Odchodząca okleina - czym podklejacie?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Odchodząca okleina - czym podklejacie?
Odchodzi mi w kilku miejscach okleina. 'Wartało' by ją podkleić, ale dostępną mam tylko kropelkę oraz stary klej do drewna - tymi klejami raczej okleiny nie będę przyklejał a przynajmniej tak mi się wydaje. Macie jakieś sprawdzone kleje, którymi pozbyliście się problemu z odchodzącymi okleinami?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
ja kleiłem butaprenem. winyl do metalu, trzyma.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Kleiłem raz TLRa, z tym że kupiłem klej zdaje się poliuretanowy? Był nieco inny niż butapren, po pierwsze bezbarwny, śmierdział inaczej, bardziej jak zmywacz do paznokci, no i nie był taki gęsty i ciągnisty. Ale złapał pięknie.
I ja także polecam odklejenie możliwie dużej powierzchni, i wyczyszczenie ze starego kleju.
I ja także polecam odklejenie możliwie dużej powierzchni, i wyczyszczenie ze starego kleju.
Pozdrawiam, Bartek.
- panbulimia
- -#
- figureliusz
- -#
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
to ja jeszcze dorzucę metodę kol. DAAD'a z AT:
pozdrawiam!Ja już mam swoją jedyną metodę. Ze starej wykładziny usuwam mechanicznie resztki kleju, pozostałości usuwam wacikami (takimi higienicznymi na patyczkach) moczonymi w tri (trójchloroetylen). Na koniec kleję na rozcieńczony klej MultiBond 26.
Dociskam na 24h i już finał. Jeżeli wykładzina jest już sztywna ze starości, nacieram ją gliceryną 1+1 ze spirytusem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
-
- -#
Re: Odchodząca okleina - czym podklejacie?
Jeżeli masz na myśli okleine na aparacie to polecam "Klej Szewski"ModusOperandi pisze:Odchodzi mi w kilku miejscach okleina. 'Wartało' by ją podkleić, ale dostępną mam tylko kropelkę oraz stary klej do drewna - tymi klejami raczej okleiny nie będę przyklejał a przynajmniej tak mi się wydaje. Macie jakieś sprawdzone kleje, którymi pozbyliście się problemu z odchodzącymi okleinami?
w żóltej tubie.
Schnie powoli więc masz czas , nie zostawia śladów .
ju_87
Re: Odchodząca okleina - czym podklejacie?
Jeśli odłazi to lepiej oderwać cały kawałek niż doklejać rożek.junkers_ju-87 pisze:Jeżeli masz na myśli okleine na aparacie to polecam "Klej Szewski"ModusOperandi pisze:Odchodzi mi w kilku miejscach okleina. 'Wartało' by ją podkleić, ale dostępną mam tylko kropelkę oraz stary klej do drewna - tymi klejami raczej okleiny nie będę przyklejał a przynajmniej tak mi się wydaje. Macie jakieś sprawdzone kleje, którymi pozbyliście się problemu z odchodzącymi okleinami?
w żóltej tubie.
Schnie powoli więc masz czas , nie zostawia śladów .
Gdy poprawiałem okleiny na uchwycie mojego EOS to kawałki, które miały skomplikowany kształt, po oderwaniu okazywały się większe od miejsca jakie jest na nie przeznaczone. Na przykład kawałek, który jest na EOS 1 pod kciukiem.
Musiałem go lekko przyciąć w niektórych rogach by pasował idealnie.
Używam klej butaprenowy, tubka po parę zł.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko