trwałość Tetenal C-41 i E-6
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Mój 5 litrowy kit E-6 tetenala rozpieczętowałem 10 listopada 2011 i do tej pory zużyłem go w połowie, za każdym razem rozrabiając po 450 ml. Wciąż działa bez problemu.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
któryś z kolegów pisał wyżej, że pięciolitrowe zestawy (zwłaszcza fuji) są bardziej trwałe. nie chce mnie się wierzyć, że do litrowych dają co innego, ale...
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Mam pytanie w kwestii zestawów C-41 dostępnych w Polsce (Europie).
Tutaj kupuje 3 czesciowe zestawy Jobo/Tetenal, które są w proszku (Dev, Blix, Stab).
Są to zestawy na litr i kosztują 20$.
Pytanie ... czy tego typu zestawy są dostępne w Polsce ? ... lub gdzieś w Europie, gdzie koszt wysyłki do Polski, nie bedzie wynosił tyle samo lub więcej co sam zestaw ?
Tutaj kupuje 3 czesciowe zestawy Jobo/Tetenal, które są w proszku (Dev, Blix, Stab).
Są to zestawy na litr i kosztują 20$.
Pytanie ... czy tego typu zestawy są dostępne w Polsce ? ... lub gdzieś w Europie, gdzie koszt wysyłki do Polski, nie bedzie wynosił tyle samo lub więcej co sam zestaw ?
wuzet.info
Witam.Co do trwałości E6 nie wiem bo nie robię slajdów.Jeśli chodzi o C41 to koncetrat nawet bez wypełniania gazem po 3 miesiącach był dobry-uważać trzeba na wybielaczo-utrwalacz bo może wytrącić się siarka,co jest dziwne bo wydawało mi się ,że pierwszy pada wywoływacz.Jeśli chodzi o roztwór roboczy to trzeba go wykorzystać w ciągu 3 dni a nawet natychmiast-ja składam po 8 filmów i wywołuję w 0,5 litra roztworu roboczego i jest ok.Szkoda ,że C41 Fuji jest po 5 litrów.
jacek
Nie potwierdzam, a nawet zaprzeczam. Przechowuję roztwory robocze 3-6 tygodni i nic złego się nie dzieje. Potwierdzone densytometrem.flonidan pisze:Jeśli chodzi o roztwór roboczy to trzeba go wykorzystać w ciągu 3 dni a nawet natychmiast
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Poszukaj na forum. Jest tego sporo. A odpowiadając krótka. Tak. W zasadzie nie ma żadnej różnicy, poza tym, że ilość kąpieli jest większa i należy przygotować sobie wodę do pierwszego płukania o takiej samej temperaturze jak pierwszy wywoływacz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt: