magiczny kwadrat
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Ahoj, muszę Wam pozawracać gitary, bo sam sobie na pewno nie poradzę.
Potrzebuję "kwadrata", którym dałoby się bezstresowo robić zdjęcia. Marzy mi się jasna matówka, dlatego m.in. Psixa wykluczam (a także z powodu pokrycia wizjera i awaryjności).
Niestety, nie bardzo mam koncepcję, co robić, opcje są następujące:
1) TLR: mamiya c+ 80mm+ któryś z dłuższych. Teoretycznie mają sprawnie działającą korekcję paralaksy, jasne matówki i wymienną optykę (zawsze brak mi opcji założenia czegoś "odrobinę" dłuższego)- z tego powodu, niestety, odrzucam Yaśkę 124 (która b. przyjemna jest).
2) SLR: Nie bardzo wiem, czego szukać, bo zupełnie nie orientuję się w tych systemach.
Bronica S?, Kiev 88 (i podobne) coś innego?
W sumie potrzebuję mechanicznego muła, którego łatwo serwisować (ale nie za często) i nadaje się do wyprowadzenia na spacer (fotografia krajobrazu, "badylarstwo"). Mam parę dłuższych luf od Psixa, które chciałbym móc podpiąć do korpusu (używam w tej chwili z małym obrazkiem)- przejściówkę mechaniczną mogę dorobić.
W jakim "systemie" będzie możliwość delikatnej rozbudowy szklarni (standard, coś do makro), która nie zrujnuje kieszeni ? Zestaw ma być dla amatora (bez studio). Hassel odpada- za dużo się płaci za markę i popularność (a może się mylę?).
Czy mógłbym prosić o jakieś ukierunkowanie poszukiwań, bo jak na razie błądzę po omacku. Z góry dziękuję
Potrzebuję "kwadrata", którym dałoby się bezstresowo robić zdjęcia. Marzy mi się jasna matówka, dlatego m.in. Psixa wykluczam (a także z powodu pokrycia wizjera i awaryjności).
Niestety, nie bardzo mam koncepcję, co robić, opcje są następujące:
1) TLR: mamiya c+ 80mm+ któryś z dłuższych. Teoretycznie mają sprawnie działającą korekcję paralaksy, jasne matówki i wymienną optykę (zawsze brak mi opcji założenia czegoś "odrobinę" dłuższego)- z tego powodu, niestety, odrzucam Yaśkę 124 (która b. przyjemna jest).
2) SLR: Nie bardzo wiem, czego szukać, bo zupełnie nie orientuję się w tych systemach.
Bronica S?, Kiev 88 (i podobne) coś innego?
W sumie potrzebuję mechanicznego muła, którego łatwo serwisować (ale nie za często) i nadaje się do wyprowadzenia na spacer (fotografia krajobrazu, "badylarstwo"). Mam parę dłuższych luf od Psixa, które chciałbym móc podpiąć do korpusu (używam w tej chwili z małym obrazkiem)- przejściówkę mechaniczną mogę dorobić.
W jakim "systemie" będzie możliwość delikatnej rozbudowy szklarni (standard, coś do makro), która nie zrujnuje kieszeni ? Zestaw ma być dla amatora (bez studio). Hassel odpada- za dużo się płaci za markę i popularność (a może się mylę?).
Czy mógłbym prosić o jakieś ukierunkowanie poszukiwań, bo jak na razie błądzę po omacku. Z góry dziękuję
Może Bronica SQ? Stosunkowo nowy system, fajna optyka, atrakcyjne ceny. Gorzej z tymi Psixowymi szkłami. Mam SQ-B + 80/2,8 PS i 50/3,5 PS, i bardzo chwalę sobie.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
-
- -#
Baterię założyłem raz, od dwóch lat jej używam. Mam dwie w zapasie, bo są małe i nie zawadzają, ale nie wiem czy nie wyjdzie im termin ważności zanim będę potrzebował ich użyć 
Bez baterii jest czas, jeden 1/500 sekundy...

Bez baterii jest czas, jeden 1/500 sekundy...
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
-
- -#
- technik219
- -#
Dlaczego Kiew 88? Jedyna jego zaleta to wymienne kasety i na tym, niestety, koniec zalet. Za to Kiew 60 ma tylko jedną wadę więcej (brak wymiennych kaset), ale kilka jeszcze innych zalet. Egzemplarz po wstępnym serwisie i regulacjach można spokojnie używać przez lata. Chyba, że ktoś jest takim estetą, że design Kiewa 60 obraża jego uczucia estetyczne... No, ale ten ktoś musi też wiedzieć co zrobić z szyberkiem podczas fotografowania 

Lux mea lex
-
- -#
Złotym środkiem jest Kiev 88 CM :)technik219 pisze:Dlaczego Kiew 88? Jedyna jego zaleta to wymienne kasety i na tym, niestety, koniec zalet. Za to Kiew 60 ma tylko jedną wadę więcej (brak wymiennych kaset), ale kilka jeszcze innych zalet. Egzemplarz po wstępnym serwisie i regulacjach można spokojnie używać przez lata. Chyba, że ktoś jest takim estetą, że design Kiewa 60 obraża jego uczucia estetyczne... No, ale ten ktoś musi też wiedzieć co zrobić z szyberkiem podczas fotografowania
- technik219
- -#
-
- -#
Gdyby Pentax 67 miał opcję 6x6 nie wahałbym się ani chwili.
Swoją drogą, spróbuję znaleźć tego kijeva 6c do pomacania, jak się nie spodoba przyjrzę się mechanicznej Bronice S- tu prośba o kilka słów o tym systemie- czego się można spodziewać?
Czy poza wspomnianym już sprzętem zna ktoś jeszcze jakieś kwadraty z wymienną optyką?
Swoją drogą, spróbuję znaleźć tego kijeva 6c do pomacania, jak się nie spodoba przyjrzę się mechanicznej Bronice S- tu prośba o kilka słów o tym systemie- czego się można spodziewać?
Czy poza wspomnianym już sprzętem zna ktoś jeszcze jakieś kwadraty z wymienną optyką?
- morotegari
- -#
Bierz Bronikę, najlepsi fotografowie mody nie mogą się mylić 
http://www.youtube.com/watch?v=9ayeBMen18Y

http://www.youtube.com/watch?v=9ayeBMen18Y
-
- -#