Może ktoś doświadczył/używał/czytał: czy ta Karetka negatywowa będzie pasować do LPL 7700? Sprzedawca niestety nie wie
A może ktoś ma zbędną/nieużywaną 6x4,5 cm?
z tego co patrzyłem karetki do 6700 i do 7700 są takie same.
cytat z innej aukcji (karetki do w/w):
Fits the following enlargers:
LPL 7700 Condenser, VCCE, and Dichroic Color
LPL 6600 Condenser
LPL 6700 Dichroic Color and VCCE
Omega/LPL 670XL Condenser, VCCE, and Dichroic Color
Omega/LPL C6600 Double Condenser
Omega/LPL D6700 Dichroic and VC6700 VCCE
Saunders/LPL 670XL Condenser, VCCE and Dichroic Color
Saunders/LPL C6600 Double-Condenser
Saunders/LPL D6700 Dichroic Color
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
Mam z barwną. Przy powiększeniach 13x18 cm z Rodenstockiem Rogonarem-S 75/4.5 przymkniętym do f8 i na Ilfordzie MG RC mam czasy od 30 sekund w górę w zależności od ustawionej filtracji.
Nie wiem jak jest zbudowana ta głowica w LPL, bo nie zaglądałem , ale jeśli podobnie jak CLS 35 od Dursta, to filtry muszą być mocno gęste.
Mi przy podwójnej filtracji, na Rodagonie 2,8/50 i blendzie 5,6, format 18x24 wychodzą czasy 1 - 2 min. Chyba zacznę po ciemku robić na drutach, żeby nie tracić czasu
Uspokoiłeś mnie ulv, choć też i zmartwiłeś. Mam tak samo. Przy 6x7 i powiększeniach 30x40 właśnie wypada zacząć robić na drutach. Czyli taka jego uroda. Ech. Gdzie te czasy gdy z małego obrazka 30x40 na Opemusie 5 z kondensorem było poniżej pół minuty. wosk, Głowica jest zbudowana jak peryskop bez lustra. Światło pada z tyłu przez dziurę, w którą wjeżdżają filtry do komory o kształcie jednospadowego dachu. Cała komora to ścięty pod kątem 45 ° prostopadłościan, a jego podstawa to mleczny plastik, dość gęsty. I przypuszczam że to on jest winien tej ogromnej stracie światła.
[ Dodano: Pią 07 Gru, 2012 ]
Postanowiłem coś sprawdzić no i sprawdziłem.
Napięcie jakie daje oryginalne trafo to 9,9-10,2V wg. wskazań dobrego miernika. Napięcie mierzone pod obciążeniem.
No więc poszedłem do piwnicy po stary prostownik, co mi słuzł lata temu do ładowania akumulatora w samochodzie.
Odczyściłem, sprawdziłem czy mu nic nie ma i podłączyłem do powiększalnika. Zapaliłem i ustawiłem 12V pod obciążeniem.
Pomiar na oryginalnym trafo 30s naświetlania. Po podłączeniu do mojego i ustawieniu prawidłowego napięcia 15s.
Teraz już nie będzie naświetlań 2 min tylko minuta, a to spora różnica.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"