Cześć, miałem chwilę na różne eksperymenty z profilami kolorów ICC v4.
Załączam plik tif z osadzonym takim profilem i jestem ciekaw, czy da się on otworzyć w innych aplikacjach. Z "poważnych" aplikacji mam tylko Lightrooma, niestety nie potrafi on otworzyć tego pliku. Program "Przeglądarka fotografii systemu Windows" otwiera go i wyświetla poprawnie. Czy ktoś, kto ma Photoshopa, mógłby sprawdzić, czy skan ten otwiera się w PS poprawnie (tzn. obraz jest pozytywowy)? Skan jest liniowy, więc trzeba zastosować gammę 2.2.
Wesołych Świąt, J.
Jak Wam się otwiera, czyli zabawa profilami
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Jak Wam się otwiera, czyli zabawa profilami
- Załączniki
-
- Skan negatywu z profilem ICC v4
- ttt2.tif (2.5 MiB) Przejrzano 2495 razy
a czy w ustawieniach Właściwości ekranu i w opcjach zaawansowanych ustawili koledzy właściwy profil koloru w jakim chcecie otwierać pliki w PSie?przemur pisze:To samo Macowy Photoshop CS3radekone pisze:Photoshop CS5 krzyczy, ze profil ICC jest niewlasciwy i zostanie zignorowany. Otwiera sie liniowy negatyw.
Dzięki za próby, jak widać profile w wersji 4 nie są powszechnie rozpoznawane, a szkoda, bo konwersja za pomocą takiego profilu wykonywana jest niesamowicie szybko.
PS. Jeśli ktoś ma zainstalowanego ImageMagicka, to załączony w pierwszym poście plik można przekonwertować komendą:
PS. Jeśli ktoś ma zainstalowanego ImageMagicka, to załączony w pierwszym poście plik można przekonwertować komendą:
Kod: Zaznacz cały
convert ttt2.tif -intent Relative -profile C:\Windows\System32\spool\drivers\color\sRGB.icc -gamma 0.454545 pozytyw.jpg