pomoc w ustawieniu powiększalnika
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
pomoc w ustawieniu powiększalnika
Witam,
Przyszedł pocztą opemus 6. Kupiłam halogenik, założyłam mieszacz do 6x6, głowicę. założyłam negatyw, zmniejszyłam do niego rameczki, wkręciłam w miseczkę El - Nikkor 50mm. I?
Największy ostry format zdjęcia jaki mogę uzyskać to 10x15cm.
Moje pytanie dlaczego? Chciałabym uzyskać dużo większe odbitki. Ludzie dają radę z małego obrazka na tym obiektywie 30x40.
Gdy podniosę wyżej kolumnę, nie mogę ustawić ostrości.. (maksymalnie ściśnięty miech)
Co zatem robię nie tak?
bede wdzięczna za odpowiedź lub link który mi pomoże rozwikłać zagadkę.
POzdrawiam.
Przyszedł pocztą opemus 6. Kupiłam halogenik, założyłam mieszacz do 6x6, głowicę. założyłam negatyw, zmniejszyłam do niego rameczki, wkręciłam w miseczkę El - Nikkor 50mm. I?
Największy ostry format zdjęcia jaki mogę uzyskać to 10x15cm.
Moje pytanie dlaczego? Chciałabym uzyskać dużo większe odbitki. Ludzie dają radę z małego obrazka na tym obiektywie 30x40.
Gdy podniosę wyżej kolumnę, nie mogę ustawić ostrości.. (maksymalnie ściśnięty miech)
Co zatem robię nie tak?
bede wdzięczna za odpowiedź lub link który mi pomoże rozwikłać zagadkę.
POzdrawiam.
-
- -#
To znaczy, że masz nie oryginalną miseczkę. Nic nie poradzisz. A oryginalna spokojnie daje radę. Różnica w ustawieniu obiektywu jest minimum 30 mm, a tyle właśnie potrzeba.asia_ursus pisze:Już na to wpadłam. Nie moge jednak wtedy miseczki przykręcić. Kapelusik jest większy od otworu kończącego miech.
Poza tym dało by to może powiększenie 13x18. a co z większymi ?
A tak na marginesie. Jaki to obiektyw?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
-
- -#
Właśnie nad tym siedzę i się głowię...
kombinuję jak tylko można.
Wykręciłam obiektyw z miseczki i eksperymentowałam z ogniskowaniem.
I wyszło tak, że ostro jest wtedy gdy gwint obiektywu jest na tej samej wysokości co koniec miecha. Czyli trzebaby wkręcić jakby na płaską płytkę ten obiektyw???
Nie słyszałam jeszcze o czymś takim :/
Na aukcji poniżej są 2 rodzaje miseczek do powiększalników meopty. Która to ta oryginalna?? Widzę tutaj 2 średnice również.
http://allegro.pl/miska-obiektywowa-do- ... 10249.html
kombinuję jak tylko można.
Wykręciłam obiektyw z miseczki i eksperymentowałam z ogniskowaniem.
I wyszło tak, że ostro jest wtedy gdy gwint obiektywu jest na tej samej wysokości co koniec miecha. Czyli trzebaby wkręcić jakby na płaską płytkę ten obiektyw???
Nie słyszałam jeszcze o czymś takim :/
Na aukcji poniżej są 2 rodzaje miseczek do powiększalników meopty. Która to ta oryginalna?? Widzę tutaj 2 średnice również.
http://allegro.pl/miska-obiektywowa-do- ... 10249.html
Stawiam na tę mniejszą.
Ale zaraz. Jeżeli możesz ją włożyć jak dla formatu 6x6 - wypukłość wystaje w kierunku papieru, to powinna wejść również odwrotnie, czyli wypukłością ku górze.
No kurna musi wejść
Ale zaraz. Jeżeli możesz ją włożyć jak dla formatu 6x6 - wypukłość wystaje w kierunku papieru, to powinna wejść również odwrotnie, czyli wypukłością ku górze.
Pamiętaj, że przy całkowicie ściśniętym miechu powinnaś mieć coś w stylu nieskończoności, czyli deska będzie bardzo daleko od obiektywu. Jeżeli ustawisz obiektyw 50 mm na nieskończoność, to wysuwając go o 5 mm otrzymasz skalę odwzorowania 1:10, czyli dla małego obrazka będzie to 24x36 cm. A więc dla Twojego powiększenia 30x40 miech nie może być całkowicie ściśnięty, bo nie dałoby się powiększać bardziej. A da się to Ci gwarantuję, np. przez obrócenie powiększalnika na desce i rzutowanie na podłogę, lub obrócenia samej głowicy i rzutowanie na ścianę.asia_ursus pisze:I wyszło tak, że ostro jest wtedy gdy gwint obiektywu jest na tej samej wysokości co koniec miecha. Czyli trzebaby wkręcić jakby na płaską płytkę ten obiektyw???
No kurna musi wejść

Ostatnio zmieniony 02 wrz 2012, 18:15 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
-
- -#
- technik219
- -#
Miałem ostatnio ten sam problem na warsztatach. Do dyspozycji miałem właśnie Opemusa 6.
W domu mam Magnifaxa 3a do którego mam dwie miseczki Meopty. Jedna bardziej płaska (do Opemusa),. druga bardziej wypukła (do Magnifaxa). Pasują do Magnifaxa obie. Okazało się że w drugą stronę (ta grubsza nie wejdzie do Opemusa) już niekoniecznie :)
(Tak na przyszłość) ;)
W domu mam Magnifaxa 3a do którego mam dwie miseczki Meopty. Jedna bardziej płaska (do Opemusa),. druga bardziej wypukła (do Magnifaxa). Pasują do Magnifaxa obie. Okazało się że w drugą stronę (ta grubsza nie wejdzie do Opemusa) już niekoniecznie :)
(Tak na przyszłość) ;)
A niech mnie TSS pokąsa!
Prawdopodobnie.
Przepraszam za jakość, ale dysponuję tylko pożyczonym kompaktem:
http://oi50.tinypic.com/15cjy40.jpg
Ta po lewej pasuje do Opemusa, ta po prawej jest od Magnifaxa
Przepraszam za jakość, ale dysponuję tylko pożyczonym kompaktem:
http://oi50.tinypic.com/15cjy40.jpg
Ta po lewej pasuje do Opemusa, ta po prawej jest od Magnifaxa
A niech mnie TSS pokąsa!
-
- -#