statyw do Mamiya 645 - cos godnego polecenia
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
ale która szerpa? szerpy serii R są z głowicami (PH157Q - 3D), szerpy serii + (plus), są bez głowicy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
istnieje możliwość wymiany głowicy w sherpach, ale ponoć trzeba zastosować przejściówkę na gwint, gdyż sheropwy jest nieco inny.nipen pisze: Albo nowy Sherpa za ok. 340-50 zł. Czy ten drugi ma oddzielną głowicę?
tutaj
http://www.canon-board.info/pozostale-2 ... caz-84182/
chłopaki tłumaczą co i jak.
generalnie uważam, ze zakup statywu (np. sherpy) z dedykowana głowicą, z myślą o wymianie tejże, jest zwyczajną pomyłką. rozumiem żeby głowica uległa uszkodzeniu w trakcie użytkowania, ale wymieniać tylko po to, ze jest niepraktyczna? nonsens. na rynku jest tyle statywów i tyle głowic, że zwyczajnie można wybrzydzać.nipen pisze: Po informacji norda takie kombinacje dyskwalifikują sprzęt. Nie lubię, jak mi coś narzucają. Ale to tylko mój foch. Każdy ma swojego ; ).
nie żebym uprawiał kryptoreklamę

musze przyznać, że pracuje to bardzo płynnie, regulacja siły docisku jest bardzo płynna i bardzo dokładna. co do jakości wykonania tyż

w nogach velbon ma gwint 1/4". w głowicy PH157Q jest gwint 3/8" z wkręconą redukcją do w.w 1/4". jeśli chcemy zatem używać innej głowicy (z gwintem 3/8") wystarczy wykręcić z oryginalnej głowicy redukcję i voila!
głowica PH157Q moim zdaniem jest bardzo funkcjonalna. no, mogłaby mieć wbudowaną poziomicę, ale poza tym, używam jej z bronicą ec-tl i nawet z komurą 4/200 nie miałem z nią problemów.
głowica PH157Q moim zdaniem jest bardzo funkcjonalna. no, mogłaby mieć wbudowaną poziomicę, ale poza tym, używam jej z bronicą ec-tl i nawet z komurą 4/200 nie miałem z nią problemów.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
he he sam używam głowicy phottix, będącej podróbką cholera wie czego. po niewielkiej modyfikacji nie potrzebuje niczego innego. zawsze będzie lepsza głowica, zawsze będzie lepszy statyw, tylko kurna weny jakoś braknipen pisze:Ostatnio pojawia się co jakiś czas producent, który podrabia podróbkę podróbki, i nieraz podobno robi to najlepiej : ). A niektórzy mówią nawet, że lepiej, niż oryginał ; ). Coś w tym pewnie jest... . Ale trzeba trochę czasu, żeby pewne rzeczy zweryfikować. Czyli trzeba używać. Póki czas ; ).

Ja tylko starałem się odpowiedzieć trochę przekornie na pytanie co masz zrobić. One są po prostu nie porównywalne. Sam udźwig już w zasadzie pozycjonuje je w dwie różne półki cenowe.rbit9n pisze:J.A., jeszcze ceny podaj :D
Ile to waży? Bo jestem na etapie poszukiwania do monopoda pod Mamiyę 7. A idea jest taka by monopod był na tyle lekki by mi się go chciało nosić.nord pisze:musze przyznać, że pracuje to bardzo płynnie, regulacja siły docisku jest bardzo płynna i bardzo dokładna. co do jakości wykonania tyż nie ma się co czepiać. mz to bardzo ciekawa propozycja.
I tu jest największy problem.nord pisze:tylko kurna weny jakoś brak
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jakby pieniądz nie grał roli, to bym kupował Manfrotka 055 i nie zastanawiał się długo.
Jakby pieniądz grał rolę, ale mimo wszystko nie był jakimś dramatycznie warunkującym czynnikiem, to bym poodkładał miesiąc, albo dwa i też kupił manfrotka.
A jakby pieniądz był rzeczywiście wąskim gardłem, to bym kupił velbonową sherpę i przestał się martwić.
Używam od kilku lat Sherpy 450R z małym obrazkiem i ze średniakami (głównie TLR-y, ale i Mamcia 645 się zdarzyła) i nie narzekam. Głupie 300 zł, a uciechy mnóstwo. Jedyne czego mi w niej brakuje to libelki.
Jakby pieniądz grał rolę, ale mimo wszystko nie był jakimś dramatycznie warunkującym czynnikiem, to bym poodkładał miesiąc, albo dwa i też kupił manfrotka.
A jakby pieniądz był rzeczywiście wąskim gardłem, to bym kupił velbonową sherpę i przestał się martwić.
Używam od kilku lat Sherpy 450R z małym obrazkiem i ze średniakami (głównie TLR-y, ale i Mamcia 645 się zdarzyła) i nie narzekam. Głupie 300 zł, a uciechy mnóstwo. Jedyne czego mi w niej brakuje to libelki.
myślę, że cena jest adekwatna do całości. konkurencja na rynku zaciera już różnicę pomiędzy oryginałami a podróbkami, które czasem okazują się lepsze niż ich protoplaści. powiem tak. nie jestem maniakiem sprzętowym, choć cenię sobie wygodę użytkowania. kiedyś (pamiętasz te czasy zapewne), podróbki kojarzyły się z bazarową tandetą, teraz bywa, że warto się o nie pokusić. dla wielu czynnikiem skłaniającym do zakupu czegoś, bywa znaczek, lub logo firmy na przedmiocie. im większe tym lepiejJ.A. pisze: Kurcze, teraz dopiero widzę ile kosztuje. No jak na tanią podróbkę podróbki, to fajnie kosztuje.

na poczatek dziekuje bardzo za taki szybki i bogaty w opinie odzew :)
o ile statyw z 645 stoi na plaskim z dosc szeroko i rowno rozstawionymi nogami jest spoko
o tyle w przypadku nierownosci niepelnego rozstawu nog nie wzbudza poprostu zaufania
przy cyfrowce nigdy tego nie poczulem/zauwazylem
jak juz przychodzi do klapniecia lustrem zatanawiam sie czy za chwile nie runie i strasznie to stresujacy moment :(
raz jeszcze dzieki za info - lece studiowac ebay'e i rozbijac swinke skarbonke ;)
wlasnie tego Velbona mam i po zalozeniu 645 od pierwszego pstryku nie czulem komfortu pracy :/J.A. pisze:Velbon 600R - 170cm, 29cm, 63cm, 2.12kg, 26mm, 4.0kg
Manfrotto 055Prob - 178,5cm, 10cm, 65,5cm, 2,4kg, bd, 7kg.
Liczby po kolei
Wysokość maksymalna, wysokość minimalna, długość po złożeniu, waga, średnica rurki nogi, maksymalny udżwig.
o ile statyw z 645 stoi na plaskim z dosc szeroko i rowno rozstawionymi nogami jest spoko
o tyle w przypadku nierownosci niepelnego rozstawu nog nie wzbudza poprostu zaufania
przy cyfrowce nigdy tego nie poczulem/zauwazylem
jak juz przychodzi do klapniecia lustrem zatanawiam sie czy za chwile nie runie i strasznie to stresujacy moment :(
raz jeszcze dzieki za info - lece studiowac ebay'e i rozbijac swinke skarbonke ;)