Magazynek 220 vs film 120
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Tyle, że Kiev ma sprzężenie naciągu filmu i migawki. Motylek służy tylko do przewinięcia filmu na pierwszą klatkę, bo inżynierowie z Kijowa nie potrafili tego zrobić jak należy, czyli ustawiamy strzałki start na filmie, naprzeciw indeksów w kasecie i przekręcamy do pierwszego oporu. Zrobili tak jak robiło się przed wojną, na okienko i numerek, a już kolejne odliczanie klatek, było przez mechanizm.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
u mnie w bronice ec-tl nic się nie zmienia. znaczy zmienia się tylko tyle, że licznik blokuje się między 13., a 24. klatką. poza tym jest ten sam insert dla filmów 120 i 220.mrek pisze: [...]No właśnie. Co się zmienia w aparatach gdzie jest przełącznik 120/220?
[...]
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
Może się komuś przyda-przerabianie kasety 120->220 i 220->120 dla Pentaxa 645: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=13407
Re: odp.
Jak tak teraz szybko policzę to w domu mam ze 4 średnie formaty, z czego ze 3 na kasety. Jedne kasety się z aparatem komunikują, a inne wcale. Jeśli licznik jest na kasecie, a kaseta w żaden sposób się nie komunikuje z aparatem to niby w czym problem?J.A. pisze:Nie masz średniego formatu. albo przynajniej nie taki o jakich piszemy. Licznikiem nikt się nie przejmuje, jest jeden problem aparat się nim przejmuje.jac123 pisze:Ale co wy z tym licznikiem. Licznik nie jest decydujący.
ps. można też liczyć w pamięci i normalnie robić zdjęcia, nic się nie zmarnuje - to zależy od kasety (w zasadzie tylko te z elektrycznym napędem automatycznie przewiną)
ale tak jak napisałem nie chodzi mi o licznik, bo ten można oszukać
@up: broniki się raczej komunikują.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
w haselu blokuje sie spust, zapewne dlatego że indykator przewinięcia kasety nie nastawia sie na gotowy, tylko wartość pośrednia, ni biały ni czerwony, spust sie blokuje i robić sie nie da, po otwarciu kasety i wyzerowaniu licznika zrobiłem 6 klatek zanim na licznik wskoczyła 1, oczywiście bez filmu na sucho, ale to chyba bez znaczenia, bo film tu niczego przecież nie napedza
Dobra, koniec dociekań, może się komuś przyda na przyszłość ;) Kupiłem kasetę 220 i wszystko działa jak należy. Co prawda klatki filmu 120 zaczynają się nieco dalej niż w dedykowanej kasecie ale jest ich 12 i nie ma żadnych problemów. Odczuwa się jedynie większy opór przy przewijaniu (są jakieś śrubki na płytce dociskowej, może się nimi pobawię), no i trzeba pilnować licznika, w końcu czasem można się zapomnieć i "strzelać" na papierze ;D
Magazynuję wiedzę i filmy
Spotkaliście się z przerabianiem kaset 6x7 lub 6x4.5 ma 6x6 ?Jasiek Matacz pisze:Może się komuś przyda-przerabianie kasety 120->220 i 220->120 dla Pentaxa 645: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=13407
System Mamiya RB. Chodzi oczywiście o zmianę "przełożenia" i 12 zdjęć bo o maskowaniu samego formatu to wiem. Dla RB nie ma oryginalnych magazynków 6x6.
Chyba nikomu do głowy nie przyszło. Jesteśmy dumni z prostokątnego formatu i obracanej dupki w korpusie (-:jacekCz pisze: Spotkaliście się z przerabianiem kaset 6x7 lub 6x4.5 ma 6x6 ?
System Mamiya RB. Chodzi oczywiście o zmianę "przełożenia" i 12 zdjęć bo o maskowaniu samego formatu to wiem. Dla RB nie ma oryginalnych magazynków 6x6.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Phi, moja ETRS cała się z dupką obraca :]mrek pisze:Chyba nikomu do głowy nie przyszło. Jesteśmy dumni z prostokątnego formatu i obracanej dupki w korpusie (-:jacekCz pisze: Spotkaliście się z przerabianiem kaset 6x7 lub 6x4.5 ma 6x6 ?
Magazynuję wiedzę i filmy