Otrzymałem trzy klisze, naświetlane w okolicach 1970r. Tu ich zdjęcie:
Nie wiem co to za materiał ani jak postępować z takimi starociami. Mam R09 i ID11.
Czy orwochroma spróbować w C41 albo jako czarno biały? Jeśli jest jakiś doświadczony pasjonat archeolog ;) to proszę o rady lub mogę podarować to orwo.
NB-01... hm.... jak jeszcze te negatywy były w użyciu, to też nikt nie wiedział jak je wywoływać i w czym. To była porażka. A teraz? Wrzuć to do ID 11. Wołaj nie mniej niż 12 min. Może coś wyjdzie? Któż to wie?
Drugi to nie wiadomo co. Może to być Fotopan HL, albo Fotopan F (FF) - te miały podłoże ciut cieńsze. W ID-11 też bym wołał około 12 min. Ogólnie rzecz biorąc, filmy z tamtego okresu wołało się długo.
Natomiast ORWOCHROMu UT 18 nie dawaj na C-41. To slajd i wywołany w C-41 da niemaskowany negatyw. Spodziewane silne zadymienie. Jeśli zależy Ci by w ogóle cokolwiek z niego wyszło, to można. Potem sobie zeskanujesz i w najgorszym wypadku zrobisz sobie z niego cz-b. Jednak poszukaj w sieci, na pewno ktoś obrabia jeszcze slajdy ORWO. Niedawno ogłaszała się firma Keten. Na PW dam Ci maila do człowieka od nich. Zapytaj.
technik219 pisze:Wrzuć to do ID 11. Wołaj nie mniej niż 12 min.
1+0?
Na chroma nie chcę wydawać pieniędzy. Nie sądzę żeby dało się uzyskać z niego jakiś slajd. Przed rokiem wywoływałem w ketenie kilka rodzinnych orwochromów sprzed 20 lat. Połowa młodsze niż te a wyszły niemal przezroczyste tasiemki.
Umoczyłem czarno-białe. Jedna taśma w ogóle nie naświetlona. Na drugiej widać jedynie jakieś zarysy prostokątów, więc na pewno była w aparacie. Obie wylądowały w koszu. Jutro wrzucę orwochroma na 10min do C41 30stopni. Pewnie wyjdzie podobnie, hmm...
Mam jeszcze do wywołania odwracalny film 2x8mm naświetlony też w 1970. Siedzi jeszcze w zakupionej kamerze. Pewnie też zepsuję.
technik219 pisze:Nie wiem, czy 10 minut dla chroma to nie za dużo?
Orwo Color wołałem w 30 stopniach przez 10min i w tym czasie i wyszedł najlepiej.
Chroma dzisiaj spróbowałem i mam półtora metra zielonej tasiemki bez śladów obrazu i jakiegokolwiek zaciemnienia rozbiegówki.