A czy da się fotografować...

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

janekjaneczek
-#

A czy da się fotografować...

Post autor: janekjaneczek »

...bez aparatu fotograficznego?
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

hmm... luksografia?
MirekM
-#

Post autor: MirekM »

Pewnie że tak. Do tego na dwa sposoby. Wszelkie techniki gdzie naswietlamy światłem UV (słoneczkiem), cyjanotypia, solny, vandyke brown, argyrotypia itp. Tyle że potrzebna chemia. Sposób drugi to pinhole, proścutki aparat z puszki po kawie, herbacie itp. z otworkiem zamiast obiektywu. Zakładamy tylko papier fotograficzny i naswietlamy, po czym bez wywoływania skanujemy. Taka wersja nazywa się solarigrafią. Tyle że naświetlanie liczymy w dniach lub nawet w miesiącach. No i wspomniana luksografia, też na papierze fotograficznym.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

janekjaneczek pisze:
Nie da się.
MirekM pisze:Pewnie że tak. Do tego na dwa sposoby. Wszelkie techniki gdzie naswietlamy światłem UV (słoneczkiem), cyjanotypia, solny, vandyke brown, argyrotypia itp.
A jak na nich powstaje obraz?
MirekM pisze:to pinhole, proścutki aparat z puszki
A to nie aparat?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

wszystko do czego włożymy materiał światłoczuły, jest z definicji aparatem fotograficznym.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Aparat_fotograficzny

można by, pobawić się w próby naświetlania m.ś. ustawionego luzem w "sterylnie" ciemnym pomieszczeniu i próbować np. błyskać światłem. ciekawe co by z tego wyszło. ale czy wówczas pomieszczenie nie byłoby, właśnie aparatem? troszkę filozoficznie sie zrobiło :roll:
MirekM
-#

Post autor: MirekM »

Nord, tak właśnie zrobił Abelardo Morell. Powstała camera obscura, obraz został sfotografowany już tradycyjnie razem z wyposarzeniem pomieszczeń. Powstał z tego piękny album z fotografiami z całego świata.
Odpowiadając J.A., Na materiał światłoczuły kładziemy np. liście (mogą być preparowane), kwiatki, trawki i co nam tylko przyjdzie do głowy, dociskamy szybą i na słońce. Tak powstaje obraz (również) zwany fotogramem.
Tu znajdziesz wiele przykładów
http://www.facebook.com/#!/groups/68142897748/
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Post autor: kuzyn353 »

Kładąc liścia na brzuch i naświetlając ostrym słońcem też powstanie obraz.
Dalej minimalizując warsztat sprzętowy do ostatecznego minimum - pamięć fotograficzna. Wstarczy spojrzeć i zapamiętać :mrgreen:
Awatar użytkownika
J.A.
-#

kuzyn353 pisze:Kładąc liścia na brzuch i naświetlając ostrym słońcem też powstanie obraz.
Właśnie to mi przyszło do głowy. A szybciej to będzie z przekrojonym kartoflem.
MirekM pisze:Odpowiadając J.A., Na materiał światłoczuły kładziemy np. liście (mogą być preparowane), kwiatki, trawki i co nam tylko przyjdzie do głowy, dociskamy szybą i na słońce. Tak powstaje obraz (również) zwany fotogramem.
Fotogramem, to w II RP i na początku PRL-u nazywano "dzieła sztuki fotograficznej" by odróżnić tę szlachetną część fotografii od pospolitego rzemiosła i zwykłej amatorki.
A to co opisujesz, to jest po prostu odbitka, lub stykówka. Kopia innego oryginału, a nie fotografia. W ten sposób w zwykłej ciemni zrobię "fotografię" używając gazety.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

J.A. pisze:Fotogramem, to w II RP i na początku PRL-u nazywano "dzieła sztuki fotograficznej" by odróżnić tę szlachetną część fotografii od pospolitego rzemiosła i zwykłej amatorki.
Polska terminologia fotograficzna ma kilka takich kwiatków: sam słowotwór "fotografika" oznaczający fotografię "wyższych" lotów jest takim potworkiem nienotowanym w innych językach. Mnie kojarzy się jako "foto-gra-i-fika" :lol: Może wynikało to z jakichś kompleksów?
Co do nazwy tego obrazka bez aparatu, to może "rayogram"? Chociaż również spotkałem się z określeniem "fotogram" (podobne do "rayogramu", prawda?) na określenie tego, o czym mowa wyżej.
http://www.swiatobrazu.pl/tagi,rayogram
Lux mea lex
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

technik219 pisze:
J.A. pisze:Fotogramem, to w II RP i na początku PRL-u nazywano "dzieła sztuki fotograficznej" by odróżnić tę szlachetną część fotografii od pospolitego rzemiosła i zwykłej amatorki.
Polska terminologia fotograficzna ma kilka takich kwiatków: sam słowotwór "fotografika" oznaczający fotografię "wyższych" lotów jest takim potworkiem nienotowanym w innych językach. Mnie kojarzy się jako "foto-gra-i-fika" :lol: Może wynikało to z jakichś kompleksów?
Co do nazwy tego obrazka bez aparatu, to może "rayogram"? Chociaż również spotkałem się z określeniem "fotogram" (podobne do "rayogramu", prawda?) na określenie tego, o czym mowa wyżej.
http://www.swiatobrazu.pl/tagi,rayogram
troszkę wyolbrzymiasz kolego. termin "ludobójstwo" również jest kuriozalny i również jest made in poland. mimo to jest szeroko stosowany w świecie i galaktyce. nie znam się, ale odnoszę wrażenie, że nasz język jest bardzo podatny na takie typu kwiatki. wystarczy posłuchać kolejne fale polskiej emigracji, tej w kierunku niemiec, czy usa, czy obecnie tej z uk. czasem rozpacz ogarnia gdy się takich słucha. najgorsze jest to, że większość z tych kwiatków trafia do języka powszechnego. ok nie zanudzam idę sobie odgrzać hamburgera w makroweju a potem poleje go keczupem.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

nord pisze:keczupem
keczapem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Chyba zamierzone.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Chyba zamierzone.
absolutnie
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jeżeli przez "cz" to z "a'', a jeżeli z "u" to przez "tch" :-P
Ale jednak musicie przyznać, że "fotografika" to potworek?
Lux mea lex
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

nigdy nad tym się nie zastanawiałem. bardziej mnie rusza fakt, że transwestyta może zostać.. ok. zero polityki
ODPOWIEDZ