Rozcieńczenie i czas w wywoływaniu akutacyjnym.

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

octavian
-#

Rozcieńczenie i czas w wywoływaniu akutacyjnym.

Post autor: octavian »

Witam,
Po zapoznaniu się z treścią postu p.t.: Wywoływanie Akutacyjne naszło mnie kilka pytań.
Czy wywoływanie akutacyjne to zawsze wołanie w dużych rozcieńczeniach co niesie za sobą wydłużenie czasu wywoływania ? A tym samym możemy ograniczyć mieszanie koreksem.
Bo czy da się wołać akutacyjne przy czasach wołań do 10 minut ?
Czy mam przewracać koreksem cały czas w pierwszej minucie a później tylko 3 razy ?

Pozdrawiam i dziękuję
Oktawian
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

Post autor: Helios »

Canon T70 + (28/2.8 50/1.8 135/3.5 soligor 300/4.5), Zenit E 79' (wersja olimpijska), Velbon Sherpa 450R

http://www.youtube.com/watch?v=94DeLrIU9Jw
octavian
-#

Helios ja właśnie po przeczytaniu tego tekstu viewtopic.php?t=39 dotyczącego wywoływania akutacyjnego zadałem pytania w moim poście. :-) A podane przez Ciebie linki już wcześniej nie odpowiedziały na moje pytanie bo googlowałem w poszukiwaniu odpowiedzi. :-)

pozdrawiam
Oktawian
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

Czy wywoływanie akutacyjne to zawsze wołanie w dużych rozcieńczeniach co niesie za sobą wydłużenie czasu wywoływania ?
Z tego co wiem to tak.

Bo czy da się wołać akutacyjne przy czasach wołań do 10 minut ?
Jak możliwy jet taki czas przy dużym rozieńczeniu, to mysle że tak

Czy mam przewracać koreksem cały czas w pierwszej minucie a później tylko 3 razy ?
Możesz, jak tak robiłem, albo i 5 razy, byle nie zaenergicznie
Canon T70 + (28/2.8 50/1.8 135/3.5 soligor 300/4.5), Zenit E 79' (wersja olimpijska), Velbon Sherpa 450R

becool
-#

Post autor: becool »

octavian, chcialbys upiec dwie pieczenie na jednym ogniu? ;-)

Krotko wolac, malo mieszac - to bylby chyba ideal.

W wolaniu akutacyjnym chodzi o uzyskanie efektu brzegowego co objawia sie zwiekszeniem ostrosci. Do tego potrzebna jest niewielka wymiana roztworow czyli slabe mieszanie. Jak slabe mieszanie to i rozcienczenie wieksze. Gdyby malo merdac w duzym stezeniu to ryzykowalo by sie pewnie dodatkowymi efektami na filmie. Takie ciekawe smugi od perforacji wglab klatki, dodatkowo nierowne wywolanie powierzchni filmu.
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

No, i kolega wypowiedział się fachowo. Osobiście polecam Fome T200, Rodinal 1+100 i wywołanie coś koło 25-27 (dokładnie nie pamiętam, można samemu ustalić) minut, mieszene przez pierwszą minute, a później co 5 minut delikatnie i króciutko.

Awatar użytkownika
troniu
-#
Kontakt:

Post autor: troniu »

APX100 wolalem w rodinalu 1+100, 20 st.C, 28 minut , po wlaniu wstrzas i belt. pol minuty i potem co 5 min po 5 sek.
album_pic.php?pic_id=489
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

Robił ktoś Fuji Neopan 400 lub Kodaka TRI-X 400 w Rodinalu lub "rodinalu" Fomy 1+100. Prosze o rade.

octavian
-#

Witam
No to będe musiał zmianić wołacz bo Ilfosol daje mi jedynie 10 min przy rozcieńczeniu 1:14. Myślałem, że D76 będzie dla mnie rozwiązaniem bo roztwór 1:3 pozwala na 20 minut ale to chyba za słabe rozcieńczenie :-( Rodinal jest dla mnie chyba nieosiągalny ehhh

pozdrawiam i dzięki
Oktawian
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

octavian pisze:Rodinal jest dla mnie chyba nieosiągalny ehhh
Czemu nieosiągalny?

octavian
-#

Helios pisze: Czemu nieosiągalny?
Bo mieszkam w Edynburgu i nie wiem czemu tutejsze hurtownie nie mają Rodinala. A wracając do tematu to na stronie Ilforda znalazłem takie coś
"Ilfosol S Rozcieńczanie: 1 + 9 lub 1 + 19 (woda) - bardzo wysoka jakość
1 + 29 (woda) - ekonomiczny"

Ja zaś na opakowaniu mam podane tylko dwa rozcieńczenia 1+9 i 1+14. A roztwór 1+29 to mogło by być dla mnie dobrym rozwiązaniem. Nie mniej jednak nie znalazłem czasów. Zastanawiam się czy 1+29 to nie pomyłka bo takie rozcieńczenie dotyczy wywoływacza ILFOTEC LC 29.

Pozdrawiam i dobrego światła w Nowym Roku :-)
Oktawian
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

octavian pisze:Rodinal jest dla mnie chyba nieosiągalny ehhh
Zawsze zostają sklepy internetowe, prawda???
Wszystkiego Najlepsiejszego w Nowym Roku!!!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
RadoKub
-#

Post autor: RadoKub »

Pierwszy raz wołałem Fuji Neopan Acros w Rodinalu 1:100 (30 minut ,pierwszą munutę kręciłem i stukałem 4x , później co 10 minut 2 przewrotki b delikatne) Patrząc na sam negatyw jest bardzo kontrastowy i chyba ten czas i 18 st jest optimum , nie wiem jak z ziarnem i rozdzielczością ale patrząc po napisach na filmie jest wywołany optymalnie .Żadnych problemów przy wkładaniu do Pentacona jak miałem z Fomą, bardzo cieńki negatyw i czyściutki bez maski po płukaniu wstępnym. Chyba takiego materiału szukałem . Przystępna cena i łatwa współpraca z Rodzinalem ;)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

RadoKub pisze:Pierwszy raz wołałem Fuji Neopan Acros w Rodinalu 1:100 (30 minut ,pierwszą munutę kręciłem i stukałem 4x , później co 10 minut 2 przewrotki b delikatne) Patrząc na sam negatyw jest bardzo kontrastowy i chyba ten czas i 18 st jest optimum , nie wiem jak z ziarnem i rozdzielczością ale patrząc po napisach na filmie jest wywołany optymalnie .Żadnych problemów przy wkładaniu do Pentacona jak miałem z Fomą, bardzo cieńki negatyw i czyściutki bez maski po płukaniu wstępnym. Chyba takiego materiału szukałem . Przystępna cena i łatwa współpraca z Rodzinalem ;)
Jeżeli jest bardzo kontrastowy, to źle. To znaczy, że go przewołałeś. W mocnym rozcieńczeniu nie osiąga się wysokich kontrastów. Po napisach nie ocenia się "optymalności" wywołania. 18°C to też kiepski pomysł. Co zrobisz latem? jak będziesz miał 25 na zewnątrz? Będziesz wstawał bladym świtem i chodził na balkon z koreksem?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

J.A. pisze:18°C to też kiepski pomysł. Co zrobisz latem?
18 stopni, a nawet mniej to bardzo dobry pomysł w przypadku Rodinalu. Ja wołam w 17, temp zewnętrzna to jakaś przeszkoda?? Bez jaj.
ODPOWIEDZ