Możecie polecić sensowny serwis migawek Compur i Prontor ?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

Nie wiem czy to właściwe miejsce ale,
W necie trudno coś wybadać , większośc serwisów dzisiaj robi cyfrę.
A o serwisie z Wrocławia Compur naczytałem się takich opinii że wolę tam nie wysyłać ,
mimo że raz już kiedyś korzystałem z tego serwisu ale trwało to i trwało
a i tak jeden problem nie został usuniety.
ju_87
LD
-#

Re: Możecie polecić sensowny serwis migawek Compur i Prontor

Post autor: LD »

junkers_ju-87 pisze:Nie wiem czy to właściwe miejsce ale,
W necie trudno coś wybadać , większośc serwisów dzisiaj robi cyfrę.
A o serwisie z Wrocławia Compur naczytałem się takich opinii że wolę tam nie wysyłać ,
mimo że raz już kiedyś korzystałem z tego serwisu ale trwało to i trwało
a i tak jeden problem nie został usuniety.
Ja naprawiałem Graflexa 101mm z migawką Prontor-SVS. Migawka była dosłownie zadzewiała. Chodzi o ponad roku bez zarzutu. Drugi jak naprawiałem to miał migawkę Copal 1. Tak samo jak poprzedni działa bez zarzutu. Naprawiałem w Lublinie na ulicy Zielonej tel: 81-525-01-21. Jedyny minus to czas oczekiwania.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

W ciagu ostatnich 2 lat regulowalem/czyscilem 4 migawki (z czego 3 to byly Compury) w Krakowie na Czapskich.

Mozna sie natknac na troche negatywnych opinii na temat tego serwisu, ale ja sie z nimi zupelnie nie zgadzam. Malo tego - mam naprawde pozytywne doswiadczenia. Nigdy sie nie spoznili, wszystko zawsze bylo zrobione. A jak sie trafil jeden przypadek ktorego nie mozna bylo przywrocic do 100% sprawnosci (ale powiedzmy ze przywrocono go tak z 40% to 95%) to nie zaplacilem ani zlotowki. :-)
jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

Fachowcy starej daty naprawiają w Poznaniu. Foto-Pryzmat 061 8522272
junkers_ju-87
-#

jerezano pisze:Fachowcy starej daty naprawiają w Poznaniu. Foto-Pryzmat 061 8522272
Dzięki .

Zacznę od serwisu w Poznaniu .
Rozmawiałem już telefonicznie.
jedyny serwis jak do tej pory który mi wprost powiedział że wie o jaki sprzęt chodzi ale
mojego typu jeszcze nigdy nie naprawiał ale ze względu na to że to migawka czysto mechaniczna
a nie działa w niej tylko jedna funkcja , podjął się dokonania oględzin.
Cena też rozsądna 50 zł
Dzwoniłem już do Wrocławia i jednego gościa z Warszawy ale jak z nimi porozmawiałem
to robotę bierze od ręki , koszt wyceny nieznany a jak chwilę porozmawialiśmy to ani jeden ani drugi
w ogóle nie wiedział o czym mowa .
Jeśli jeszcze ktoś ma kogoś godnego polecenia to proszę o info .
A ja jak otrzymam migawkę z powrotem to zamieszczę swoją opinię na temat tego serwisu

A jak na razie to dzięki .
ju_87
sweetek
-#

Post autor: sweetek »

W Lublinie jest fotoserwis na ul. Chryniewieckiego, http://www.fotoserwis.lublin.pl to jest firma, która istnieje od wielu już lat. Teraz wiadomo, że większość napraw to elektronika w małpkach... Ale tutaj maja 2 ludzi, którzy robią też sprzęty czysto mechaniczne. Robią okresowe przeglądy serwisowe aparatów średnioformatowych jak i szkieł wielkoformatowych. Posiadają dostęp do oryginalnych części - znajmy wymieniał u nich ostatnio migawkę w Nikonie F2, ja robiłem przegląd kompleciku.
junkers_ju-87
-#

sweetek pisze:W Lublinie jest fotoserwis na ul. Chryniewieckiego, http://www.fotoserwis.lublin.pl to jest firma, która istnieje od wielu już lat. Teraz wiadomo, że większość napraw to elektronika w małpkach... Ale tutaj maja 2 ludzi, którzy robią też sprzęty czysto mechaniczne. Robią okresowe przeglądy serwisowe aparatów średnioformatowych jak i szkieł wielkoformatowych. Posiadają dostęp do oryginalnych części - znajmy wymieniał u nich ostatnio migawkę w Nikonie F2, ja robiłem przegląd kompleciku.

Dzięki za informację ,
W sprawie mojej migawki wysłałem też zapytanie do serwisu producenta.
Zobaczymy jak szybko odpowiedzą i ile sobie zaśpiewają .
ju_87
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Jakieś siedem lat temu naprawiałem obiektyw z migawką centralną (Kowa 2,8/85) w tym zakładzie w Gdańsku: O.K! Serwis

Problem polegał na czyszczeniu i regulacji zacinającej się migawki, tzn. nie trzymała czasów. Z naprawy byłem zadowolony.

Nawet mają fajnego bloga, gdzie opisują co ciekawsze przypadki, np.: Zabytkowy zestaw

Obrazek
junkers_ju-87
-#

slawoj pisze:Jakieś siedem lat temu naprawiałem obiektyw z migawką centralną (Kowa 2,8/85) w tym zakładzie w Gdańsku: O.K! Serwis

Problem polegał na czyszczeniu i regulacji zacinającej się migawki, tzn. nie trzymała czasów. Z naprawy byłem zadowolony.

Nawet mają fajnego bloga, gdzie opisują co ciekawsze przypadki, np.: Zabytkowy zestaw

Obrazek
A fajny aparacik , migawka do 1/250 .
Też mam taki ale migawka tylko do 1/400 :)

I stan jak nówka.

To tak dla jaj.

A naprawdę to wszystkim dziękuję za porady.
Myślę że Admin mógł by przypiąć ten temat w widocznym miejscu.
Wprawdzie jest coś takiego jak spis zakładów naprawiających sprzęt foto , ale z niego nie wynika co , kto robi.
A sądzę że temat serwisów zajmujących się migawkami mechanicznymi będzie wciąż aktualny.
Wielu z nas ma obiektywy z migawkami wartymi czasami więcej niż wiele aparatów i jak coś się stanie
to wtedy jest problem komu powierzyć cenny sprzęt do naprawy.
Migawkę za 100 czy 200 zł można wywalić do śmietnika bo naprawa i przesyłka kosztuje więcej.
Ale jak coś kosztuje 500 albo i więcej zł to juz inny temat.

jak obiecałem jak odbiorę migawkę z serwisu to was poinformuję o wynikach.
ju_87
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

No i jak?
junkers_ju-87
-#

slawoj pisze:No i jak?
No i wylogowało mnie w trakcie pisania odpowiedzi , zrobiliście automatyczne wylogowanie po jakimś ustalonym czasie ?
Jak tak to trochę za krótki
slawoj pisze:No i jak?
Migawka a właściwie dwie są już odebrane z serwisu , jednak dotrą do mnie dopiero w poniedziałek.
Jak na razie to bardzo pozytywnie.
Migawki zostały dostarczone do serwisu w ubiegły poniedziałek po południu a we wtorek ok 12-ej
zadzwoniono do mnie z serwisu i telefonicznie przekazano mi opinię co do migawek i koszt naprawy.
Dnia następnego migawki były już gotowe do odbioru łącznie z protokołem z serwisu.
Ostateczną opinię podam wam w poniedziałek wieczorem..
Jedyna wada jaka maja , to to że nie maja konta w banku.
Więc płatność albo gotówką albo przekazem pocztowym.
Ale jeżeli faktycznie okaże się że wykonali swą usługę jak należy to to jest drobiazg.

Dla porównania , tydzień temu zadzwoniłem do słynnego serwisu we Wrocławiu ( nazwa jak nazwa migawek na C) z zapytaniem czy podejmą się naprawy i zaraz po rozmowie wysłałem maila ze zdjęciem migawki bo klient nie mógł sobie przypomnieć o jaką migawkę chodzi.
Nie dostałem żadnej odpowiedzi.
Na drugi dzień zadzwoniłem i usłyszałem że jest zawalony robota , wczoraj spadło mu jakieś cenne narzędzie i się zniszczyło itd.
Do dzisiaj czekam na odpowiedź czy podejmie się oględzin sprzętu.

Tak więc co do serwisu w Poznaniu to ostateczną opinię dam w poniedziałek .
A słynnego serwisu z Wrocławia nie polecam.

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 ]
Jak obiecałem , zdaję relację.
Migawki dotarły , wszystko sprawdzone .
Polecam serwis z Poznania.
Sprawa została załatwiona szybko , rzeczowo i w rozsądnej cenie..

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 ]
jerezano pisze:Fachowcy starej daty naprawiają w Poznaniu. Foto-Pryzmat 061 8522272
Dzięki za poradę , skorzystałem i od dzisiaj tez ich polecam
ju_87
Trampek
-#

Post autor: Trampek »

Dobrze wiedziec gdzie można ze spokojem naprawić drogą migawkę.
Fajnie by było jak by Admin przypiął to gdzieś na wierzchu.
ODPOWIEDZ