Guma
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
No i powalczyłem ponownie z gumą tym razem w wersji z niebieskim pigmentem, i spotkało mnie pełne zaskoczenie. W pełnym słońcu otrzymuje czasy naświetlania zędu dwuch minut a dla jednego negatywu i to okazuje się za długo
. Druga sprawa to w cieniach znika mi sporo szczegółów przy negatywach mydlanych z pinhola nie wiem co jest tego przyczyną.

-
- -#
Dobrze, że spróbowałeś niebieski :) Jak widzisz szybko z nim idzie :)
Jeśli chodzi o brak szczegółów w cieniach.... mnie to też spotkało z gumą arabską. Myślę, że to po prostu kontrastowa właściwość dwuchromianu potasu. Wcześniej miałam okazję wypróbować dwuchromian amonu. Ten sam negatyw miał zupełnie inną rozpiętość tonalną.
żeby zapobiec zbyt poważnej utracie szczegółów kładę i naświetlam więcej cieńszych warstw.
Jeśli chodzi o brak szczegółów w cieniach.... mnie to też spotkało z gumą arabską. Myślę, że to po prostu kontrastowa właściwość dwuchromianu potasu. Wcześniej miałam okazję wypróbować dwuchromian amonu. Ten sam negatyw miał zupełnie inną rozpiętość tonalną.
żeby zapobiec zbyt poważnej utracie szczegółów kładę i naświetlam więcej cieńszych warstw.
-
- -#
Już nie mam. Po wysuszeniu klejowanego papieru, wkładam papier żelatyną do dołu do wanny z zimną wodą na około 30 min. potem znów suszę bez użycia suszarki.
8 godzin po wysuszeniu można bezpiecznie nałożyć pierwszą warstwę.
Po 3 warstwach skurcz jest maksymalnie na poziomie pół milimetra i to tylko na brzegach zdjęcia. Lub nie ma go wcale i nie widać nieostrości.
8 godzin po wysuszeniu można bezpiecznie nałożyć pierwszą warstwę.
Po 3 warstwach skurcz jest maksymalnie na poziomie pół milimetra i to tylko na brzegach zdjęcia. Lub nie ma go wcale i nie widać nieostrości.
-
- -#
Ok, jak tylko uda mi się coś znaleźć, bo ceny chore momentami :(
[ Dodano: Sob 23 Mar, 2013 ]
Dzisiaj ponownie walczyłem z Gumą i otrzymuje ekstremalne krótkie czasy naświetlania
. Używam pigmentu Błękit Pruski, a czasy naświetlania przy bardzo rzadkim negatywie miałem rzędu 30 sekund w słońcu, po wywołaniu i tak było widać że odrobinę za długo naświetlałem
. Macie jakiś patent na wydłużenie czasu, nie wiem może naświetlać w cieniu ?.
Guma z tym pigmentem jak jest prześwietlona po chwili wywoływania zaczyna spływać, ale nie chce z niego rezygnować bo kolor ma piękny
[ Dodano: Sob 23 Mar, 2013 ]
Dzisiaj ponownie walczyłem z Gumą i otrzymuje ekstremalne krótkie czasy naświetlania

Guma z tym pigmentem jak jest prześwietlona po chwili wywoływania zaczyna spływać, ale nie chce z niego rezygnować bo kolor ma piękny

-
- -#
Jakie macie sprawdzone sposoby na wypłukanie resztek dwuchromianów po zakończonym gumowaniu? Zależy mi na tym aby odczynnik nie zmieniał koloru gumy.
Dzisiaj wypróbowałam 15% r-r soli kuchennej. Moczyłam około godziny. Część żółci zniknęła lecz część niestety została.
Dlatego jesli ktoś posiada sprawdzoną metodę to proszę o info.
Dzisiaj wypróbowałam 15% r-r soli kuchennej. Moczyłam około godziny. Część żółci zniknęła lecz część niestety została.
Dlatego jesli ktoś posiada sprawdzoną metodę to proszę o info.
- technik219
- -#
-
- -#
- technik219
- -#
-
- -#