rozmiar negatywu w fot. otworkowej

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
daxcat
-#
Kontakt:

Post autor: daxcat »

enthropia pisze:A jako ilustracja do tego jakie znaczenie ma wielkość otworka, taki obrazek.
Góra otwór 0,7mm, dół otwór 0,25mm. Ten sam rodzaj kamery, ten sam kadr, inny papier.

Obrazek

ten sam kadr ale inne oświetlenie, (natezenie, słońca)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

daxcat pisze:ten sam kadr ale inne oświetlenie, (natezenie, słońca)
Przecież to solarigrafia, którą naświetla się w czasie kilkudziesięciu dni, a wtedy "natężenie słońca" ulega uśrednieniu.
Obrazki miałyby znaczenie, gdybyś zastosował ten sam papier. Jeśli inny jest papier i różna średnica otworków to cały eksperyment traci sens.
Don, jak podajesz ten link, to jest tam również kalkulator pinhola: odległości obrazowe i średnice otworków.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

technik219 pisze:Obrazki miałyby znaczenie, gdybyś zastosował ten sam papier. Jeśli inny jest papier i różna średnica otworków to cały eksperyment traci sens.
No traci i nie traci.
To nie był eksperyment celowy, tylko dwa obrazy, które powstały oddzielnie, w innych okresach.
Zestawiłem je, bo choć faktycznie, papier jest inny, to daje to jakiś tam pogląd na to, że jest tak jak mówisz, i że wielkość otworka ma zdecydowane znaczenie i że z otworków zbyt dużych wychodzą plamy, a nie obrazy.
Pozdrawiam, Bartek.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Tak kombinujesz... Ale tu widać coś innego: otworek 0,25 dał prawidłowy obraz, a 0,7 też prawidłowo odwzorował drogi słońca (chyba nawet lepiej niż 0,25) i pomimo, że teoretycznie powinien dać obraz jaśniejszy, to reszta jest niedoświetlona. Tak więc - papier. Inna czułość, inne właściwości, inna charakterystyka. Według kalkulatora dla pinhola dla otworka 0,7 odległość od otworka do materiału powinna wynosić około 246mm. Dla otworka 0,25 mm będzie to 31,5 mm. Czyli otworek 0,7 mm będzie odpowiedni dla formatu (żeby najprościej, oblicenia dla kwadratu) = 17,4mm. 13x18cm powinien spokojnie pokryć. Dla otworka 0,25 mm optymalną ogniskową będzie 31,5 mm czyli zbliżony do małego obrazka. Jaki miałeś format papieru w obydwu przypadkach?
Lux mea lex
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Ano właśnie w tym rzecz, że tu papier zawinił.
Obraz górny to jedna z moich pierwszych solarek, wtedy jeszcze po omacku działałem. Otworek za duży, papier za stary, bardzo słabo reagujący nawet na ostre słońce.
Rozmiar papieru w obu przypadkach to ok. 8x4,5 cm.

A tu dla przykładu inny obrazek.
Papier ciut lepszy, rozmiar papieru taki sam, ekspozycja 2 miesiące, otworek ok. 0,25mm, śladów Słońca nie złapało, ale obraz jak widać nienajgorszy.

Obrazek

A tak w sumie to mógłbym zrobić eksperyment: ustawię dwie kamerki, jedna z otworem optymalnym, druga z dużo za dużym. Za jakiś miesiąc wyniki. Zobaczymy co wyjdzie.
Pozdrawiam, Bartek.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Ten za duży będzie prześwietlony :) Zerknij na ekwiwalent f to będzie wiadomo, o ile :mrgreen:
Awatar użytkownika
enthropia
-#

figureliusz pisze:Ten za duży będzie prześwietlony
Raczej mało prawdopodobne.

Oto puszka z dwoma otworkami, jeden 0.25mm a drugi 0.35mm. Widać różnicę? ;-)

Obrazek
Pozdrawiam, Bartek.
Awatar użytkownika
daxcat
-#
Kontakt:

enthropia pisze:
figureliusz pisze:Ten za duży będzie prześwietlony
Raczej mało prawdopodobne.

Oto puszka z dwoma otworkami, jeden 0.25mm a drugi 0.35mm. Widać różnicę? ;-)

Obrazek
extra zdjecie
Awatar użytkownika
technik219
-#

enthropia pisze:Oto puszka z dwoma otworkami, jeden 0.25mm a drugi 0.35mm. Widać różnicę? ;-)
Otwieram kalkulator pinhola i wpisuję: średnica otworka 0,25 mm, ogniskowa (nie podałeś, więc przyjąłem 150mm). Otwór względny przysłony wyszedł f=600.
Teraz zmieniam średnicę otworka na 0,35 mm inne dane pozostawiając bez zmian i wychodzi f=429. Czyli liczby nie kłamią: różnica w otworze względnym wynosi około pół przysłony, co nawet w konwencjonalnej fotografii nie daje wielkiej różnicy, a co dopiero w solarigrafii.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
daxcat
-#
Kontakt:

technik219 pisze:
daxcat pisze:ten sam kadr ale inne oświetlenie, (natezenie, słońca)
Przecież to solarigrafia, którą naświetla się w czasie kilkudziesięciu dni, a wtedy "natężenie słońca" ulega uśrednieniu.
no dobra ale ja widać na załaczonych obrazkach w jednym było słońce wyżej a w drugim niżej to tak jak porównywać zdjećia naświetlane od 9-12 godziny a potem od 15- 19 też sie uśredni ale inne już światło bedzie
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

W kwestii obrazka z podwójnie dziurawej puchy.
Nie wiem czy mi częściowo na wzrok pada ale ja tam widzę dużą różnice- w górnym prawie wszystko prócz nieba zlewa mi się w prawie jeden cień, zaś na dolnym obrazku wyraźnie widać np krzaki na tle bloku; linie wymalowane na jezdniach itd. Z drugiej strony zaś na górnym obrazku, na tle nieba widać zdecydowanie wyraźniej gałęzie drzew.
I jeszcze taka mała uwaga: na kompie, z którego piszę nie mam pinhola ale stosunek 600 do 429 to ok 1,4:1 a więc chyba różnica to cała działka przesłony...
Awatar użytkownika
enthropia
-#

technik219 pisze:Otwieram kalkulator pinhola i wpisuję...
Kamera była z puszki po energetyku, czyli ogniskowa 50mm.
Może faktycznie, różnica w dziurkach nieduża, dlatego zrobię dwie z dziurami 0,25mm i 0,6mm.
Ale prześwietlanie papieru fotograficznego przy tego typu kamerach... 1,5 roku robię solarki, jeszcze mi się nie udało. ;-)
daxcat pisze:no dobra ale ja widać na załaczonych obrazkach w jednym było słońce wyżej a w drugim niżej to tak jak porównywać zdjećia naświetlane od 9-12 godziny a potem od 15- 19 też sie uśredni ale inne już światło bedzie
Fotka górna (ta niebieska) była naświetlana 4 miesiące, a dolna 29 dni. ;-)
ramzes1702 pisze:W kwestii obrazka z podwójnie dziurawej puchy.
Nie wiem czy mi częściowo na wzrok pada ale ja tam widzę dużą różnice- w górnym prawie wszystko prócz nieba zlewa mi się w prawie jeden cień, zaś na dolnym obrazku wyraźnie widać np krzaki na tle bloku; linie wymalowane na jezdniach itd.
W górnym widać mniej, bo niebo zlało się z dolnym obrazem i zdominowało go. A to właśnie górny obraz jest z dziurki 0,25mm.

To nie linie na jezdni tylko sznurki na balkonie. ;-)
Pozdrawiam, Bartek.
Awatar użytkownika
technik219
-#

ramzes1702 pisze:ale stosunek 600 do 429 to ok 1,4:1 a więc chyba różnica to cała działka przesłony...
Zgadza się. Zwracam honor. Ale cóż to jest jedna przysłona w tym przypadku? Zwłaszcza ,że
enthropia pisze:prześwietlanie papieru fotograficznego przy tego typu kamerach... 1,5 roku robię solarki, jeszcze mi się nie udało. ;-)
Lux mea lex
Awatar użytkownika
daxcat
-#
Kontakt:

chodziło mi o wcześniejsze zdjęcia, z dwóch różnych dziurek)
Awatar użytkownika
enthropia
-#

daxcat pisze:chodziło mi o wcześniejsze zdjęcia, z dwóch różnych dziurek)
No tak, o tym mówię.
Fotka górna (ta niebieska/fioletowa) była naświetlana 4 miesiące, a dolna 29 dni.
Pozdrawiam, Bartek.
ODPOWIEDZ