Magazynek 220 vs film 120

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

no i tak zakładałem że naciąganie musiałoby się odbywać "na czuja"
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Tyle, że Kiev ma sprzężenie naciągu filmu i migawki. Motylek służy tylko do przewinięcia filmu na pierwszą klatkę, bo inżynierowie z Kijowa nie potrafili tego zrobić jak należy, czyli ustawiamy strzałki start na filmie, naprzeciw indeksów w kasecie i przekręcamy do pierwszego oporu. Zrobili tak jak robiło się przed wojną, na okienko i numerek, a już kolejne odliczanie klatek, było przez mechanizm.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

mrek pisze: [...]No właśnie. Co się zmienia w aparatach gdzie jest przełącznik 120/220?
[...]
u mnie w bronice ec-tl nic się nie zmienia. znaczy zmienia się tylko tyle, że licznik blokuje się między 13., a 24. klatką. poza tym jest ten sam insert dla filmów 120 i 220.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Może się komuś przyda-przerabianie kasety 120->220 i 220->120 dla Pentaxa 645: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=13407
Awatar użytkownika
jac123
-#

Re: odp.

Post autor: jac123 »

J.A. pisze:
jac123 pisze:Ale co wy z tym licznikiem. Licznik nie jest decydujący.
ps. można też liczyć w pamięci i normalnie robić zdjęcia, nic się nie zmarnuje - to zależy od kasety (w zasadzie tylko te z elektrycznym napędem automatycznie przewiną)
ale tak jak napisałem nie chodzi mi o licznik, bo ten można oszukać
Nie masz średniego formatu. albo przynajniej nie taki o jakich piszemy. Licznikiem nikt się nie przejmuje, jest jeden problem aparat się nim przejmuje.
Jak tak teraz szybko policzę to w domu mam ze 4 średnie formaty, z czego ze 3 na kasety. Jedne kasety się z aparatem komunikują, a inne wcale. Jeśli licznik jest na kasecie, a kaseta w żaden sposób się nie komunikuje z aparatem to niby w czym problem?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

@up: broniki się raczej komunikują.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

w haselu blokuje sie spust, zapewne dlatego że indykator przewinięcia kasety nie nastawia sie na gotowy, tylko wartość pośrednia, ni biały ni czerwony, spust sie blokuje i robić sie nie da, po otwarciu kasety i wyzerowaniu licznika zrobiłem 6 klatek zanim na licznik wskoczyła 1, oczywiście bez filmu na sucho, ale to chyba bez znaczenia, bo film tu niczego przecież nie napedza
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Post autor: Pikusław »

Dobra, koniec dociekań, może się komuś przyda na przyszłość ;) Kupiłem kasetę 220 i wszystko działa jak należy. Co prawda klatki filmu 120 zaczynają się nieco dalej niż w dedykowanej kasecie ale jest ich 12 i nie ma żadnych problemów. Odczuwa się jedynie większy opór przy przewijaniu (są jakieś śrubki na płytce dociskowej, może się nimi pobawię), no i trzeba pilnować licznika, w końcu czasem można się zapomnieć i "strzelać" na papierze ;D
Magazynuję wiedzę i filmy
jacekCz
-#

Post autor: jacekCz »

Jasiek Matacz pisze:Może się komuś przyda-przerabianie kasety 120->220 i 220->120 dla Pentaxa 645: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=13407
Spotkaliście się z przerabianiem kaset 6x7 lub 6x4.5 ma 6x6 ?
System Mamiya RB. Chodzi oczywiście o zmianę "przełożenia" i 12 zdjęć bo o maskowaniu samego formatu to wiem. Dla RB nie ma oryginalnych magazynków 6x6.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

jacekCz pisze: Spotkaliście się z przerabianiem kaset 6x7 lub 6x4.5 ma 6x6 ?
System Mamiya RB. Chodzi oczywiście o zmianę "przełożenia" i 12 zdjęć bo o maskowaniu samego formatu to wiem. Dla RB nie ma oryginalnych magazynków 6x6.
Chyba nikomu do głowy nie przyszło. Jesteśmy dumni z prostokątnego formatu i obracanej dupki w korpusie (-:
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Post autor: Pikusław »

mrek pisze:
jacekCz pisze: Spotkaliście się z przerabianiem kaset 6x7 lub 6x4.5 ma 6x6 ?
Chyba nikomu do głowy nie przyszło. Jesteśmy dumni z prostokątnego formatu i obracanej dupki w korpusie (-:
Phi, moja ETRS cała się z dupką obraca :]
Magazynuję wiedzę i filmy
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Pikusław pisze:Phi, moja ETRS cała się z dupką obraca :]
No właśnie tak to potrafi każdy aparat. Nawet cyfrowy. :mrgreen:
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ