bardzo krótki czas naświetlania papieru
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dzięki rybka jeszcze raz, dzisiaj w końcu miałem czas posiedzieć w ciemni i wypróbować tę lupkę. Powiększenie jest znacznie większe, jestem w stanie dokładnie zobaczyć kiedy zdjęcie jest ostre a kiedy nie. Ale trudno się ją posługiwać, w sensie trudno trafić okiem na obraz rzucany przez nią, pewnie to kwestia wprawy.
A i czy możecie mi powiedzieć, czy jak używacie lupki to podkładacie pod nią papier? Dedukuję, że jak się położy lupkę prosto na maskownicę to nie weźmie ona pod uwagę grubości papieru i odbitka będzie minimalnie mniej ostra niż obraz na lupie. Czy to nie ma znaczenia?
A i czy możecie mi powiedzieć, czy jak używacie lupki to podkładacie pod nią papier? Dedukuję, że jak się położy lupkę prosto na maskownicę to nie weźmie ona pod uwagę grubości papieru i odbitka będzie minimalnie mniej ostra niż obraz na lupie. Czy to nie ma znaczenia?
zorki, bronica. http://amserstfn.wordpress.com/, http://amserstfn.tumblr.com/
- morotegari
- -#
Postaw lupkę bliżej osi obiektywu.stfn pisze:w sensie trudno trafić okiem na obraz rzucany przez nią
Oczywiście. Bez papieru cała zabawa z lupką traci sens.stfn pisze:czy jak używacie lupki to podkładacie pod nią papier?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- figureliusz
- -#
Nie chodzi o to, czy ma znaczenie. Ale powstaje pytanie.
Po co w takim razie ustawiać ostrość na ziarno?
A na marginesie. Ma znaczenie. Ma znaczenie i to widać nawet uzywając "Dalmierza" wbudowanego w karetkę powiększalników Meopty. Widać na oko.
Po co w takim razie ustawiać ostrość na ziarno?
A na marginesie. Ma znaczenie. Ma znaczenie i to widać nawet uzywając "Dalmierza" wbudowanego w karetkę powiększalników Meopty. Widać na oko.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
no dobra, ale obiektyw się przymyka te dwie działki. to co? papier nie mieści się w głębi ostrości obiektywu powiększalnikowego? pytam serio.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
zawsze to lepiej niż na karetkę meopty.
ale nic to. czekam na lupę majora Patersona i wtedy zrobię porównanie ziarna na maksymalnym wyciągu.
aha, tak sobie myślę, że grubość papieru będzie się mieścić w błędzie pomiaru.
ale nic to. czekam na lupę majora Patersona i wtedy zrobię porównanie ziarna na maksymalnym wyciągu.
aha, tak sobie myślę, że grubość papieru będzie się mieścić w błędzie pomiaru.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
bardziej denerwujące jest to, że nie mam tak długiej ręki, żeby ostrzyć na pełnym wyciągu z wykorzystaniem micro Patersona.
Oświećcie mnie: do czego TO służy: http://www.ebay.pl/itm/261133360795?ssP ... 500wt_1288 ? Do przedłużenia ogniskowej? Da się użyć z 50mm do średniego?