Witam.
Z racji sprzętu jaki zbierałem fotografując cyfrą, grzechem byłoby go nie wykorzystać przy analogowej zabawie.
Wiem, że podłączając stare lampy do nowych aparatów- występuję pewien problem który może spowodować niemiłe skutki uboczne dla puszki....
Chciałbym podpiąć lampę systemowa Canona ( 580EXII/430 EXII) do PRAKTICA SUPER TL 1000.
W przypadku starta czy zenita, podpinałem przez kabel PC prostą lampę błyskową( nie mam jej teraz w zasięgu, a na allegro znaleźć nie mogę) i błyskało.
Wiem, że z gorącą stopką ( nie mam wejścia na kabel PC) już nie jest tak samo i mógłbym sobie narobić biedy.
Podpowie mi ktoś może jak w bezpieczny sposób i czy mogę wg. podpiąc moje speedlity do Praktiki?. Speedlite to lampa która wyzwala pozostałe(master) poprzez sygnał radiowy czy też na fotocelę, dlatego też ją chciałbym podpinać bezpośrednio.
Mam również przejściówkę na sanki do której mogę podłączyć kabel PC, który używam w przypadku gdy chce wyzwolić lampę błyskową która nie jest systemową, a systemu bezprzewodowego niestety nie posiadam :P.
Z góry za wszelkie odpowiedzi dziękuję.
PRAKTICA I SPEEDLITE 580EX
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Re: PRAKTICA I SPEEDLITE 580EX
Podpinać możesz. Stopka starego aparatu nie robi nic innego jak tylko zwiera styki. Jeśli obawiasz się o elektronikę lampy zaklej jej te 4 styki od automatyki pozostawiając tylko główny środkowy.Jarosh pisze:Witam.
...Chciałbym podpiąć lampę systemowa Canona ( 580EXII/430 EXII) do PRAKTICA SUPER TL 1000....
Podpowie mi ktoś może jak w bezpieczny sposób i czy mogę wg. podpiąc moje speedlity do Praktiki?. Speedlite to lampa która wyzwala pozostałe(master) poprzez sygnał radiowy czy też na fotocelę, dlatego też ją chciałbym podpinać bezpośrednio.
Używałem pojedynczej 580EXII z Canonem A1. Oczywiście w trybie: pomiar zewn: Manual. To jest C.Fn-05-3
Nie wiem czy w tym trybie pomiaru lampa może jeszcze być master w swoim wewnętrznym trybie. Jako master na fotocelę, oczywiście zadziała.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko