Sovietskoe foto
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Sovietskoe foto
Sporo ciekawego historycznie materiału (zarówno, jeśli chodzi o historię Sajuza, jak i fotografii), sowieckie czasopismo "Советское фото" ("Sovietskoe foto") i in.:
developedfilm.com
sovietcamera.su
developedfilm.com
sovietcamera.su
- technik219
- -#
Pamiętam! Nawet to prenumerowałem. Bardzo dobra rubryka techniczna, bardzo dobre porady ciemniowe, niektóre artykuły prezentujące sylwetki radzieckich fotografów z ich zdjęciami, m.in. fotoreportaże z budów BAM, gazociągów... Trzeba przyznać, że to było profesjonalnie redagowane czasopismo. Było też sporo propagandy sukcesu, ale dobrze wspominam tę gazetę.
Dzięki za link - szukałem tego i nie wiem dlaczego mi to umknęło
Dzięki za link - szukałem tego i nie wiem dlaczego mi to umknęło

Lux mea lex
O klasę lepsze od polskiej Fotografii i Foto.technik219 pisze:ale dobrze wspominam tę gazetę.
Identyczne. Socjotechniki się nie zmieniają, zmienia się sukces Dr. Joseph Goebbels używał identycznych.mNk pisze:PS: Obecnie też jest propaganda sukcesu, tylko inne techniki, hehe.
Dzięki za link.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nie no, racja, chodziło mi raczej o założenia ideologiczne, tzw. pi ar.J.A. pisze:Identyczne. Socjotechniki się nie zmieniają, zmienia się sukces Dr. Joseph Goebbels używał identycznych.mNk pisze:PS: Obecnie też jest propaganda sukcesu, tylko inne techniki, hehe.
Dzięki za link.

Jakby co, to w sieci jest pakunek z pdf'ami i djvu z lat 1926-1991.
Kurde ile tu treści czytam i nic nie rozumiem :D (nie wnikam jakie to treści). Cyrylice znam bo się nauczyłem z takiej zielonej książki z kogutem jak miałem 6lat, a nauka rosyjskiego w szkole mnie nie objęła, zatem dalej czytam i nic nie rozumiem. Piękne fotografie!!! Dzięki za wrzucenie tego tu, piękne... Pozdrawiam
Można, przecież pisałem.papcio pisze:Przepiękne zdjęcia można wypatrzyć. Szkoda, tylko, że nie da się tego pobrać na dysk np w pdfie. Mam kilka miejsc, gdzie mogę sobie spokojnie poprzeglądać, ale nie mam dostępu do sieci.

Ogólnie cieszę się bardzo, że się podoba i że mogłem w tak skromny sposób odwdzięczyć się za wiedzę jaką mogę zdobyć na tym forum, gdyż w kwestiach technicznych raczej mam wiele do nauki, niż sam mógłbym doradzać. A zdjęcia faktycznie, bardzo piękne i interesujące. Bardzo się ucieszyłem, kiedy mogłem za grosze kupić papierowe wydania (szkoda, że nie wziąłem więcej, ale nie chciało się dźwigać), które pachną tamtym czasem i w ogóle, papier to papier.

-
- -#