'Szitki' wielkiego formatu - wywoływanie tylko w koreksie?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
- ypres.bass
- -#
- Kontakt:
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
- ypres.bass
- -#
- Kontakt:
-
- -#
Re: 'Szitki' wielkiego formatu - wywoływanie tylko w koreksi
Wejdzie ci do twojego koreksu szpulka 9,5 wysoka i 11,5 średnicy ?ModusOperandi pisze:Zapewne jeszcze nie dorosłem, więc jest to zakup trochę na wyrost, ale zdobyłem na odwagę i zakupiłem wielkoformatową kamerę 4x5".
Zastanawiam się teraz nad patentem, który pozwoli mi 'moczyć' naświetlony materiał w inny sposób jak w koreksie, którego do czegoś więcej jak 120 nie posiadam.
Wpadł mi do głowy pomysł, co by wykorzystać koreks krokus tank 800. Jeden zestaw spiral używam do sto-dwudziestek, drugi zaś mógłbym ustalić na odpowiednio wytoczonym trzpieniu - kwestia ustawienia rozstawu spiral. Wydaje mi się, że w ten sposób mógłbym za 4 szitki 'nawinąć' do koreksu pod warunkiem, że wysokość Krokusa na to pozwoli.
Macie tego lub innego typu patenty na wołanie większych formatów?
ju_87
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Jak na razie sprawdziłem, że do Krokusa Tank800 na 100% wejdzie kilka szitek 9x12. Wywoływać jeszcze nie próbowałem - nie mam jeszcze doświadczenia na tym polu. Kupię koreks do 9x12 i zacznę to robić (wywoływać) 'po ludzku'. Dopiero później będę eksperymentował, jak jeszcze będę miał na to czas i ochotę.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Jeszcze mam jedno i mam nadzieję, że to już ostatnie pytanie związane z wywoływaniem wielkoformatowych materiałów.
Ośkę zakupiłem od użytkownika ju_87 (dziękuję). Rysunki spiral pod zakupioną spiralę mam gotowe jak również wypełniacz wolnej przestrzeni (ekonomizer). Wszystko wg modelu mieści się w Koreksie Tank 800 i pozwoli na wołanie 8 błon ciętych 9x12 przy szacunkowym zużyciu ok 600 ml chemii.
Niestety na tę chwilę cały czas obrabiarki trój i pięcioosiowe mam zajęte. Więc na szybko, co by nie męczyć zbytnio operatorów dałbym im do wykonania wałek w którym frezem lub wiertłem wykonaliby mi cztery przelotowe otwory. Błony będę mógł umieścić emulsją do środka właśnie w te otwory i całość wrzucę do koreksu.
Zda to egzamin? Czy, jeżeli błony będą się stykały rewersem całą swoją powierzchnią ze ścianą a chemia będzie przepływała jedynie od strony emulsji to nie będzie problemu z wywołaniem?
Ośkę zakupiłem od użytkownika ju_87 (dziękuję). Rysunki spiral pod zakupioną spiralę mam gotowe jak również wypełniacz wolnej przestrzeni (ekonomizer). Wszystko wg modelu mieści się w Koreksie Tank 800 i pozwoli na wołanie 8 błon ciętych 9x12 przy szacunkowym zużyciu ok 600 ml chemii.
Niestety na tę chwilę cały czas obrabiarki trój i pięcioosiowe mam zajęte. Więc na szybko, co by nie męczyć zbytnio operatorów dałbym im do wykonania wałek w którym frezem lub wiertłem wykonaliby mi cztery przelotowe otwory. Błony będę mógł umieścić emulsją do środka właśnie w te otwory i całość wrzucę do koreksu.
Zda to egzamin? Czy, jeżeli błony będą się stykały rewersem całą swoją powierzchnią ze ścianą a chemia będzie przepływała jedynie od strony emulsji to nie będzie problemu z wywołaniem?
Będziesz musiał najwyżej zmyć warstwę przeciwodblaskową. Jobo miało taki patent w jednym z koreksów (3010?) do wielkiego formatu.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Ulv - dziękuję za odpowiedź. Życie potoczyło się jak zwykle inaczej - z korzyścią dla mnie. Ponieważ znalazła się potrzebna chwila na naukę operatora do obsługi obrabiarki poprzez CAM - od razu na ogień poszedł mój projekt.
Dane:
Spirale pozwalają na wywołanie w koreksie Krokus Tank 800 - 8 błon ciętych formatu 9x12. Do ich wywołania potrzebne będzie dokładnie 700 ml chemii. Szybkość napełniania jak i opróżniania koreksu pozostaje taka sama (podobna) jak w przypadku wywoływania filmów zwojowych.
Wprowadziłbym jeszcze kilka modyfikacji, ale na to już przyjdzie czas. Teraz w planach mam zaprojektowanie i wykonanie 'pudełka' do wywoływania formatów 5x7, 4x5 i 9x12
Jakby ktoś był zainteresowany rysunkami to proszę o info.
Dane:
Spirale pozwalają na wywołanie w koreksie Krokus Tank 800 - 8 błon ciętych formatu 9x12. Do ich wywołania potrzebne będzie dokładnie 700 ml chemii. Szybkość napełniania jak i opróżniania koreksu pozostaje taka sama (podobna) jak w przypadku wywoływania filmów zwojowych.
Wprowadziłbym jeszcze kilka modyfikacji, ale na to już przyjdzie czas. Teraz w planach mam zaprojektowanie i wykonanie 'pudełka' do wywoływania formatów 5x7, 4x5 i 9x12
Jakby ktoś był zainteresowany rysunkami to proszę o info.
Że niby co ten tank ma robić? Zmywa warstwę przeciwodblaskową? Te tanki 3xxx to po prostu puszki z kilkoma dziurami na większe i mniejsze szitki. Ze zmywaniem antyhalo nie ma to nic wspólnego.ulv pisze:Będziesz musiał najwyżej zmyć warstwę przeciwodblaskową. Jobo miało taki patent w jednym z koreksów (3010?) do wielkiego formatu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nie zrozumiałeś. Antyhalacyjną trzeba potem ręcznie zmyć, bo na styku szitki i ścianek otworu zdarza się, że za mały przepływ odczynników jest i coś z niej zostanie.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com