Tetenal spray
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Tetenal spray
Kupiłem po raz pierwszy tetenalowski spray do zabezpieczania roztworów przed utlenianiem. Wyczytałem, że to gaz cięższy od powietrza więc chyba nie trzeba go zbyt dużo do odcięcia roztworu od środowiska... Ile go sikać do butelki? Macie z pewnością jakieś doświadczenia w tej materii.
na etykiecie jest chyba napisane, że w ciągu 5 sekund wypływa 250ml gazu (nomen omen propan-butan - jak zbraknie w zażygałce, to można protectanem nabić, albo odwrotnie).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Re: Tetenal spray
Widać pod światło gdy zaczyna wypływać z butelki.jerezano pisze:Kupiłem po raz pierwszy tetenalowski spray...Macie z pewnością jakieś doświadczenia w tej materii.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
- technik219
- -#
azot ma gęstość zbliżoną do powietrza (jakże inaczej, skoro w powietrzu jest 78% azotu). w wyniku tego, podczas napuszczania azotu do pojemnika, on się będzie mieszał z powietrzem zawartym tamże, ale go nie wyprze. co więcej, tlen ma większą gęstość od azotu, więc będzie się kierował ku dołowi, przy napuszczaniu azotu. dlatego gaz zabezpieczający, musi być i cięższy od powietrza i mniej reaktywny i nierozpuszczalny w wodzie. dlatego właśnie idealnie nadają się do tego węglowodory. węglowodorem zagazujesz wywojkę w kuwecie, a azotem nie. o!necropost pisze:hmmm butan ? mnie sie wydawalo ze tetenal w swojej puszce laduje azot , a wlasciwie nitrogen , podobnie jak na statkach chemikaliowych podaje sie nitrogen by zrobic tzw padding czyli odciac dany towar od powietrza stad dziwie sie mozliowsci nabicia zazygalku :)
pozdrawiam
faktycznie, brakuje mu propanowego posmaku. nie wiem co mnie się ubzdurało. pewnie dlatego, że niektórzy gazują z zapalniczek.technik219 pisze:
Sam butan.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
- technik219
- -#
no i wyszła moja ignorancja. zawsze bowiem preferowałem zapalniczki benzynowe.
wiesz napisalem ci jak to robie w pracy przewozac np toulen lub nitrobenzen a mowisz mi ze nie hmmmm widac ze nitrogen to nie azot a padding oznacza zupelnie co innego , nie wiedzialem ze tak sie najezysz tymazot ma gęstość zbliżoną do powietrza (jakże inaczej, skoro w powietrzu jest 78% azotu). w wyniku tego, podczas napuszczania azotu do pojemnika, on się będzie mieszał z powietrzem zawartym tamże, ale go nie wyprze. co więcej, tlen ma większą gęstość od azotu, więc będzie się kierował ku dołowi, przy napuszczaniu azotu. dlatego gaz zabezpieczający, musi być i cięższy od powietrza i mniej reaktywny i nierozpuszczalny w wodzie. dlatego właśnie idealnie nadają się do tego węglowodory. węglowodorem zagazujesz wywojkę w kuwecie, a azotem nie. o!
ps. mozesz napuscic bez zadnych obaw zadaniem azotu byloby wyparcie maksymalnej ilosci tlenu , nie odizolujesz jej calkiem nigdy na tak malych objetosciach i w taki domatorski sposob chyba ze napsikasz najpierw a nalejesz pozniej , wykonalne , ale nie w domu
a dla calkowitego rozwiania twoich watpliwosci co do mojej wypowiedzi zajrzyj tutaj : http://en.wikipedia.org/wiki/Tank_blanketing
pozdrawiam
mamiya lover:)
Właśnie, że odizolujesz butanem w 100%. Butan w tej sytuacji działa jak woda wlana do oleju. Nie zmiesza się ani trochę i całkowicie odetnie dostęp oleju do dna butelki. Nawet jak zabełtasz, to w końcu i tak wszystko wróci do poprzedniego stanu.necropost pisze:nie odizolujesz jej calkiem nigdy na tak malych objetosciach
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
no i wyszło szydło z worka. tetenal na puszce protectanu podaje skład: 20-40% propanu i powyżej 60% butanu.technik219 pisze:
Prawidłowy gaz do zapalniczek to również sam butan![]()