Witam
mam pytanie czy ktoś z was ma praktyczne doświadczenie z obiektywem
Super - Angulon 5,6 / 90 ale nie w wersji XL tylko standardowy
Interesuje mnie jak ten obiektyw daje sobie radę z formatem 4x5" lub 9x12 cm
proszę tylko o opinie praktyków a nie teoretyków.
i z góry dziękuję
Kto używa / używał Super - Angulon 5,6 / 90
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
5.6 -> ciezsze, wieksze i filtry 82mmsweetek pisze:ja szukam takiego szkła i rozmawiałem z praktykami. Dowiedziałem się co następuje:
- jeśli 5,6 to tylko wersja dla linhoffa
- jeśli starsza 8 to też linhoff
- szkło zacne i szerokie a przy okazji nie za drogie
8.0 -> mniejsze, lzejsze i filtry 67mm, troche mniej ruchow, ale nigdy mi nie zabraklo shiftu...
Mialem wersje non-linhof i choc nie smiem przeczyc ze Linhof pewnie z jakiegos powodu znaczyl/wybieral sobie szkla, to nie potrafie sobie wyobrazic istnienia praktycznych roznic miedzy nimi (nie w duzym formacie).
Dla mnie to byla (jednak) troche nudna ogniskowa.
-
- -#
-
- -#
trochę mi nie pasuje jego kółko 198 mmsweetek pisze:90 mm to taki sobie szeroki, polecam 75 mm
90 ka ma 235 mm i to mi odpowiada , zwłaszcza że w moim aparacie ze zwykłym miechem
jeszcze mogę pokręcić i poprzesuwać czołówkę . Nie za dużo ale zawsze coś. I to ze zwykłą płytka
Przy 75 ce już muszę mieć zagłębioną płytkę i zero ruchów.
Nie jest to tak bardzo ważne ale jeżeli jest możliwe to czemu nie ?
Do tego wiem że 90 ka spełnia moje oczekiwania.
ju_87
To jest bardzo subiektywna moja opinia po prostu. I wytlumaczenie czemu juz go nie posiadam. :) Do szeroko pojetej architektury to jest swietny wybor, choc ja robie raczej na tyle ciasne miejsca, ze 90mm nie dawalo mi tego co potrzebowalem. Do pejzaz zakres ruchow 90-tki to moim zdaniem duzo wiecej niz potrzeba, chyba ze sie ma na mysli jakies nietypowe efekty.junkers_ju-87 pisze:Dzięki za info
a czy możesz bardziej wyjaśnić pojęcie nudnej ogniskowej..przemur pisze: Dla mnie to byla (jednak) troche nudna ogniskowa.
Ja szukam obiektywu z szerokim kątem głównie do pejzażu , nawet za cenę ograniczenia możliwości
przesuwów .
Podobnie jak sweetek wolalem jak bylo albo troche szerzej albo troche dluzej. Poniewaz mialem juz 58-ke (SA XL), to sobie darowalem 90-ke, a zamiast niej do swojego arsenalu dorzucilem Fujinona 125mm (ktory jest naprawde malutki i leciutki, a do tego bardzo mi spasowala jego ogniskowa - mysle ze najwiecej zdjec w ostatnim roku zrobilem wlasnie nim).
Subiektywnie porownujac ogniskowe, z 90mm czulem sie podobnie jak z 28mm na malym obrazku. 125mm jest bardziej jak 35mm. Te teze potwierdza zreszta ta tabela: http://photo.net/photo/lens-table (kokumna "Full 35mm").
-
- -#
Dzięki za informację .
Ja robię na 9x12 cm , czyli mniejszym niż 4x5" tak więc ta 90 ka będzie mi pasowała
miałem okazję sprawdzić angulona 6,8/90 kąt widzenia mi pasował , nie pasowała mi za to deformacja obrazu na krawędziach.
No ale to w zasadzie obiektyw do 6x9 cm więc nie można mieć pretensji.
No to teraz muszę tylko na niego zapolować
Ja robię na 9x12 cm , czyli mniejszym niż 4x5" tak więc ta 90 ka będzie mi pasowała
miałem okazję sprawdzić angulona 6,8/90 kąt widzenia mi pasował , nie pasowała mi za to deformacja obrazu na krawędziach.
No ale to w zasadzie obiektyw do 6x9 cm więc nie można mieć pretensji.
No to teraz muszę tylko na niego zapolować
ju_87