Witam,
Mam pytanie, czy podczas jednoczesnego wywoływania dwóch negatywów 120 nawiniętych na jedną szpulę należy wydłużyć czas wywoływania? Jest to praktycznie ta sama sytuacja jakby się wywoływało jeden negatyw 220.
Pytam, bo spróbowałem wołać dwa tri-xy 400 w koreksie jobo 1520. Wywoływacz D-76 1+1, Czas 9:45, mieszanie przez pół minuty i potem 3 przewrotki co 30 sekund. Wyszło trochę cienko. Jeden negatyw był lekko niedoświetlony i patrząc od strony emulsji widać obraz w pozytywie. Drugi był naświetlony prawidłowo i ten efekt jest nieznaczny. Napisy jak dla mnie lekko za cienkie. Zastanawiam się czy nie było spowodowane tym, że chemia szybciej się zużywała w porównaniu z sytuacją gdy w tej samej ilości chemii wołany jest jeden negatyw
BTW, macie jakieś sprawdzone patenty na combinację tri-x 400 i D-76?
Z góry dzięki.
jednoczesne wywoływanie dwóch negatywów 120
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Z moich doświadczeń wynika, że nie.ridgeley pisze:Witam,
Mam pytanie, czy podczas jednoczesnego wywoływania dwóch negatywów 120 nawiniętych na jedną szpulę należy wydłużyć czas wywoływania?
Na pewno nie. Stawiam, że miałeś spadek temperatury.ridgeley pisze:Zastanawiam się czy nie było spowodowane tym, że chemia szybciej się zużywała w porównaniu z sytuacją gdy w tej samej ilości chemii wołany jest jeden negatyw
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
No to nie wiem. Zakładam, że zalałes koreks chemią o objetości min 400 ccm (chyba tyle trzeba przy wołaniu inwersyjnym w 1520), to masz reduktora na przynajmniej 2 filmy 120. Chyba, że wołałes rotacyjnie i wlałeś 240 ml. To faktycznie może być trochę mało.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
ja tam się nie znam, ale zgodnie z przykazaniami dziadka Krowiaka z Wesołej, wołając w rozcieńczeniu 1:1 wydłużam czas wołania w r-rze zapasowym, mnożąc go przez 1,5.
czyli jak mamy czas 6'45'' dla r-ru zapasowego, to w przypadku rozcieńczenia 1:1 stosuję czas 10'15'', a dla rozcieńczenia 1:3 - 15'15'' (x2,25). i zawsze mnie się sprawdza.
czyli jak mamy czas 6'45'' dla r-ru zapasowego, to w przypadku rozcieńczenia 1:1 stosuję czas 10'15'', a dla rozcieńczenia 1:3 - 15'15'' (x2,25). i zawsze mnie się sprawdza.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr