Jaki wywoływacz do starych barytów Fotonu?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

zaphod
-#
Kontakt:

Jaki wywoływacz do starych barytów Fotonu?

Post autor: zaphod »

No właśnie, pytanie jak w temacie. Mam kilka paczek starego (z lat 80-tych) fotonbromu i fotonchlorbromu o różnej gradacji, od specjalnego do extra twardego. Wołam to w tym, co teraz mam czyli albo w Centrabromie Tetenala albo w kontrastowym wywoływaczu 2M (z czarno-białe.pl). Z efektów jestem raczej średnio zadowolony, odbitki co prawda nie są zadymione i ogólnie wychodzą ok, tylko nawet na twardym papierze brakuje im kontrastu. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi papierami i podzieli się wiedzą? W czym to najlepiej moczyć?
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Cześć.

Osobiście staram się wywoływać wszystkie stare materiały w bardziej energicznej chemii. Stare Fotonbromy (normalne i twarde) z lat 70-tych i 80-tych wywoływałem zawsze w Fenalu (niekiedy równie starym, mam parę fotonowskich paczek z tych lat), ze skutkiem (jak dla mnie) bardzo przyzwoitym.

Możesz jeszcze spróbować zmodyfikować lekko wywoływacz wlewając do niego (eksperymentalnie, po malutku i czujnie śledzić na próbkach rezultaty) 10% roztwór bromku i ciut dłużej to naświetlać.

(Lub po prostu. Dłużej naświetlać, krócej wywoływać zapominając o tym co sugerują w ulotce dołączonej do wywoływacza)
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

rayman pisze:(Lub po prostu. Dłużej naświetlać, krócej wywoływać zapominając o tym co sugerują w ulotce dołączonej do wywoływacza)
To nie jest dobra rada. "Wyrywanie" odbitki z wywoływacza, daje zawsze złe rezultaty.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Nie mówię oczywiście o skracaniu czasu o 60 czy 90s, bo to faktycznie kiepski pomysł. Z Fotonbromem już to przerabiałem. Minimalnie (tak stary papier często ciężko przepalić), ale pomaga.

Ale fakt faktem - lepiej dać to do Fenalu i ew. dolać odrobinę bromku.
A niech mnie TSS pokąsa!
ODPOWIEDZ