Guma
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Faktycznie, ta faktura jakaś strasznie widoczna jest. Takiego papieru jeszcze nie widziałam. a to, ze odbitka taka gęsta... to moim zdaniem właśnie dlatego, że nie klejowany.
poniżej umieszczam około 1/4 wycinka odbitki a4 klejowanego ałunem chromowym zmieszanym z żelatyną. faktura samego papieru nie jest aż tak agresywna i widać szczegóły. jest to oczywiście spore powiększenie. W mniejszym rozmiarze jest całkiem ostre.
poniżej umieszczam około 1/4 wycinka odbitki a4 klejowanego ałunem chromowym zmieszanym z żelatyną. faktura samego papieru nie jest aż tak agresywna i widać szczegóły. jest to oczywiście spore powiększenie. W mniejszym rozmiarze jest całkiem ostre.
Za prawdę powiadam Ci, przeklejaj papier :) Jeżeli nie żelatyną, to emulsją bez pigmentu (+naświetlenie oczywiście). Nie masz w ogóle bieli na pokazanej wcześniej kopii.tol2di pisze: Pędzla nigdy nie używam przy wywoływaniu ale i tak faktura papieru mocno cierpi, jak maluje gumą w proporcjach 2 do 1 jest dość rzadka i potrafi głęboko wsiąknąć.
Oraz niewypłukane ciemniejsze miejsca w fakturze.
Tez tak miałem :)
Ok sprawdzę twoją metodę, rozumiem że trzeba pokryć cały papier gumą z dwuchromianem, naświetlić, wypłukać i ponownie pokryć gumą z pigmentem ?rifley pisze:Za prawdę powiadam Ci, przeklejaj papier :) Jeżeli nie żelatyną, to emulsją bez pigmentu (+naświetlenie oczywiście). Nie masz w ogóle bieli na pokazanej wcześniej kopii.
Oraz niewypłukane ciemniejsze miejsca w fakturze.
Tez tak miałem :)
A papier i tak do wymiany nie podoba mi się ta faktura i tyle.
-
- -#
No i wypróbowałem Fome na plastiku i jest problem.
- Papier pokryty guma od strony żelatyny i naświetlony, guma spłynęła.
- Papier pokryty z drugiej strony bez żelatyny guma spłynęła.
- Papier wypłukany w wodzie z małym dodatkiem płynu do mycia naczyń lekko osuszony i pokryty samą guma bez pigmentu od strony żelatyny wytrzymał. Pokrycie ponownie guma z pigmentem, naświetlenie i spłyną pozostawiając wcześniejsza gumę.
Papier został wcześniej utrwalony.
- Papier pokryty guma od strony żelatyny i naświetlony, guma spłynęła.
- Papier pokryty z drugiej strony bez żelatyny guma spłynęła.
- Papier wypłukany w wodzie z małym dodatkiem płynu do mycia naczyń lekko osuszony i pokryty samą guma bez pigmentu od strony żelatyny wytrzymał. Pokrycie ponownie guma z pigmentem, naświetlenie i spłyną pozostawiając wcześniejsza gumę.
Papier został wcześniej utrwalony.
-
- -#
Zakładam, że naświetlałeś sporo czasu by wystarczająco zgarbować gumę.
Trudna sprawa jak dla mnie. Strzelam, że przy cienkiej warstwie żelatyny na papierze o podłożu polietylenowym, guma z pigmentem nie może się z ta żelatyną związać. Tylko dlaczego nie przyczepiło sie to do warstwy gumy??? bardzo dziwne.
Trudna sprawa jak dla mnie. Strzelam, że przy cienkiej warstwie żelatyny na papierze o podłożu polietylenowym, guma z pigmentem nie może się z ta żelatyną związać. Tylko dlaczego nie przyczepiło sie to do warstwy gumy??? bardzo dziwne.
- technik219
- -#
Oświeciło mnie! :) to nie wina papieru, musisz mieć pigment który rozpuszcza się w wodzie i tym samym wsiąka w papier. Jaki pigment używasz?tol2di pisze: Pędzla nigdy nie używam przy wywoływaniu ale i tak faktura papieru mocno cierpi, jak maluje gumą w proporcjach 2 do 1 jest dość rzadka i potrafi głęboko wsiąknąć.
Tutaj moja guma i wygląd papieru po wywołaniu:
Obrazek
Czarny pigment to czerń lampowa ale nie powinno się tak dziać, no nie wiem chyba ze jest jakaś oszukana bo kupiłem ja w sklepie internetowym.rifley pisze:Oświeciło mnie! :) to nie wina papieru, musisz mieć pigment który rozpuszcza się w wodzie i tym samym wsiąka w papier. Jaki pigment używasz?tol2di pisze: Pędzla nigdy nie używam przy wywoływaniu ale i tak faktura papieru mocno cierpi, jak maluje gumą w proporcjach 2 do 1 jest dość rzadka i potrafi głęboko wsiąknąć.
Tutaj moja guma i wygląd papieru po wywołaniu:
Obrazek
- technik219
- -#
-
- -#