Guma

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

asia_ursus
-#

Post autor: asia_ursus »

Faktycznie, ta faktura jakaś strasznie widoczna jest. Takiego papieru jeszcze nie widziałam. a to, ze odbitka taka gęsta... to moim zdaniem właśnie dlatego, że nie klejowany.

poniżej umieszczam około 1/4 wycinka odbitki a4 klejowanego ałunem chromowym zmieszanym z żelatyną. faktura samego papieru nie jest aż tak agresywna i widać szczegóły. jest to oczywiście spore powiększenie. W mniejszym rozmiarze jest całkiem ostre.
Załączniki
wejher-0574 r.jpg
Awatar użytkownika
rifley
-#

Post autor: rifley »

tol2di pisze: Pędzla nigdy nie używam przy wywoływaniu ale i tak faktura papieru mocno cierpi, jak maluje gumą w proporcjach 2 do 1 jest dość rzadka i potrafi głęboko wsiąknąć.
Za prawdę powiadam Ci, przeklejaj papier :) Jeżeli nie żelatyną, to emulsją bez pigmentu (+naświetlenie oczywiście). Nie masz w ogóle bieli na pokazanej wcześniej kopii.
Oraz niewypłukane ciemniejsze miejsca w fakturze.
Tez tak miałem :)
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

rifley pisze:Za prawdę powiadam Ci, przeklejaj papier :) Jeżeli nie żelatyną, to emulsją bez pigmentu (+naświetlenie oczywiście). Nie masz w ogóle bieli na pokazanej wcześniej kopii.
Oraz niewypłukane ciemniejsze miejsca w fakturze.
Tez tak miałem :)
Ok sprawdzę twoją metodę, rozumiem że trzeba pokryć cały papier gumą z dwuchromianem, naświetlić, wypłukać i ponownie pokryć gumą z pigmentem ?
A papier i tak do wymiany nie podoba mi się ta faktura i tyle.
Awatar użytkownika
rifley
-#

Dokładnie tak, jednak nie daje sobie głowy urwać za efekty ;) , osobiście nie miałem okazji wykonać. Opisywał ją Dederko w gumie warszawskiej. Na pewno warto przetestować.

Ogólnie to bardzo słaby papier musi być. Robiłem na takich, których nie trzeba trzeba było kleić i było git.
tol2di
-#

Papier pochodzi z bloku do akwareli Aqua DALER ROWNEY A4 o gramaturze 300g, ogólnie kiepski nie polecam. Ostatnio rozglądałem się za nowym papierem i nawet znalazłem dwa interesujące.
asia_ursus
-#

Wypróbowałam Fabriano gamma i canson. 300g. Według mnie warte polecenia.
tol2di
-#

No i wypróbowałem Fome na plastiku i jest problem.
- Papier pokryty guma od strony żelatyny i naświetlony, guma spłynęła.
- Papier pokryty z drugiej strony bez żelatyny guma spłynęła.
- Papier wypłukany w wodzie z małym dodatkiem płynu do mycia naczyń lekko osuszony i pokryty samą guma bez pigmentu od strony żelatyny wytrzymał. Pokrycie ponownie guma z pigmentem, naświetlenie i spłyną pozostawiając wcześniejsza gumę.

Papier został wcześniej utrwalony.
asia_ursus
-#

Zakładam, że naświetlałeś sporo czasu by wystarczająco zgarbować gumę.

Trudna sprawa jak dla mnie. Strzelam, że przy cienkiej warstwie żelatyny na papierze o podłożu polietylenowym, guma z pigmentem nie może się z ta żelatyną związać. Tylko dlaczego nie przyczepiło sie to do warstwy gumy??? bardzo dziwne.
tol2di
-#

No i następne dwie gumy nie wyszły, tym razem zwykły papier do akwareli pokryty wcześniej gumą i naświetlony. Niestety ale chyba czasy naświetlania przestały mi pasować do tak przygotowanego papieru bo nic się nie naświetliło.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

tol2di pisze:Niestety ale chyba czasy naświetlania przestały mi pasować do tak przygotowanego papieru bo nic się nie naświetliło.
Zdecydowanie za krótko naświetlane.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
rifley
-#

tol2di pisze: Pędzla nigdy nie używam przy wywoływaniu ale i tak faktura papieru mocno cierpi, jak maluje gumą w proporcjach 2 do 1 jest dość rzadka i potrafi głęboko wsiąknąć.

Tutaj moja guma i wygląd papieru po wywołaniu:
Obrazek
Oświeciło mnie! :) to nie wina papieru, musisz mieć pigment który rozpuszcza się w wodzie i tym samym wsiąka w papier. Jaki pigment używasz?
tol2di
-#

rifley pisze:

Tutaj moja guma i wygląd papieru po wywołaniu:
Obrazek
Oświeciło mnie! :) to nie wina papieru, musisz mieć pigment który rozpuszcza się w wodzie i tym samym wsiąka w papier. Jaki pigment używasz?
Czarny pigment to czerń lampowa ale nie powinno się tak dziać, no nie wiem chyba ze jest jakaś oszukana bo kupiłem ja w sklepie internetowym.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

tol2di pisze:Czarny pigment to czerń lampowa
Według Dederki czarne pigmenty wymagają o wiele dłuższego czasy naświetlania. Obstaję za zbyt krótkim czasem naświetlania.
Lux mea lex
tol2di
-#

No nic zobaczę przy następnych próbach ale to dopiero jak znajdę chwilę czasu.
asia_ursus
-#

Potwierdzam.
Czarny trzeba naświetlać nieco dłużej.
Bardzo szybko natomiast garbuje się kolor niebieski. Wykorzystuję to i dodaję odrobinkę błękitu pruskiego do czerni. koloru niebieskiego nie widać a czas naświetlania moge skrócić :P
ODPOWIEDZ