Mamiya 645 pryzmat AE - pomiar

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

lobo
-#

Mamiya 645 pryzmat AE - pomiar

Post autor: lobo »

Witam.
Mam pytanie dotyczące pryzmatu M645 AE, na tej liście jest zdaje się trzeci z lewej:
http://645.helluin.org/metering-prisms/
a dokładnie taki:
Obrazek
Da się z nim mierzyć światło po podpięciu kundli? Podpiąłem do M645 1000s z takim pryzmatem Wołnę-3 przez przejściówkę, przesunąłem tą wajchę która powinna łączyć przesłonę na obiektywie z pryzmatem maksymalnie w stronę otwartych przesłon, ustawiłem ISO na pryzmacie i igła słabo reaguje na zmieniające się warunki w oświetleniu.
Porównałem pomiary z cyfrówki i z M645 dla tych samych warunków:
1. M645 - 1/125, cyfra - 1/500
2. M645 - 1/60, cyfra - 1/25
3. M645 - 1/30, cyfra - 1/8
Na początku podejrzenie padło na baterie w aparacie, wymieniłem na nowe srebrowe ale nie widzę znaczącej poprawy. Kontakty wyglądają na czyste.
Pomijam coś jeszcze czy mam zepsuty pomiar w pryzmacie?
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

Mam ten sam zestaw aparat+pryzmat tylko używam z przejściówką do obiektywów od P-six.Ustaw na pryzmacie maksymalną czułość jeśli będzie to samo to niestety chyba pryzmat,jeśli zależy Ci na tym zestawie to może do naprawy.

ps:obiektywów np. zeissa to kundlami nie nazywaj :shock:
Uzależniony od fotociemni .
lobo
-#

Post autor: lobo »

Pryzmat na zmianę czułości reaguje poprawnie, ale na zmianę oświetlenia nie. Zostaje mi poszukać albo instrukcji rozkręcenia, szukać kogoś kto podejmie się naprawy albo rozejrzeć się za nowym.

OK, niech będzie że Zeissy to nie kundle :-)
ODPOWIEDZ