Skaner do 1000pln?

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

Post autor: d.prowadzisz »

No nie kosztuje mniej.

Tylko, że ja pracuję po 10 godzin dziennie i i jak mam wolną sobotę-niedzielę, to zamiast rozstawiać sprzęt, aranżować ciemnię, mieszać chemię itp. wolę iść na zdjęcia. Para skaner-drukarka zajmuje o wiele mniej miejsca in czasu. Mogę sobie zrobić dobry wydruk po pracy w tygodniu. To tak tytułem usprawiedliwienia moich profanacji na sztuce fotografii.
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

morotegari pisze:W okolicach 600-1000 zł kupisz Nikona Coolscan III (LS-30). Jakość zdjęć bardzo dobra, system ICE, ale można go podpiąć jedynie poprzez SCSI (a więc właściwie tylko na komputerach stacjonarnych).
U mnie we wsi takowe kompletne i dzialajace chodza po 150-200 zl. I tam sie zastanawiam, czy mojej Minolty III nie wymienic na CSIII wlasnie z uwagi na ICE. Bo rozdzielczosc maja oba bardzo podobna w granicach 2800dpi. Karte SCSI sobie dokupie. Dobry to pomysl moze ktos wie?
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

radekone pisze:U mnie we wsi takowe kompletne i dzialajace chodza po 150-200 zl. I tam sie zastanawiam, czy mojej Minolty III nie wymienic na CSIII wlasnie z uwagi na ICE. Bo rozdzielczosc maja oba bardzo podobna w granicach 2800dpi. Karte SCSI sobie dokupie. Dobry to pomysl moze ktos wie?
Minolta ma lepszą dynamikę i przetwornik A/D. Podejrzewam, że w cieniach będzie lepsza od Nikona. Jak już zmieniać, to na coś lepszego.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Z tym ICE to różnie mówią. Niektórzy są zdania, że zauważalnie rozmywa obraz. Ja nie zauważyłem. Dobre to jest, oszczędza bardzo dużo czasu i nerwów. Może jego działanie zależy od samego skanera, bo niby idea ta sama, ale wykonanie może być nieco inne. (Mam Benq ScanWitt 2750i)
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

technik219 pisze:Z tym ICE to różnie mówią. Niektórzy są zdania, że zauważalnie rozmywa obraz.
Wystawiają sobie świadectwo, że nie mają pojęcia na czym Digital ICE polega. Przecież to jest skanowanie w podczerwieni i w miejscach gdzie skaner nie wykryje wad materiału, to nie ma żadnej ingerecji w obraz. A w miejscach wad i tak robimy stempelki.
Zresztą kilku takim pokazałem wycinki z i bez nikt nigdy nie potrafił wskazać które to które. Jak gdzieś znajdę, to tu też wstawię.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

Niektóre skanery mają programowe usuwanie kurzu i rysek i tu rzeczywiście następuje rozmycie (kurz jest ukrywany a nie usuwany). I jak ktoś raz usłyszał o funkcji usuwania kurzu "programowym" a potem o Digital ICE, to skłonny jest połączyć jedno z drugim ;) Tak rodzą się mity.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Poza tym ICE nie działa z filmami czarno-białymi.
Awatar użytkownika
wuzet
-#
Kontakt:

Post autor: wuzet »

Kilka dni temu kupiłem Nikona LS-40. Ten ma już usb. Testowo poskanowalem kilka klatek i jest zauważalna roznica w stosunku do Epsona V500 czy Plusteka 7200. Przy kolorze ICE jest bardzo pomocne. Dzisiaj albo jutro odbieram 2 rolki velvii które naswietlilem w weekend i będę skanowal. Nie testowalem jeszcze slajdow bo wszystkie mam w ramkach a sprzedawca zapomniał włożyć przystawke na ramki i dosyła kolejna paczkę ;-) te slajde zamowilem bez ramkowania. Co mi się podoba w Nilonie, to samwciagajaca przystawka do filmów.
wuzet.info
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

technik219 pisze:Niektóre skanery mają programowe usuwanie kurzu i rysek i tu rzeczywiście następuje rozmycie (kurz jest ukrywany a nie usuwany). I jak ktoś raz usłyszał o funkcji usuwania kurzu "programowym" a potem o Digital ICE, to skłonny jest połączyć jedno z drugim ;) Tak rodzą się mity.
W mojej Minolcie III jest wlasnie taka opcja, ale jest oczywiscie do niczego.
Chyba sie polaszcze na tego LS-30 i sam wyprobuje.. Roznica w cenie do LS-40 przeogromna, wiec sobie daruje.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

Post autor: d.prowadzisz »

morotegari pisze:Poza tym ICE nie działa z filmami czarno-białymi.
Serio? Niby dlaczego?

Pytam, bo będę skanował tylko BW, a mam wybór pomiędzy:

Reflecta CrystalScan 7200 - Ma ICE ale nie ma ramek i podajnika.
Plustek OpricFilm 7200 - Nie ma ICE ale ma podajnik i ramki.

Obydwa skanery mają tą samą, realną rozdzielczość na poziomie 3300-3600ppi i dają ogólnie zbliżoną jakość.
Awatar użytkownika
technik219
-#

ICE działa w podczerwieni, gdzie barwniki są rozpoznawane prawidłowo jako tworzące obraz. Natomiast ziarenka metalicznego srebra traktowane są jako zabrudzenia i wychodzą cuda-nie-widy. Chyba, że skanujesz negatyw cz-b chromogeniczny (wywoływany w C-41, to wtedy ICE działa jak najbardziej.
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Post autor: kuzyn353 »

technik219, tak się podłącze z pytaniem. Jeśli mam już wyrobioną normę ilości sztuk w wywoływaczu do C41, to czy czarno biały film C41, wywoła się prawiodłowo czy rozrobić nowe szuwaksy? ;) Ostatni film kolorowy wyszedł prawidłowo.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Norma wydajności określa ilość filmów, które można wywołać w jednostce pojemności roztworu z zachowaniem parametrów: kontrastowości ogólnej i dla poszczególnych warstw, wyzyskanie światłoczułości, ziarnistości i tzw. balansu barwnego (jak się rozchwieje balans barwny to niemożliwe staje się skorygowanie barw zdjęcia - wychodzą różne dominanty w światłach i w cieniach). Niektóre z tych parametrów odpadają przy obróbce materiałów chromogenicznych monochromatycznych, ale w dalszym ciągu zależy nam na odpowiednim kontraście, ziarnistości i czułości. Myślę, że ze dwa filmy można jeszcze obrobić w takiej chemii od koloru, ale jaki będzie wynik zależy od wielu innych jeszcze czynników. Ważnych zdjęć bym nie zaryzykował dla oszczędności chemii.
Lux mea lex
hellbike
-#

Post autor: hellbike »

Temat nieco nieaktualny, ale moze komus przyda sie tak informacja.

Przewertowalem internet w poszukiwaniu mozliwie najlepszego skanera w przystepnej cenie (tzn. do 1000zł) i jesli interesuje nas wylacznie maly obrazek, zdecydowanie najlepszym wyborem jest plustek 8100 (ktorego obecnie mozna kupic na brytyjskim amazonie za ~800-900zł z darmowa przesylka).
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

byłbym bardziej skłonny wydać ok. 900pln i kupić epsona V500. nie dość, że malucha można przeskanować w bardzo dobrej jakości, to jeszcze w razie potrzeby średni jest w ofercie. jedyny feler, to ilość miejsca które skaner zajmie na biurku :roll:
ODPOWIEDZ