Witam Państwa.
Trafiłem tu dzięki google;P
Nie jestem fotomaniakiem, ale do pracy poszukuję urządzenia do bardzo dokładnego pomiaru jasności świecenia, oraz nasycenia poszczególnych barw przez wyświetlacz telefonu (smartfona).
Obecnie oczekiwane wyniki daje mi SPyder4 ale z tego co wyczytałem i zaobserwowałem, nie jest to bardzo "dokładne" urządzenie. Potrzebuję możliwości BARDZO BARDZO dokładnej kontroli jasności świecenia (cd/m2? ) oraz natężenia każdej z barw wyświetlanych.
Cena nie gra roli - dosłownie. Chodzi mi o jakość i dokładność.
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu takiego urządzenia, najlepiej gdyby działało na podobnej zasadzie co Spyder4 oraz jeśli dałoby się kontrolować to przez Linux'a.
Pozdrawiam.
Możecie też pisać na mój email: eshapechat@gmail.com
Poszukiwany sprzęt do pomiar natężenia światła
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
pomiar ilości światła i pomiar nasycenia barw to dwie różne rzeczy. Do jednego potrzebujesz urządzenia typu luxomierz a do drugiego spektrofotometru. Wszystko zależy jeszcze od tego co i w jaki sposób chcesz mierzyć i jaka dokładność cię zadowala. Te urządzenia kosztują od paruset euro do parunastu tysięcy.
- Minolciarz1979
- -#
szukaj urządzeń Minolty na Allegro
sa bardzo cenione i precyzyjne. Ceny do 4000 zł.
Okej, tyle rozumiem.
Chodzi mi o to, że chcę np ustawić dany "level" jasności na telefonie i w tym czasie zmierzyć z jaką "mocą" / intensywnością (np w cd/m2) świeci wyświetlacz (wyświetlający jednolity obraz , np biały). Porównam to sobie z np tabelą jasność świecenia - ustawiony level.
Pomiar musi być bardzo dokładny i cena może się wachać w granicach np 3-6 tys złotych.
Jeśli chodzi o odwzorowanie barw to np używałem programu HCFR z detektorem spyder4 (bo taki na start dostałem) i tam on pokazywał np :
jasność : % cd/m2
R(red): 215
B:187
G:170
I takie info mi wystarczy. Byleby to urządzenie sprawdzało to bardzo dokładnie.
Są jakieś pomysły ?
Chodzi mi o to, że chcę np ustawić dany "level" jasności na telefonie i w tym czasie zmierzyć z jaką "mocą" / intensywnością (np w cd/m2) świeci wyświetlacz (wyświetlający jednolity obraz , np biały). Porównam to sobie z np tabelą jasność świecenia - ustawiony level.
Pomiar musi być bardzo dokładny i cena może się wachać w granicach np 3-6 tys złotych.
Jeśli chodzi o odwzorowanie barw to np używałem programu HCFR z detektorem spyder4 (bo taki na start dostałem) i tam on pokazywał np :
jasność : % cd/m2
R(red): 215
B:187
G:170
I takie info mi wystarczy. Byleby to urządzenie sprawdzało to bardzo dokładnie.
Są jakieś pomysły ?
Na 99% wahania luminancji ekranu w czasie będą większe od błędu pomiarowego tego drogiego urządzenia. Kiedyś bawiłem się w komputerowe generowanie wzorników do celów fotograficznych i nawet po 2 godzinnym wygrzewaniu się ekranu luminancja zmieniała się w granicach kilku procent.
Mogę spytać, w jakim celu potrzebujesz tak precyzyjnego źródła światła?
Mogę spytać, w jakim celu potrzebujesz tak precyzyjnego źródła światła?
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
Wspaniali Ludzie:)
Potrzebuję ponieważ pracuję w firmie związanej z telekomunikacją.
Muszę wprowadzić testy, które będą sprawdzały czy przy zadanym poziomie jasności wyśw. w sartfonie (w skali od 1 do 255), wyświetlacz będzie świecił z określoną jasnością. Niby proste, a jednak , baaaardzo trudno mi jest to przygotować. Dlatego potrzebuję czegoś czym będę mógł mierzyć jasność świecenia danego wyśw. (LED,OLED,LCD) na którym będzie wyświetlana jakaś grafika, np cała biała lub kolorowa.
W przyszłości też będę chciał sprawdzać czy wyświetlacz przy danej janości ma odpowieni kontrast wyświetlania. To ważne ze względu na moją pracę , dlatego poszukuję wszelkich konstruktywnych podpowiedzi bo sam wcześniej się takimi aspektami nigdy nie zajmowałem :(
BŁAGAM - PO
MOCY ! :)
Potrzebuję ponieważ pracuję w firmie związanej z telekomunikacją.
Muszę wprowadzić testy, które będą sprawdzały czy przy zadanym poziomie jasności wyśw. w sartfonie (w skali od 1 do 255), wyświetlacz będzie świecił z określoną jasnością. Niby proste, a jednak , baaaardzo trudno mi jest to przygotować. Dlatego potrzebuję czegoś czym będę mógł mierzyć jasność świecenia danego wyśw. (LED,OLED,LCD) na którym będzie wyświetlana jakaś grafika, np cała biała lub kolorowa.
W przyszłości też będę chciał sprawdzać czy wyświetlacz przy danej janości ma odpowieni kontrast wyświetlania. To ważne ze względu na moją pracę , dlatego poszukuję wszelkich konstruktywnych podpowiedzi bo sam wcześniej się takimi aspektami nigdy nie zajmowałem :(
BŁAGAM - PO

A moze po prostu wykorzystac do tego jakis sensowny aparat cyfrowy? Trzeba by tylko bylo go skalibrowac i oszacowac ew. roznice w czasie otwarcia migawki. Chyba ze pomiar moze trwac pare sekund. Duzy zakres pomiaru i sadze ze spora powtarzalnosc. Zwlaszcza jak sie zapewni stala temperature otoczenia.
Troche zabawy z jakims frameworkiem do obrabiania raw-ow powinna dac dostep do duzej ilosc danych.
Troche zabawy z jakims frameworkiem do obrabiania raw-ow powinna dac dostep do duzej ilosc danych.