bardzo krótki czas naświetlania papieru

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

http://www.apug.org/forums/forum43/2437 ... b-2-a.html
to jest tuba do starych laboratorów, służąca do montowania obiektywów 50mm w tychże laboratorach. gwint obiektywu jest w środku - cały obiektyw wchodzi do wewnątrz, stąd wartości przysłon na pierścieniu srebrnym, który z kolei służy do mocowania całej tuby w powiększalniku.

a wracając do kwestii czy należy ostrzyć na papierze, czy nie. otóż wczoraj robiłem powiększenia z małego obrazka, obiektyw neonon 2,8/50, wyciąg 26cm (260mm), papier fomaspeed N311, nie wiem jakiej grubości, nie mogłem znaleźć suwamiarki, ale uznajmy, że ma te pół milimetra grubości. o jaki procent nam się zmieni odległość? 0,2%. w przypadku załóżmy grubego milimetrowego barytu, przy tym wyciągu byłoby to 0,4% odległości. jak pisałem wyżej, taka różnica może być pomijalna, już większy błąd generuje oko ludzkie.
gdyby ktoś wiedział, jaki jest wzór na oznaczenie ostrości przy pomocy lupki, można by się pokusić o obliczenie błędu pomiaru, ha!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

Dzięki za odpowiedź! Też staram się ostrzyć po podłożeniu papieru, choć uważam, że po przymknięciu przesłony do 5,6 jak to zazwyczaj robię różnica jest pomijalna. Ale to już taki nawyk. Jednak przy próbach przy pełnym otworze obiektywu już wydaje się niezbędne ostrzenie na papier.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

wosk pisze:Jednak przy próbach przy pełnym otworze obiektywu już wydaje się niezbędne ostrzenie na papier.
no właśnie. słowo klucz to "wydaje". mnie się wydaje, że nie widać różnicy, przynajmniej ja nie zauważyłem różnicy czy ostrzyłem na papierze czy na gołej desce. lupka to mikro paterson, o powiększeniu ośmiokrotnym, albo dziesięciokrotnym. jak pisałem, papier skraca odległość w stopniu pomijalnym. zresztą, można by się pokusić o wyznaczenie o ile mikrometrów należy przesunąć obiektyw w stosunku do filmu, żeby zrekompensować zmniejszenie się dystansu o te pół milimetra.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

rbit9n, ależ to wszystko prawda. Bardziej chyba chodzi o zasadę.
Skoro uzywasz lupki 8x, a powiększenie robisz 5x. Sumarycznie daje Ci to 40x powiekszenie obserwowanego wycinka obrazu. Czyli jakby z założenia chcemy mieć bardzo dokładnie ustawioną ostrość. Że Cię zacytuję. Jak miałem Opemusa to ustawiałem ostrość na jego dalmierz w karetce i przymykałem przesłonę do 8-11. Nigdy nie zauważyłem nieostrości (w granicach możliwości szkła anaret). I żeby nie było. W tamtych czasach też ustawiałem ostrość na papier. Miałem dwa utrwalone arkusze, CK i K.
I już na koniec. Wg. pobieżnych wyliczeń głębia ostrości dla obiektywu 80mm, przesłonie 4 i odległości negatyw - papier równej pół metra wynosi +/- 4 mm. Przy CoC wartości 0,03 mm. Ale może się pomyliłem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

lupa doszła. niestety nie widać różnicy, czy z papierem czy bez.

Obrazek

ostrzenie na niej nie uważam za trudne, bowiem używam już od dłuższego czasu mniejszego jej kuzyna. sprawdzałem i wygodniej ostrzy się na majorze, nawet przy powiększeniach formatu 24x30.

kamodj
-#
Kontakt:

Post autor: kamodj »

mateuszpa pisze:ok, negatyw wywoływany był w labie, mocy żarówki niestety nie jestem w stanie ustalić, wszelkie napisy się wytarły (zapewne ze starości). Jaka powinna być moc? Naświetlam papier 10x15, wywołuje w wywoływaczu uniwersalnym 2m-pn, przerywacz fomacitro, utrwalacz 2m-uk. Obiektyw to zenitowki hellios 50mm, powiększalnikowy był strasznie zniszczony. Do tej pory naświetlałem przy pełnej dziurze, teraz próbowałem przy 8 i 11 i jest zdecydowanie lepiej, mam większą kontrole nad całym procesem. Btw od czego zależy przesłona? Kiedy przysłaniać a kiedy nie?
proste.... spróbuj wykonac następujące testy.

1.test z kontrastem- wyposarz się w jakis filtr do multigradacyjnych lub jesli masz głowice lub janpola,zwiększ kontrast. zakryj 9/10 papieru jakąś tekturą i odsłaniaj o centymetr co każdą sekunde.

2.warto sprawdzić czy wywoływacz jest ok,bez względu na to ile naświetlasz,naświetl papier czasem jednej sekundy lub więcej jako biały(czyli czarny) obraz.
Jesli to RC,czas wywoływania przy temp 20stopni powinien wyniesć blisko 1m30s lub maxymalnie cos koło 2min. do abslutnej czerni. Zatem jeśli po około minucie zacznie się zaczerniać,to znaczy że wszystko jest ok.

3.nienaświetlony papier wrzuć do wywoływacza,pozwól aby stał w miejscu,ruszaj kuwetą co 30s. po 2 minutach wypłucz,utrwal i sprawdź pod światłem dziennym czy jest mleczno biały czy już zaszarzony. mógł się niechcący zaświetlić i w zupełnosci możesz o tym nie wiedzieć.

Tyle ode mnie;)
Awatar użytkownika
electric_wizard
-#

Post autor: electric_wizard »

bomba! dzięki ludzie, szukałam takich wskazówek bo mam ten sam problem.... wszystko czarne. dziś to zlikwiduje :)
junkers_ju-87
-#

Re: bardzo krótki czas naświetlania papieru

Post autor: junkers_ju-87 »

mateuszpa pisze:Cześć, jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość:) Właśnie zacząłem przygodę z ciemnia i już na wstępie pojawił się spory problem, mianowicie każde zdjęcie niezależnie od kontrastu naświetlam tylko jedną sekundę bo przy dłuższym czasie naświetlania wychodzi niemal sama czerń. To samo z wołaniem, wystarcza właściwie 15-20 sekundowa kąpiel. Nie wiem czy robie coś nie tak czy raczej wina powiększalnika? (krokus 67), papier fomaspeed mięki. Dodam tylko, że sprawdzałem szczelność ciemni i wszystko jest ok. Będe wdzięczny za pomoc i rady:)
Ponieważ jestem pod mocnym działaniem alkoholu to dam ci kilka jedynie słusznych rad.

1 Olej porady kolegów bo radzą jak niemowlaki na trzeźwo zamiast podejśc do tematu na zasadzie automatu.
jA JESTEM POD WPŁYWEM I PRZEKAZUJĘ CI TO DZIĘKI MOJE PODŚWIADOMOŚCI .
2 W małych powiększalnikach z żarówką o formacie do 6x7 przeważnie stpsuje się żarówkę 75 W Chyba że instrukcja mówi inaczej .
3 Zawsze stosuj żarówkę jak w instrukcji.bo konstrukcja powiększalnika jest tak opracowana że jeżeli do powiększalnika w którym konstruktor policzyłe że ma być np 150 W zastiosujesz 75 W to oczywiście żę wydłużysz czas naświetlenia ale będziesz miał nie doświetlone narozniki.
4 czasy 1 do 2 sek na pewno wychodzą ci przy bardzo małych formatach , jak wskoczysz na większe to się wydłużą.
5 do dupy z takimi radami robię tylko małe powiększenia i mnie wk... czas poniżej 2 sek. rada , kup sobie oprawkę na filrey pod obiektywowe i załóż filtr szary .
ND 4 , 8 albo 32 może 64 i więcej .
W zależności od filtra wydłużysz czas naświetlania 2 , 4 , albo więcej razy
6 Przyjmij czas wywoływania dla papieru PE 60 sek dla barytu 2 minuty i nie zmnienaj tego .
7 Zastosuj wywoływacz pozytywowy zgodnie z instrukcją rozcieńczania ale może nie ten najbardzie skoncentrowany i nie zmieniaj tego
8 krokuś o którym piszesz to nie jest The Best ale na najgorszym syfie z deomoludów możesz otrzymac poprawny wynik jak podejdziesz do sprawu jak ci napisałem
9 mimo że się nawaliłem na maxa to ia tak twierdzę że dalem ci lepszą poradę niż reszta tych mnichów fotograficznych .
10 sprawdź czy twoja lampa ciemniowa nie zaświetla ci papieru jak to zrobić szukaj na forum .
Gdzieś tam jest taki post pod tyt. test lampy ciemniwej mojego autorstawa ,
gwarantuję 100 % prawidłowości . testy proponowwane przez kolegów to ściema .
12 nie znalazłeś testu to wyłącz twoją lampkę i wuwołuj na czas
12 Amen i bóg zapłać za wyrozumiałość dla mijego wpisu pelnego błędów.
13 Aus..
ju_87
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

ten portal schodzi na psy. muł dno i wodorosty :roll:
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

nord pisze:ten portal schodzi na psy. muł dno i wodorosty :roll:
To dopiero teraz to dostrzegłeś .?
Ja nadal , po powrocie z bardzo przyjemnego przyjęcia , nadal będąc pod wpływem .
Popieram cię w całości w tym zakresie .
Większość użytkowników z którymi można było prowadzić spory na sensownym poziomie dawno się wyniosła w inne miejsca.
jest tu jeszcze kilka osób z którymi można sensownie porozmawiać ale jak widzę i oni stają się coraz mniej aktywni.
Pokazują to wyraźnie statystyki .
Mnie też tu dość długo nie było , próbowałem podjąć kilka różnych , czasami kontrowersyjnych tematów .
Myślałem że towarzystwo się trochę ożywi ale...........
Ale zamiast merytorycznego dialogu spotkałem się wyłącznie z bezmyślnym atakiem.
Dlatego , olewając konwenanse , opisałem koledze w kilku krokach jak ma wyjść z ślepego zaułka w jakim się znalazł.
Na tym forum jest za dużo mnichów .
Więc odlatuję z tej świątyni w inne bardziej tolerancyjne i pozbawione agresji miejsca.
A mnichom poradził bym odwiedzenie forum portalu bankier.pl.
Zwłaszcza w sobotę jak jest aktywna Edyta.
jak już po ciężkim tygodniu na giełdzie opadną emocję to jest wesoło i ubaw po pachy.
Nikt tam nie dowala drugiemu , zabawa jest na całego . Zwłaszcza jak ktoś Edycie próbuje wytłumaczyć podstawy gry na giełdzie.

AMEN

PS

zapomniałem dodać że Edyta to BOT.
Dość dobrze skonstruowany.
ju_87
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

junkers_ju-87 pisze: Większość użytkowników z którymi można było prowadzić spory na sensownym poziomie dawno się wyniosła w inne miejsca.
jest tu jeszcze kilka osób z którymi można sensownie porozmawiać ale jak widzę i oni stają się coraz mniej aktywni.
kolego, nie zrozumiałeś aluzji, co wcale mnie nie dziwi :roll:

jak tak dalej pójdzie będziesz dyskutowała sam ze sobą. osobiście robię sobie urlop od korex'u, za cienki jestem na takie dyskusje, a metody jakie mam żeby ci odpowiedzieć są ponoć zbyt radykalne.

pozdrawiam.
klawinski
-#

Post autor: klawinski »

Panowie, ja dla odmiany chciałem coś na temat.
Ostatnio robiłem swoje pierwsze odbitki. Powiększalnik to Philips PCS130 z głowicą do koloru PCS150. Papier Ilford MGIV, wywoływacz Ilford Multigrade developer, utrwalacz Ilford Rapid Fixer. Panel sterowniczy do koloru ma najkrótszy czas 5 sekund i żeby odbitka miała ręce i nogi musze przymykać obiektyw do f16 (czas wtedy mam między 6 a 7 sekund). Wszystko super ale przy tej wartości przysłony moje budżetowe obiektywy nie znają pojęcia "ostrość". Dodam, że próbowałem na różnych ustawieniach kontrastu a żarówki w głowicy na 100% są oryginalne od nowości. Filmy na których sprawdzałem (5 ich było) też są odpowiednio wywołane.
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

klawinski pisze: Panel sterowniczy do koloru ma najkrótszy czas 5 sekund i żeby odbitka miała ręce i nogi musze przymykać obiektyw do f16 (czas wtedy mam między 6 a 7 sekund). Wszystko super ale przy tej wartości przysłony moje budżetowe obiektywy nie znają pojęcia "ostrość". ..
Nie bardzo rozumiem - przy tej wartości przesłony głębia ostrości jest największa, więc praktycznie zachowanie ostrości nie powinno nastręczać kłopotów. Jak ustawiasz ostrość? - Powinieneś na pełnym otworze, a potem domykasz obiektyw do przysłony roboczej.
I wszystko powinno grać. Chyba, że masz jakiegoś grzyba na soczewkach, to może wyjść jakieś mydło :roll:
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jak chcesz wydłużyć czas naświetlania papieru to:
1. zmień żarówkę na odpowiednio słabszą,
2. w szufladkę na filtry włóżmatówkę (wydłużenie czasu naświetlania ok 1,5X do 2x)
3. jeśli to za mało, włóż w szufladkę dodatkowo przycięty arkusik kalki technicznej (albo dwa).
4. zamiast tego filtr szary Cokin odpowiedniego rozmiaru, albo
5. odpowiednio przycięte szkło mleczne, albo
6. cokolwiek co osłabi strumień świetlny.
Stosując się do ww. metod mój czas naświetlania dla papieru Xpress wynoszący 2 sekundy/f=8 wydłużył się do 16 sek/f=8.
Lux mea lex
klawinski
-#

Post autor: klawinski »

Oczywiście ostrze na "pełnej dziurze". Nie chodzi mi o małą głębie ostrości a o spadek jakości po pełnym przymknięciu.
Technik - żarówki ni zmienie bo jak pisałem są to oryginały w głowicy do koloru. Spróbuje z kalką techniczną.
Dzięki.
ODPOWIEDZ