Pentacon SIX - jakie czasy synchronizuje?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Pentacon SIX - jakie czasy synchronizuje?
Chcę wykorzystać PSIXa do sesji studyjnej, niestety jakoś za czorta nie mogę się doszukać, jakie czasy synchronizuje ta puszka? 1/30 sek? Inaczej?

Zgadza się - u mnie jest "X" umieszczone między 1/30 s, a 1/15 s. Dlatego przyszła mi do głowy myśl, że być może PSix synchronizuje tylko jeden czas - 1/30 s. Ale jeśli synchronizuje od 1/30 s w górę, to co robi ten znak "X" na pokrętle czasu?J.A. pisze:Od 1/30 w górę.
A na gałce czasów masz X, albo błyskawicę, nie pamiętam.
Poszukałem w guglu i oto:
http://www.pentaconsix.com/syncspeed.htm
... więc o ile rozumiem, PSix synchronizuje tylko jeden czas - 1/25 s - to jest czas ukryty pod znakiem "X" na pokrętle czasów. Jeśli wybiorę czas 1/125 s, to dla formatu klatki 6x6 i tej migawki --- tylko część klatki będzie poprawnie naświetlona.
Nie znam tego aparatu, ale podejrzewam że po prostu nie wyzwoli lampy. Przynajmniej tak ma zenit 12xp i fed5, reszta moich aparatów jest bardziej zautomatyzowana i ma krótsze czasy synchronizacji więc nie wiem.empiryk pisze: ... więc o ile rozumiem, PSix synchronizuje tylko jeden czas - 1/25 s - to jest czas ukryty pod znakiem "X" na pokrętle czasów. Jeśli wybiorę czas 1/125 s, to dla formatu klatki 6x6 i tej migawki --- tylko część klatki będzie poprawnie naświetlona.
A gdzie ja napisałem, że 1/125 to czas przy którym będzie synchronizował?empiryk pisze:... więc o ile rozumiem, PSix synchronizuje tylko jeden czas - 1/25 s - to jest czas ukryty pod znakiem "X" na pokrętle czasów. Jeśli wybiorę czas 1/125 s, to dla formatu klatki 6x6 i tej migawki --- tylko część klatki będzie poprawnie naświetlona.
Na marginesie, w PSixie nie ma różnicy między 1/25 a 1/30.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
Najlepiej to sam sobie sprawdź --- bardzo prosto ---- wykręć obiektyw , w tę " dziurę " po obiektywie włóż lampę błyskową tak aby błyskała do wnętrza aparatu ---- przy otwartej tylnej ściance popstrykaj na różnych czasach ------- będzie widać doskonale na jakich czasach błysk trafia w całkowicie otwarta migawkę .
zatwardziały analogowiec
Na początku - napisałeś "Od 1/30 w górę."J.A. pisze:A gdzie ja napisałem, że 1/125 to czas przy którym będzie synchronizował?
Zgadza się.J.A. pisze:Na marginesie, w PSixie nie ma różnicy między 1/25 a 1/30.
[ Dodano: Pią 12 Kwi, 2013 ]
Wow! Trochę hardkorowowienczyslaw5 pisze:Najlepiej to sam sobie sprawdź --- bardzo prosto ---- wykręć obiektyw , w tę " dziurę " po obiektywie włóż lampę błyskową tak aby błyskała do wnętrza aparatu ---- przy otwartej tylnej ściance popstrykaj na różnych czasach ------- będzie widać doskonale na jakich czasach błysk trafia w całkowicie otwarta migawkę .

Nie wiem czy wiesz, ale w "górę" oznacza dłuższy, czyli np 1/8s. a nie większy mianownik w ułamku.empiryk pisze:Na początku - napisałeś "Od 1/30 w górę."
Jak napiszesz od -5 st C w górę to chyba nie uważasz, ze chodzi o -25 st C.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- technik219
- -#
Na okienko kadrowe połóż kartkę białego papieru i dopiero "błyskaj". Zobaczysz jak na dłoni na jakich czasach błysk całkowicie się synchronizuje (na jakich czasach podczas błysku otwarte jest całe okienko). Stary sposób. Bez kartki niczego nie zobaczysz, a tylko przez godzinę będą Ci latały mroczki (ne bliźniaki
) przed oczami.

Lux mea lex
-
- -#
W całkowicie sprawnym aparacie powinno być tak , że synchronizacja błysku działa na czasach od 1 s. do 1/30 włącznie . Przy czasie 1/60 powinieneś widzieć " pół " błysku , przy 1/125 " ćwierć " błysku itd .
Przy czasach od 1/60 do 1/1000 lampa też będzie błyskać ale błysk nie trafi w moment pełnego otwarcia migawki . Taka już uroda { czytaj konstrukcja } tego aparatu i nic na to nie poradzisz . Wyklucza to używanie lampy błyskowej np. w jasny słoneczny dzień w plenerze --- po prostu zabraknie przysłon bo jesteś ograniczony czasem .
Przy czasach od 1/60 do 1/1000 lampa też będzie błyskać ale błysk nie trafi w moment pełnego otwarcia migawki . Taka już uroda { czytaj konstrukcja } tego aparatu i nic na to nie poradzisz . Wyklucza to używanie lampy błyskowej np. w jasny słoneczny dzień w plenerze --- po prostu zabraknie przysłon bo jesteś ograniczony czasem .
zatwardziały analogowiec