prawidlowe naswietlenie negatywow przy skanowaniu

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

danielcio
-#
Kontakt:

prawidlowe naswietlenie negatywow przy skanowaniu

Post autor: danielcio »

Witam.
Po kupnie i naprawie kieva 6c zabralem sie za skanowanie negatywow za pomoca lustrzanki i domowej roboty skanera z pudelka kartonowego :D

Pytanie,jak poprawnie powinien wygladac negatyw po 'wyjsciu' z aparatu,nie mam pojecia czy podczas skanowania niedoswietlam/przeswietlam, co za tym idzie niekoniecznie wiem czy swiatlomierz dobrze dziala.
Czy ktos moglby pomoc mi ocenic,czy negatyw jest naswietlony poprawnie po skanowaniu?

bezposrednio po skanowaniu :

Obrazek

skanowanie + autolevels :

Obrazek
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Hmm klatka wygląda dobrze. Jednak negatyw wywołany fajnie "pod skaner", czyli dość miękko może być jednak później trudniej przenieść kontrastowo na papier. Więc warto się zdecydować do czego mają służyć negatywy :)

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
mrek
-#

Re: prawidlowe naswietlenie negatywow przy skanowaniu

Post autor: mrek »

danielcio pisze:Witam.
Po kupnie i naprawie kieva 6c zabralem sie za skanowanie negatywow za pomoca lustrzanki i domowej roboty skanera z pudelka kartonowego :D

Pytanie,jak poprawnie powinien wygladac negatyw po 'wyjsciu' z aparatu,nie mam pojecia czy podczas skanowania niedoswietlam/przeswietlam, co za tym idzie niekoniecznie wiem czy swiatlomierz dobrze dziala.
Czy ktos moglby pomoc mi ocenic,czy negatyw jest naswietlony poprawnie po skanowaniu?

bezposrednio po skanowaniu :

Obrazek

skanowanie + autolevels :

Obrazek
A skanowanie metodą Alkosa próbowałeś?

cz-b
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5316
kolor
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=20080
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ja aktualnie wołam pod mieszacz, a skanuję tak samo jak wcześniej, kiedy wołałem pod kondensor.

z pierwszego zdjęcia przy użyciu gimpa (kolory\krzywe...), można zrobić coś takiego:

Obrazek

czerń ustawiałem na ramkę, biel na skrzynką na prawo (lewo).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

danielcio pisze:jak poprawnie powinien wygladac negatyw po 'wyjsciu' z aparatu,nie mam pojecia czy podczas skanowania niedoswietlam/przeswietlam, co za tym idzie niekoniecznie wiem czy swiatlomierz dobrze dziala.
A posługujesz się wykresem histogramu podczas reprodukowania? Nie rób tego w jpgach, tylko w RAWach. Potem przekonwertuj na TIFFy i dopiero odwracaj metodą alkosa. Na koniec popraw suwaczkami jasność i kontrast, bo chociaż ta metoda jest jak dotąd najlepsza, to jednak wymaga ostatecznej korekcji na "Karola oko". Ustawienie poziomu czerni na ramkę jest dobre przy założeniu, że masz skalibrowany negatyw (o kalibracji było na forum) i obraz zawiera wszystkie odcienie od "ramki do ramki". Wystarczy, że będzie ciut przewołany lub niedowołany, odrobinę prześwietlony lub niedoświetlony, a metoda ta weźmie w łeb. Szczególnie trzeba uważać gdy na zdjęciu nie masz nic ani białego, ani czarnego oprócz ramki, Wtedy "autopoziomy" rozciągną histogram jak gumę w majtkach.
Lux mea lex
danielcio
-#
Kontakt:

Skany robie w rawach w acr,potem zrzucam je jako jpg. tak naprawde nie chodzi mi o jakas mega dokladnosc,a w sumie o to czy to,ze zdjecie zeskanowane jest niekontrastowe jest wynikiem zlego naswietlenia,skanowania czy charakterystyki obrazka 6x6.

Idac dalej nalezaloby zadac pytanie,jaka bedzie z tego odbitka,jesli bede robi ja bezposrednio z negatywu?
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Jeśli przez "bezpośrednio" rozumiesz "bez filtrowania" i na zwykłym papierze wielogradacyjnym to wyjdzie Ci odbitka podobna do pierwszego obrazka, może nawet trochę mniej kontrastowa.
Ale uwierz mi, bez skanowania jest dużo prościej takie rzeczy oceniać :) Zwykła stykówka wystarcza...
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
danielcio
-#
Kontakt:

Jestem tak poczatkujacy w temacie,ze zadam inne pytanie : od czego mam zaczac aby zrobic dobra,czytaj kontrastowa odbitke w labie,badz czym sie kierowac w wyborze labu,ktory bedzie wiedzial jak z tym postepowac?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

danielcio pisze:aby zrobic dobra,czytaj kontrastowa odbitke
dobra nie równa się kontrastowa.
danielcio pisze:od czego mam zaczac aby zrobic dobra
Od lektury jakiejś dobrej książki o fotografii tradycyjnej. Ja niestety nic Ci tu nie podpowiem, bo ja zaczynałem na tyle dawno, że relatywnie młoda literatura, a już na pewno zachodnia mnie ominęła.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ