Ogniskowa obiektywu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ogniskowa obiektywu
Jakiej ogniskowej trzeba by użyć aby na małym obrazku wypełnić w kadrze tak mniej więcej 3/4 ,, księżycem,,?
Uzależniony od fotociemni .
Re: Ogniskowa obiektywu
pewnie i 1000mm przesadą nie będzie, 200-300mm na DX to jest dalekie od twojego zamiaru ...Mirosław pisze:Jakiej ogniskowej trzeba by użyć aby na małym obrazku wypełnić w kadrze tak mniej więcej 3/4 ,, księżycem,,?
- figureliusz
- -#
możesz delikatnie zasugerować lubej, że mogłaby się zainteresować astronomią, że nawet mógłbyś ją nieco wspomóc w tym zamiłowaniu dorzucając się do jakiegoś niedrogiego teleskopuMirosław pisze:Dzięki za podpowiedzi i Linki do stron,napewno mnie to zainspiruje ale propozycji z teleskopem moja żona może tego nie wytrzymać.

a swoją drogą. miałem kiedyś taki stosunkowo prosty i niedrogi teleskop Bressera, reflektor o średnicy zwierciadła 88. kupiłem go w komisie za 300pln i powiem ci, że do obserwacji księżyca i planet z najbliższego sąsiedztwa, z Galileuszowymi księżycami Jowisza- fajna rzecz.
do wykorzystania w celach fotograficznych, trza by pewno jakąś redukcję zrobić, no ale...