Cross problemem

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

raf.conan
-#
Kontakt:

Cross problemem

Post autor: raf.conan »

Witam!
Ostatnimi czasy jest straszny problem z wywołaniem w miarę tanio i sensownie kliszy. Jeżeli w grę wchodzi cross czy forsowanie to problem staje się nie do przeskoczenia. Widziałem ten temat poruszony w kilku wątkach, mam nadzieję, że nie będzie nietaktem założenie osobnego. Jeśli taki już był, to powiedzcie, może przeoczyłem.

W trójmieście jest tragedia.
W Gdyni poniżej 6zł zwykłe C41 można wywołać na ul.Armii Krajowej w komisie. Niestety nie od ręki i trzeba czekać.
Dim Lab leci w kulki, wywołanie to 10zł, przy karcie stałego klienta 9zł. Za zwykły C41.
Aha, i tam nie zrobicie crossa. Zapomnijcie, bo im to "chemię niszczy".
W Krakowie mam crossa za 3 do 6zł...
Bedę systematycznie dodawał kolejne punkty ze swojej okolicy, dodawajcie swoje. Przyznam szczerze, że liczę na info o Trójmieście, pili mnie z crossiorami, ostatnie musiałem wozić do Krakowa...
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

http://fotonegatyw.com.pl/pl,product,13 ... ilmow.html

może warto pomyśleć nad taką chemią?

Osobiście nie robię na kolorowych materiałach...Ale wiem że crossow nie robią na ul. Werstelplatte w domie turysty
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
raf.conan
-#
Kontakt:

No... rozwiązanie miłe ale jak się ma procesor xD A tak bez tego to już nie tak prosto...
Saturn w Krakowie 3zł za 35/120 i robią też crossy, nikt o nic nie pyta i jest fajnie. Potrafią porysować, nikt nie pyta, nikt nie patrzy...
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

do tej pory materiały kolorowe i slajdy daje do wywołania Rossmannowi i przyznam szczerze że w zupełności mi to wystarcza. negatywy dobrze wywołane, nieporysowane.
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

procesor-nieprocesor....różni opiniodawcy wypowiadal się na temat wywoływania koloru i E-6 i twierdzili że utrzymanie temperatury w misce z wodą to nie jest problem.....zresztą jak robie B&W to mierze temperature r-r przy wlewaniu...i jak robie 2-3 koreksy to już nie mierze t tylko lece dalej i jakoś specjalnie strat nie zauważam na jakości......myślę że z kolorem może być podobnie.......niewiem jakie macie laby panowie ale nie porysowane negatywy to ja wyciągam tylko z mojego koreksu.....:/
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
Awatar użytkownika
rifley
-#

Post autor: rifley »

raf.conan pisze:w miarę tanio i sensownie kliszy
jest taka zależność w usługach: tanio, szybko, dobrze - wybrać można tylko dwie.
raf.conan pisze: bo im to "chemię niszczy"
Płuczesz przed utrwalaniem? też z tego samego powodu
raf.conan pisze: Niestety nie od ręki i trzeba czekać.
Proszę, pomyśleć ile osób w ciągu tygodnia przynosi negatyw do wywołania. Na jedną sztukę, po prostu się nie opłaca, szczególnie jak jaśniepan chce samo wywołanie za 6zł.
raf.conan
-#
Kontakt:

Są metody na utrzymanie temperatury i to nawet proste. To nie jest problem. Natomiast w C41 zmiana temperatury, w stopniu nieszkodliwym przy BW, daje nieraz kolosalne różnice. Taki trochę efekt motyla;)

Owszem, tanio/szybko/dobrze to utopia. To fakt.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

spróbuj się tylko Grześku pojawić na rzeszowskiej ziemi, to inaczej pogadamy i nie będziesz pisał więcej tych bezeceństw więcej.

ps. bardzo pyszna kawa!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

nie bój, jestem pamiętliwy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
daxcat
-#
Kontakt:

Re: Cross problemem

Post autor: daxcat »

raf.conan pisze: Aha, i tam nie zrobicie crossa. Zapomnijcie, bo im to "chemię niszczy".
.
bo chemie niszczy, E6 to zupełnie inny proces niż C41
ODPOWIEDZ