Mam problem z ustawieniem ISO.
Aparat wydaje się być kompletnie sprawny. Niezależnie jednak od negatywu który włożę nie zmienia się wartość ASA na wskaźniku, a odczyt teoretycznie jest tu automatyczny. Lecz z drógiej strony żadnych styków w komorze filmowej nie widzę(ani też przełącznika manualnego).
może ktoś z Was wie albo ma pomysł jak to działa,a lbo po prostu potwierdzi, że sprzęt jest "walnięty"
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
ISO w Fujica AF Date
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Jak to nie ma styków w komorze filmu? Jeżeli ich nie ma, to aparat nie ma automatycznego odczytu, bo tylko tak jest to realizowane. A może to aparat APS? To wtedy nie ma, ale też i komory filmu nie widać, więc nie ma skąd wiedzieć, że nie ma.
Styki mają być tam gdzie się wkłada kasetę.Tu masz to rozrysowane i opisane.
Styki mają być tam gdzie się wkłada kasetę.Tu masz to rozrysowane i opisane.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
No to dowiedziałem się czegoś nowego. Były inne systemy automatycznego ustawiania czułości, choć w bardzo ograniczonym zakresie.
Przecież na tej tabliczce napisane, że automat dotyczy tylko wybranych (których produkcję zakończono wieki temu) filmów.
W każdym razie, obecnie musisz ustawiać czułość ręcznie. "Set correct figures for other films."
Przecież na tej tabliczce napisane, że automat dotyczy tylko wybranych (których produkcję zakończono wieki temu) filmów.
W każdym razie, obecnie musisz ustawiać czułość ręcznie. "Set correct figures for other films."
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
-
- -#
-
- -#
-
- -#
Na obudowie żadnego przycisku nie ma.
Przekręciłem zdecydowanie lecz delikatnie
tym ząbkowanym pierścieniem wokół szkła i się zmienia!!! czerwone pole- automat, później 50-400ASA..
Używałeś czegoś takiego? W sumie bardzo popularna konstrukcja. Wielu producentów miało coś takiego w dużej ilości wersji.
Przekręciłem zdecydowanie lecz delikatnie

Używałeś czegoś takiego? W sumie bardzo popularna konstrukcja. Wielu producentów miało coś takiego w dużej ilości wersji.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2013, 09:40 przez Majster2013, łącznie zmieniany 1 raz.