały...
Utrwalanie ok. - 4min w superfixie z 2-3 przewrotkami dla lepszego rozprowadzenia - robię tak zawsze i jest dobrze. Odczynniki nie decydują tutaj bo przecież Rollei wywołał się poprawnie.
Emulsji emulsji nierówna.

Na 90% niedoutrwalenie, o czym świadczy również kolor maski. Większość artykułów które widziałem zalecają obracanie przy utrwalaniu jak przy wywoływaniu.
jerezano
-#
Kontakt:

Następne HP5 utrwalę bardziej energicznie - zobaczymy czy coś się zmieni. Jak zrobię - to opiszę wyniki. :)
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi :)
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Dlaczego jeszcze raz filmu nie wrzucisz do utrwalacza na minutę?
Mnie się parę razy zdarzyło niepoprawnie utrwalić - wrzuciłem film jeszcze raz i było wszystko ok. Spieprzyć tego się nie da, a może pomoże?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
jerezano
-#
Kontakt:

ModusOperandi pisze:Dlaczego jeszcze raz filmu nie wrzucisz do utrwalacza na minutę?
Mnie się parę razy zdarzyło niepoprawnie utrwalić - wrzuciłem film jeszcze raz i było wszystko ok. Spieprzyć tego się nie da, a może pomoże?
I to było to!!! Pomogło! Film jest teraz klarowny jak wódka wyborowa ;)
Dzięki za tą sugestię :)
Niemniej, wniosek się nasuwa taki, że HP5 trzeba ponadnormatywnie utrwalać.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jerezano pisze:Niemniej, wniosek się nasuwa taki, że HP5 trzeba ponadnormatywnie utrwalać.
jeśli według Ciebie hp5+ wymaga ponadnormatyengo utrwalania, to co powiedzieć o kodakach?
z własnego doświadczenia napisze tylko tyle, że w ilfordowym rapidzie hp5+ utrwalam zgodnie z zaleceniami producenta, tj. czas utrwalania 2'30'', mieszanie koreksem przez pierwsze pół minuty, a następnie dziesięć sekund mieszania co trzydzieści sekund.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
nicsieniedzieje
-#
Kontakt:

Post autor: nicsieniedzieje »

ModusOperandi pisze:Dlaczego jeszcze raz filmu nie wrzucisz do utrwalacza na minutę?
a to jest ciekawe... kilka razy miałem już ten sam problem, jednak nie wpadłem na to, żeby jeszcze raz wrzucić do utrwalacza. Dobrze wiedzieć na przyszłość :)
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

jerezano pisze:
I to było to!!! Pomogło! Film jest teraz klarowny jak wódka wyborowa ;)
Dzięki za tą sugestię :)
Niemniej, wniosek się nasuwa taki, że HP5 trzeba ponadnormatywnie utrwalać.
Cieszę się, że pomogło.
Mnie też kiedyś (nie raz) poratowali ludzie z tego forum.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
lucat
-#

Post autor: lucat »

Prześledziłem swoje wyniki i faktycznie HP5 mam podobne - utrwalane 4' z kilkoma przewrotkami w Superfixie Tetenala. Kodaki utrwalam 5' i są czyste i klarowne...
Spróbuję jeszcze raz je utrwalić, tyle że mam jej już w paskach.
Pzdr
studiodzika
-#
Kontakt:

Post autor: studiodzika »

jeżeli widzisz kolor mleczny to znaczy że film w tym miejscu mógł się skleić
pozdrawiam
ODPOWIEDZ