Ilford XP2 - jak naświetlać w górę?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Oczywiste jest, że XP2 jest przeznaczony do procesu C41
Czułość filmu nominalna to 400 - trochę poczytałem, że film można całkiem przyjemnie prześwietlać (naświetlać na niższą czułość) i jeszcze lepiej reaguje na niedoświetlanie (zwiększanie czułości). Docelowo myślałem, aby go popchać na 1600. Czy ktoś z was może naświetlał XP2 inaczej niż nominalne ISO400?
Jakie wyniki?
Czułość filmu nominalna to 400 - trochę poczytałem, że film można całkiem przyjemnie prześwietlać (naświetlać na niższą czułość) i jeszcze lepiej reaguje na niedoświetlanie (zwiększanie czułości). Docelowo myślałem, aby go popchać na 1600. Czy ktoś z was może naświetlał XP2 inaczej niż nominalne ISO400?
Jakie wyniki?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Pociągnę jeszcze nieco dłużej temat XP2
Dotychczas naświetlałem go nominalnie i wywoływałem w C41. Jeżeli dobrze rozumiem, co napisał kolega Radekone - w ten sposób naświetlany (100-800) wyjdzie dobrze w labie?
Ręcznie go nigdy nie wywoływałem - można by się pokusić, ale jest 'ale'.
Za ręczne wołanie XP2 zabiera się analogicznie jak za każdy inny film B&W do ręcznego wołania, czy należy spełnić jakieś warunki (np. dodatkowa chemia, inna temperatura r-rów itp.)?
Dotychczas naświetlałem go nominalnie i wywoływałem w C41. Jeżeli dobrze rozumiem, co napisał kolega Radekone - w ten sposób naświetlany (100-800) wyjdzie dobrze w labie?
Ręcznie go nigdy nie wywoływałem - można by się pokusić, ale jest 'ale'.
Za ręczne wołanie XP2 zabiera się analogicznie jak za każdy inny film B&W do ręcznego wołania, czy należy spełnić jakieś warunki (np. dodatkowa chemia, inna temperatura r-rów itp.)?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Ilford nie zaleca... proces c41 jest bardziej złożony od wywoływania np. id11
dlatego podejrzewam że xp2 będzie miał po takim procesie mleczne podłoże.
poza tym xp2 jest trochę jak b&w z cyfry, po co to w ogóle kupiłeś ?
Fuji ma podobny film, kiedyś kupiłem, strasznie syntetyczny.
Co do filmów do pchania jest delta400 albo hp5plus
i nie enx tylko enc !
dlatego podejrzewam że xp2 będzie miał po takim procesie mleczne podłoże.
poza tym xp2 jest trochę jak b&w z cyfry, po co to w ogóle kupiłeś ?

Fuji ma podobny film, kiedyś kupiłem, strasznie syntetyczny.
Co do filmów do pchania jest delta400 albo hp5plus
i nie enx tylko enc !
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Odświeżam temat. Jakieś nowe spostrzeżenia od roku 2012? Ktoś się skusi na kontynuację tematu?
Ostatnio zmieniony 30 lip 2019, 09:35 przez The way I am, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzieki,
-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org
-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org
Skoro go odkopałeś.
Nie naświetlać, nie kupować, nie używać.
To jest gówno do NICZEGO się nie nadające. Jak podobny mu Kodak i już nie robiony Fuji.
Cz-b negatywy chromogeniczne powstały w czasach, gdy królowały laby C41 i przeciętny hipster (bez obrazy) nie miał gdzie zrobić cz-b filmu.
W porównaniu do dowolnego srebrowego negatywu (nawet znienawidzonych przeze mnie Rollaii) to rzadka sraczka.
Nie naświetlać, nie kupować, nie używać.
To jest gówno do NICZEGO się nie nadające. Jak podobny mu Kodak i już nie robiony Fuji.
Cz-b negatywy chromogeniczne powstały w czasach, gdy królowały laby C41 i przeciętny hipster (bez obrazy) nie miał gdzie zrobić cz-b filmu.
W porównaniu do dowolnego srebrowego negatywu (nawet znienawidzonych przeze mnie Rollaii) to rzadka sraczka.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Dziwne, mi pewien fotograf (prawdopodobnie stażem zawodowym większym, niż mój wiek) powiedział, że to dobre filmy w specyficznych zastosowaniach - bardzo dobrze trzymają detale w światłach.
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Wymienił PORTRET może?
Dzieki,
www.myphotoart.org
www.myphotoart.org