Pokrowiec na powiększalnik

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Minolciarz1979 pisze:Znasz prawa fizyki??
Mówisz to stojąc przed lustrem? Bo mam wrażenie, że mówisz do siebie.
Dzięki tzw maszynom prostym (a przekładnia ślimakowa jest niczym innym jak równią pochyłą), mała moc może wykonać wielką pracę. I dobrze wiesz o czym pisałem. A jeśli nie wiesz, to już musisz zerknąć do podręcznika fizyki z poziomu podstawówki.
Twój problem polega na tym, że czepiasz się słówek i na podstawie błędnie użytego sformułowania obalasz całą wypowiedź. I tym chętniej to czynisz, im masz większą szansę ubliżyć adwersarzowi.
Minolciarz1979 pisze:zmienia stosunek obrotów i momentu obrotowego i tylko tyle.
Dzięki czemu silniczek o mocy jednego wata może przesunąć lokomotywę. Aż tyle. Problemem są tylko obroty. Ale jeżeli wyobrazimy sobie że ten 1W silniczek będzie miał obroty 10 do 9-tej, to problem przestanie być problemem. Praca zostanie wykonana i nie trzeba będzie na nią czekać do przyszłego zlodowacenia.
EOT
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

J.A. pisze:Twój problem polega na tym, że czepiasz się słówek i na podstawie błędnie użytego sformułowania obalasz całą wypowiedź
Czepiłem sie oczywistej bzdury za którą byś dostał pałę nawet w podstawówce. A mistrzem od czepiania się nawet przecinków i literówek jesteś ty, więc daruj sobie... Jesli nie znasz pojęcia mocy, momentu obrotowego, siły to trudno.
J.A. pisze:Ale jeżeli wyobrazimy sobie że ten 1W silniczek będzie miał obroty 10 do 9-tej, to problem przestanie być problemem. Praca zostanie wykonana i nie trzeba będzie na nią czekać do przyszłego zlodowacenia.
Kolejne bajdurzenie teoretyka. Weź pod uwage masę lokomotywy i siły samych reakcji w węzłach. Zaczynasz temat o którym masz blade pojęcie i jeszcze się stawiasz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

koledzy spokojnie, chcecie podyskutować o fizyce? proszę bardzo, ale może przez wiadomości prywatne, albo gadu-gadu.

a tymczasem mój timor 1321 pokryty czarnym chromem:
Obrazek
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

jak tak dalej pójdzie zaczniemy dyskutować o możliwościach i kształcie łyżki do butów. proponuje zastanowić się nad sensem ciągłości tej dyskusji. :roll:
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

a tymczasem mój timor 1321 pokryty czarnym chromem:
Piekny model, nie ma co. Ja ostatnio wyrwałem maszynkę elektryczną Phlips Phlishave z 81 roku w stanie idealnym. Wielka i cieżka, ale goli pieknie. Jak zabiorę z domu, to wrzucę foty. Nie wspomnę też o powrocie do Nokii 3410 :-P
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Post autor: kuzyn353 »

Minolciarz1979 pisze:Nokii 3410 :-P
Poczwara ;) Od czasu premiery mi się nie podobała ale to może dla tego, że teściowa taką miała.
Mnie w nostalgiczną podróż w czasy dzieciństwa zabierają kasety z muzyką, które teraz kupuję na wyprzedażach. A w czasy młodości moich rodziców i dziadków zabiera mnie odziedziczony i odrestaurowany magnetofon Tonette. http://www.youtube.com/watch?v=ROq0D_Z1 ... ZA&index=4
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

tematy związane z telekomunikacją można rozwijać np. na stronach operatorów sieci komórkowych. Panowie w tym wątku mowa jest o pokrowcu na powiększalnik.
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Temat skończył się gdzieś w okolicach pierwszej strony. Wydziel do "pogadanek przy piwie".
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

Właśnie, dlaczego tniesz posty właśnie tutaj....trza było dwie strony wcześniej. Aaaaa...taki kaprys władzy. Rozumiem. ;-)
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

nie, nie kaprys. jeżeli wykażesz się odrobiną zrozumienia, zerknij na mój wpis pod wpisem Piotra (tym z fotką maszynki do golenia). liczyłem, że to co napisałem w jakiś sposób wpłynie na przebieg, tej niepotrzebnej dyskusji. jako, że "władzą" jestem od niedawna, do kwestii interwencji podszedłem z cierpliwością. liczyłem, że temat sam umrze, a jeśli nie, zacznę "rządzić" po trzecim wpisie. pierwszy i ostatni raz tłumaczę się w ten sposób. spróbuj teraz Ty, który zamieściłeś w sumie "śmieciowe" treści wytłumaczyć się, ale przed samym sobą. dla mnie sprawa jest oczywista.

pozdrawiam życząc miłego dnia
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

whoa! hold your horses, jak to mówią na preriach Arizony.
primo. Grzegorz nic nie kasował, przynajmniej ja nie kojarzę (no chyba, że skasował jak spałem).
secundo. zaiste, zbyt daleko odeszliśmy od tematu pokrowca, co więcej niektórzy zaczęli robić osobiste wycieczki.
reasumując, fajnie się gada niepotrzebne rzeczy, ale teraz do rzeczy i na temat.
jak będziemy się podzielić innymi przemyśleniami, załóżmy adekwatny wątek w HP.
pozdrawiam
Pietrek
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

Dla Ciebie śmieciowe, dla kogoś innego nie...
Zauważam tylko, że Tobie też się to zdarza:
nord pisze:może troszkę odejdę od tematu...
i ta część wątku, w której uczestniczysz bardzo odbiegła od tematu...
Edit: i również życzę miłego dnia :-D
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

kolego Wosk. jeżeli dla ciebie zamieszczanie zdjęć komórki nie jest śmieceniem, to wybacz, ale chyba się delikatnie pogubiłeś. żeby chociaż ta nokia miała wbudowany aparat fotograficzny. :lol: :lol:

Piotrze - usunąłem, jeden wpis, który nie miał z tematem nic wspólnego, a zawierał rozważania nad nokią model jakiś tam, wraz ze zdjęciem, rzeczonej. jeżeli problem dalej będzie roztrząsany, zamknę ten temat.
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Wydziel oftopa i będą dwa tematy. Czasami tak jest, że rozmowa schodzi na inny tor. A temat zszedł na sprawy błahe, żeby zepchnąć na bok przepychanki jakie się tworzyły na poprzednich stronach tego tematu.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

ok Grzegorzu, roger that!

kuzynie 353, w tak przeplatanych watkach, ciezko czasem podzielic dyskusje tak, zeby nie stracic logicznego ciagu. takze mowimy stop zboczeniom i jesli piszemy, to tylko na temat pokrwoca, ok?

przepraszam za brak polskich znakow, testuje jedno srodowisko graficzne, ktore niestety nie posiada polonizacji.

ODPOWIEDZ