raffus pisze:Może ktoś pomoże... ;)
myślę o pokryciu płytki szklanej emulsją światłoczułą (gotowiec do kupienia) i teraz mam problem, czy po naświetleniu płytki i jej wywołaniu otrzymam negatyw, tak jak jest to przy błonach ciętych, czy też odrazu obraz pozytywowy?
Pytanie jest na tyle istotne, że jeśli byłby to negatyw to zachodzę w głowę jak z tego zrobić odbitkę na papierze by otrzymać pozytyw?
w sumie są klisze które po wywołaniu (proces negatywowy) wychodzą z obrazami od razu odwróconymi na pozytyw, niestety nie znam tej technologi , sie nie zagłebiałem
(mam 300 m takiej kliszy)
...apropos kolodionowych stykówek - czy samo położenie płyty na papierze daje odpowiednie odwzorowanie ostrości? Z drugiej strony stosowanie kopioramki wydaje mi się mało bezpieczne.
Jaki polecacie utrwalacz do płyt szklanych
Zelatynowanych z emulsją własnej produkcji? Kwaśny, szybki, garbujący, utwardzający ? Czarna magia dla mnie:)
Dzięki za wiadomości. Chyba wykorzystam ten przepis do sporzadzenia emulsji: http://thelightfarm.com/Map/DryPlate/Re ... ePart3.htm Na stronie 8. Nie mam niestety tymolu ani czegoś określonego jak hypo solution.podany jest utrwalacz utwardzający, czy jezeli wykorzystam utrwalacz proszkowy kupny i dodam ałun to będzie ok? Czy jak sie za to zabrać?