Przechowywanie odbitek

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

tol2di
-#

Przechowywanie odbitek

Post autor: tol2di »

Ostatnio nurtuje mnie pytanie jak przechowujecie odbitki w większych formatach, jakieś pudełka, teczki.
mortaur

Post autor: mortaur »

Ja mam zakupiony do tego odpowiedni klaser, gdzie trzymam wszystkie swoje odbitki :) Taki klaser (porządny) to koszt około 60 zł :)
bowie
-#

Post autor: bowie »

Najlepszym jaki znam jest monochrom. Do dostania w czarno-biale.pl A jeśli ktoś ma możliwości, to można ściągnąć taniej bezpośrednio z Niemiec

Polecam szczególnie pudełko na negatywy. Gruby, bezkwasowy karton, certyfikat P.A.T. (Photografic Activity Test), świetnie wykonane, po prostu rewelka!!
junkers_ju-87
-#

Re: Przechowywanie odbitek

Post autor: junkers_ju-87 »

tol2di pisze:Ostatnio nurtuje mnie pytanie jak przechowujecie odbitki w większych formatach, jakieś pudełka, teczki.
Kupując niektóre papiery Rollei dostajesz "gratis " pudełko firmy MONOCHROM do przechowywania
pozytywów.
Pisze "gratis" bo wiadomo że nie ma nic za friko ale np Rollei Vintage 311 format 40 x 50 i 50 x 60
jest właśnie pakowany zamiast w karton czy papier to w takie pudełko do pozytywów.

W zakresie archiwizacji to na rynku europejskim chyba najlepszą ofertę ma Monochrom
czasami w googlach możaa ich znaleźć jako Mono - C
ale ceny też są wysokie.
ju_87
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

W pudelkach po papierze po prostu.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
junkers_ju-87
-#

Re: Przechowywanie odbitek

Post autor: junkers_ju-87 »

tol2di pisze:Ostatnio nurtuje mnie pytanie jak przechowujecie odbitki w większych formatach, jakieś pudełka, teczki.
Jeszcze mi się przypomniało .
U mojego sąsiada , który amatorsko sobie maluje obrazki na papierze , widziałem teczkę w której
przenosi swe prace.
Format 50 x 60 spokojnie mieści.
Kupił w sklepie z artykułami dla plastyków itp.
Sądzę że jak poszukasz w necie sklepu z artykułami dla osób zajmujących się malarstwem ( ale nie pokojowym ) to tak znajdziesz takie teczki i tym podobne akcesoria.
ju_87
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

Wiem widziałem takie teczki w plastycznym, jednak skłaniam się bardziej do zamówienia u introligatora jakiejś teczki pod konkretny format, wykonanej z materiałów bez kwasowych.
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

Są też takie pudełka do kupienia z okutymi brzegami,nawet ładnie to wygląda ale nie widziałem takich dużych jak do formatu 50x60 ale takie na 30x40 to tak niestety nie pamiętam ceny,bardzo tanie nie były bo bym kupił - to taki przykład.
Uzależniony od fotociemni .
ODPOWIEDZ