Speca zlotej raczki od Hasselblada szukam

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Rafal Krol
-#

Speca zlotej raczki od Hasselblada szukam

Post autor: Rafal Krol »

Jak w tytule najlepiej w Krakowie. Nie moge sie dogadac z moim 503cx co do ostrosci, 2-3 kaltki na rolke wychodza ostre a reszta miekie bez ostrosci na calosci.
Okulary nosze ale slepy krecik nie jestem, zeby nie widziec gdzie ostrze.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Re: Speca zlotej raczki od Hasselblada szukam

Post autor: przemur »

Rafal Krol pisze:Jak w tytule najlepiej w Krakowie. Nie moge sie dogadac z moim 503cx co do ostrosci, 2-3 kaltki na rolke wychodza ostre a reszta miekie bez ostrosci na calosci.
Napewno dobrze zakladasz film? Jak sprawdzasz ze negatyw wyszedl ostry?

W razie czego - pracuje 5 minut od Rynku Glownego i troche na Hasselbladach pracowalem, moze to jakis glupi feler....

Pozdrawiam,
Przemek
Rafal Krol
-#

Zgluplem z tym zakladaniem filmu, sprawdzam negatywy skanujac na Epsonie V700.
A z Krakowem to sprawy maja sie tak, ze bede tak na krotko w ta Sobote.
Sample, male na stronie duze do sciagniecia.
Pierwsze f8 ostrzone na ramie koparki
https://www.dropbox.com/s/vfq0ci6bcd1ndw9/img3.jpg
Drugie f5.6 ostrzone na obiektyw
https://www.dropbox.com/s/m3h1trnnkdeayfp/img2.jpg
Oba mydlane wyszly.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2013, 11:32 przez Rafal Krol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Rafal Krol pisze:Zgluplem z tym zakladaniem filmu, sprawdzam negatywy skanujac na Epsonie V700.
Wroce do domu to wrzuce linka do skanow.
Zakladanie filmu - upewnij sie ze film idzie pod tym takim 'dzynglem' na krawedzi z przodu, ktory utrzymuje go bardziej plasko. Poszukuj filmow na YT - tam jest wszystko opisane. :->

Co do skanowania - czesto film wygina sie troche w trakcie czekania na swoja kolej w skanerze. Czesto do takiego stopnia ze wyglada jakby byl nieostry, ale jak nie widzisz struktury ziarna po duzym powiekszeniu, to znaczy ze pewno jest problem ze skanerem.

Pozdrawiam!
Przemek
Rafal Krol
-#

przemur pisze:
Rafal Krol pisze:Zgluplem z tym zakladaniem filmu, sprawdzam negatywy skanujac na Epsonie V700.
Wroce do domu to wrzuce linka do skanow.
Zakladanie filmu - upewnij sie ze film idzie pod tym takim 'dzynglem' na krawedzi z przodu, ktory utrzymuje go bardziej plasko. Poszukuj filmow na YT - tam jest wszystko opisane. :->

Co do skanowania - czesto film wygina sie troche w trakcie czekania na swoja kolej w skanerze. Czesto do takiego stopnia ze wyglada jakby byl nieostry, ale jak nie widzisz struktury ziarna po duzym powiekszeniu, to znaczy ze pewno jest problem ze skanerem.

Pozdrawiam!
Przemek
A nie no, instruktaz z obslugi Haska przeszedlem, film zalozyc umiem :)
Co do skanowania to raczej nie tam problem bo skanuje nie tylko swoje negatywy, inne wychodza dobrze tylko moje takie jakies mydlane.
sweetek
-#

Post autor: sweetek »

w haslu ostrzenie jest czysto mechaniczne i jeśli matówka jest dobrze ustawiona, to ew. tylko problem ze szkłem (jakiś luz na mocowaniu) albo juz na mocowaniu kasety, ale wtedy by się prześwietlało. Nie bardzo jestem w stanie sobie coś więcej wyobrazić...
Awatar użytkownika
mrek
-#

Re: Speca zlotej raczki od Hasselblada szukam

Post autor: mrek »

Rafal Krol pisze:Jak w tytule najlepiej w Krakowie. Nie moge sie dogadac z moim 503cx co do ostrosci, 2-3 kaltki na rolke wychodza ostre a reszta miekie bez ostrosci na calosci.
A próba z kalką techniczną przyłożoną do prowadnic filmu? Da się to wykonać w kasecie H?
Aparat na statyw, najlepiej skierowany w dół. Mocne oświetlenie, kontrastowy obiekt, na który ostrzysz na matówce. Potem otwierasz migawkę na B, kaseta otwarta i w miejscu filmu kładziesz równo kawałek kalki technicznej. Na kalce oceniasz czy ostrość jest tam gdzie gdzie była na matówce.
Nie miałem w ręku kasety do H bo ja mamiyowy jestem ale sądzę, że da się otworzyć w celu położenia kalki.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Rafal Krol
-#

Sweetek, obiektyw siedzi twardo, kaseta ma trochu luzu, ale nic sie nie przeswietla.
Mrek, bede mial chwilke to to zobacze czy triko z kalka da sie zrobic.
sweetek
-#

Post autor: sweetek »

test z kalka chyba się nie da, są specjalne matówki z ramką do kalibracji.
Jak obiektyw siedzi twardo, jak kaseta nie prześwietla, to stawiałbym na jakiś luz na mocowaniu matówki, może ci się obluzował zaczep i matówka "lata", chyba, że coś się dzieje z lustrem ale to byś słyszał przy wyzwalaniu.
Rafal Krol
-#

sweetek pisze:test z kalka chyba się nie da, są specjalne matówki z ramką do kalibracji.
Jak obiektyw siedzi twardo, jak kaseta nie prześwietla, to stawiałbym na jakiś luz na mocowaniu matówki, może ci się obluzował zaczep i matówka "lata", chyba, że coś się dzieje z lustrem ale to byś słyszał przy wyzwalaniu.
Wszystko siedzi mocno, bez zadnych luzow, samemu bez zadnego doswiadczenia ciezko to ogarnac. Gdzies ktos wie, widzial, poleca jakiego magika serwisanta co by zerknal na Haska?
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

To tez moze byc matowka zalozona odwrotna strona....

EDIT
Rafal Krol pisze:Pierwsze f8 ostrzone na ramie koparki
Oba mydlane wyszly.

?
80/2.8? Nie widze tu nic wyjatkowego prawde mowiac. Nawet przy f/5.6 w srednim formacie trzeba byc dosc precyzyjnym z ostroscia. Moze troche z tylu rzeczywiscie zlapane, ale nie tak duzo.

Jesli juz jest jakis problem z ostroscia to przy skanowaniu.
Rafal Krol
-#

przemur pisze:To tez moze byc matowka zalozona odwrotna strona....

EDIT
Rafal Krol pisze:Pierwsze f8 ostrzone na ramie koparki
Oba mydlane wyszly.

?
80/2.8? Nie widze tu nic wyjatkowego prawde mowiac. Nawet przy f/5.6 w srednim formacie trzeba byc dosc precyzyjnym z ostroscia. Moze troche z tylu rzeczywiscie zlapane, ale nie tak duzo.

Jesli juz jest jakis problem z ostroscia to przy skanowaniu.
Dokladnie 80/2.8, sprawa jest tez taka ze pare klatek zrobionych zostalo przez ludzia ktory Haska na codzien uzywa i efekt jest ten sam jak ja robie zdjecia.
Kurka oddam negatywy do jakiego labu co by mi tam poskanowali i zobaczymy co wyjdzie, ale niestety to musi poczekac bo chwilowo zmykam na male wakacje :)
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Ludzie bardzo polecają tego pana: http://www.baza-firm.com.pl/fotograficz ... 93106.html Zresztą Hasselblada i Mamiye naprawia gwarancyjnie i pogwarancyjnie-z tego co pamiętam jest ich autoryzowanym serwisem. Jedyną wadą jest czas bo często trzeba sporo czekać na
swoją kolej ;-)

P.S Może zły kąt ustawienia lustra w aparacie-wtedy jest przesunięcie płaszczyzny ostrości... tyle że u Ciebie raz jest raz nie ma więc może po prostu lustro z jakiś powodów czasem minimalnie nie dochodzi(przechodzi?) do swojej prawidłowej pozycji-jakieś zgęstniałe smary czy coś? Nie wiem i wątpię by ktoś Ci pomógł bez zobaczenia aparatu i prawdopodobnie rozebrania go ;-)
Rafal Krol
-#

Thx Jasiek, dzwonilem, porozmawialem, bez wysylki Haska sie nie obejdzie, a narazie dla pewnosci mam jeszcze sprobowac kombinacji moje body plus inny obiektyw i odwrotnie. Prawdopodobnie to wina mojego obiektywu albo lustra.
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Z tego co wiem bardzo zaufany fachowiec tylko straszliwe ma czasy wykonania roboty-mój aparat robi już z 4 miesiące ale podobno jest już na ukończeniu i na dniach ma się odezwać. Tyle że akurat Pentaxa 645N to nikt nie chciał się podjąć naprawy więc i tak jestem mega wdzięczny że się zgodził-nawet jakby miał trzymać go rok ;-)
ODPOWIEDZ