Skaner do 1000pln?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- d.prowadzisz
- -#
No nie kosztuje mniej.
Tylko, że ja pracuję po 10 godzin dziennie i i jak mam wolną sobotę-niedzielę, to zamiast rozstawiać sprzęt, aranżować ciemnię, mieszać chemię itp. wolę iść na zdjęcia. Para skaner-drukarka zajmuje o wiele mniej miejsca in czasu. Mogę sobie zrobić dobry wydruk po pracy w tygodniu. To tak tytułem usprawiedliwienia moich profanacji na sztuce fotografii.
Tylko, że ja pracuję po 10 godzin dziennie i i jak mam wolną sobotę-niedzielę, to zamiast rozstawiać sprzęt, aranżować ciemnię, mieszać chemię itp. wolę iść na zdjęcia. Para skaner-drukarka zajmuje o wiele mniej miejsca in czasu. Mogę sobie zrobić dobry wydruk po pracy w tygodniu. To tak tytułem usprawiedliwienia moich profanacji na sztuce fotografii.
U mnie we wsi takowe kompletne i dzialajace chodza po 150-200 zl. I tam sie zastanawiam, czy mojej Minolty III nie wymienic na CSIII wlasnie z uwagi na ICE. Bo rozdzielczosc maja oba bardzo podobna w granicach 2800dpi. Karte SCSI sobie dokupie. Dobry to pomysl moze ktos wie?morotegari pisze:W okolicach 600-1000 zł kupisz Nikona Coolscan III (LS-30). Jakość zdjęć bardzo dobra, system ICE, ale można go podpiąć jedynie poprzez SCSI (a więc właściwie tylko na komputerach stacjonarnych).
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
- morotegari
- -#
Minolta ma lepszą dynamikę i przetwornik A/D. Podejrzewam, że w cieniach będzie lepsza od Nikona. Jak już zmieniać, to na coś lepszego.radekone pisze:U mnie we wsi takowe kompletne i dzialajace chodza po 150-200 zl. I tam sie zastanawiam, czy mojej Minolty III nie wymienic na CSIII wlasnie z uwagi na ICE. Bo rozdzielczosc maja oba bardzo podobna w granicach 2800dpi. Karte SCSI sobie dokupie. Dobry to pomysl moze ktos wie?
- technik219
- -#
Wystawiają sobie świadectwo, że nie mają pojęcia na czym Digital ICE polega. Przecież to jest skanowanie w podczerwieni i w miejscach gdzie skaner nie wykryje wad materiału, to nie ma żadnej ingerecji w obraz. A w miejscach wad i tak robimy stempelki.technik219 pisze:Z tym ICE to różnie mówią. Niektórzy są zdania, że zauważalnie rozmywa obraz.
Zresztą kilku takim pokazałem wycinki z i bez nikt nigdy nie potrafił wskazać które to które. Jak gdzieś znajdę, to tu też wstawię.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
- morotegari
- -#
Kilka dni temu kupiłem Nikona LS-40. Ten ma już usb. Testowo poskanowalem kilka klatek i jest zauważalna roznica w stosunku do Epsona V500 czy Plusteka 7200. Przy kolorze ICE jest bardzo pomocne. Dzisiaj albo jutro odbieram 2 rolki velvii które naswietlilem w weekend i będę skanowal. Nie testowalem jeszcze slajdow bo wszystkie mam w ramkach a sprzedawca zapomniał włożyć przystawke na ramki i dosyła kolejna paczkę
te slajde zamowilem bez ramkowania. Co mi się podoba w Nilonie, to samwciagajaca przystawka do filmów.

wuzet.info
W mojej Minolcie III jest wlasnie taka opcja, ale jest oczywiscie do niczego.technik219 pisze:Niektóre skanery mają programowe usuwanie kurzu i rysek i tu rzeczywiście następuje rozmycie (kurz jest ukrywany a nie usuwany). I jak ktoś raz usłyszał o funkcji usuwania kurzu "programowym" a potem o Digital ICE, to skłonny jest połączyć jedno z drugim ;) Tak rodzą się mity.
Chyba sie polaszcze na tego LS-30 i sam wyprobuje.. Roznica w cenie do LS-40 przeogromna, wiec sobie daruje.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
- d.prowadzisz
- -#
Serio? Niby dlaczego?morotegari pisze:Poza tym ICE nie działa z filmami czarno-białymi.
Pytam, bo będę skanował tylko BW, a mam wybór pomiędzy:
Reflecta CrystalScan 7200 - Ma ICE ale nie ma ramek i podajnika.
Plustek OpricFilm 7200 - Nie ma ICE ale ma podajnik i ramki.
Obydwa skanery mają tą samą, realną rozdzielczość na poziomie 3300-3600ppi i dają ogólnie zbliżoną jakość.
- technik219
- -#
- technik219
- -#
Norma wydajności określa ilość filmów, które można wywołać w jednostce pojemności roztworu z zachowaniem parametrów: kontrastowości ogólnej i dla poszczególnych warstw, wyzyskanie światłoczułości, ziarnistości i tzw. balansu barwnego (jak się rozchwieje balans barwny to niemożliwe staje się skorygowanie barw zdjęcia - wychodzą różne dominanty w światłach i w cieniach). Niektóre z tych parametrów odpadają przy obróbce materiałów chromogenicznych monochromatycznych, ale w dalszym ciągu zależy nam na odpowiednim kontraście, ziarnistości i czułości. Myślę, że ze dwa filmy można jeszcze obrobić w takiej chemii od koloru, ale jaki będzie wynik zależy od wielu innych jeszcze czynników. Ważnych zdjęć bym nie zaryzykował dla oszczędności chemii.
Lux mea lex
Temat nieco nieaktualny, ale moze komus przyda sie tak informacja.
Przewertowalem internet w poszukiwaniu mozliwie najlepszego skanera w przystepnej cenie (tzn. do 1000zł) i jesli interesuje nas wylacznie maly obrazek, zdecydowanie najlepszym wyborem jest plustek 8100 (ktorego obecnie mozna kupic na brytyjskim amazonie za ~800-900zł z darmowa przesylka).
Przewertowalem internet w poszukiwaniu mozliwie najlepszego skanera w przystepnej cenie (tzn. do 1000zł) i jesli interesuje nas wylacznie maly obrazek, zdecydowanie najlepszym wyborem jest plustek 8100 (ktorego obecnie mozna kupic na brytyjskim amazonie za ~800-900zł z darmowa przesylka).